Selamat Datang!!

Followers

Whoever you are, please pray for GAZA

Whoever you are, please pray for GAZA
Let's pray for our Palestinian brothers and sisters. Donations can be made to Aman Palestine Malaysia via sms PALESTIN (10/5/3/1) to 39111

About Me

My photo

Nuraqilah Syuhaida | 24 years old | Terengganurian | UiTM ex-student | Novelist since 17 years old (2010) | Writing is the painting of the voice | Look in your heart & write 

Official FB Group

Official Page

Engagement

Solemnization

Reception

Bertandang

Kutemui Cinta (2010)

Kutemui Cinta (2010)
klik gambar untuk beli on9

Abang Khai Tomboi (2011)

Abang Khai Tomboi (2011)
PM FP untuk pembelian

Amar Farish (2012)

Amar Farish (2012)
klik gambar untuk beli on9

Zikir Cinta (2014)

Zikir Cinta (2014)
klik gambar untuk beli on9

Melodi Cinta (2015)

Melodi Cinta (2015)
Himpunan cerpen & mini novel

KhaiRizal : A Love Story

KhaiRizal : A Love Story
klik gambar untuk beli on9

Kau Bidadariku...

Kau Bidadariku...
manuskrip yang akan diperam. takkan diterbitkan dalam masa terdekat

No Highlight. Left click + ctrl to open new tab

Saturday, April 24, 2010

Abang Khai Tomboy? 12

Seorang lelaki berkepala botak daripada Geng 13 mengisyaratkan sesuatu kepada seorang wanita berkulit putih berambut brunette daripada kumpulannya. Wanita itu menghampiri lelaki tersebut. Pek-pek kecil yang mengandungi debu putih seperti tepung ditebuknya hanya dengan menggunakan kuku jari kelingkingnya yang panjang meruncing. Lidahnya menjilat sedikit debu di atas jari.
Wanita tersebut mengangguk-angguk kepada lelaki botak tadi. Kemudian memberi isyarat kepada anak-anak buah yang lain. Datang seorang lelaki bercermin mata, berpakaian serba hitam, membawa sebuah beg bimbit dan diserahkan kepada lelaki botak itu.
Beg bimbit dibuka. Beg yang berisi penuh dengan wang tunai not RM100 ditunjuk kepada lelaki Melayu pertengahan umur yang berada di sisi anak-anak buahnya. Lelaki Melayu tersebut mengambil seikat wang. Dibelek dan dihidunya. Beg berisi tepung ditukar dengan beg wang tunai.
Rashid, pleasure doing business with you,” ujar lelaki botak tadi.
Lelaki Melayu tersebut hanya mengangguk. Mereka saling berjabat tangan. Beg bimbit berisi wang tunai sudah diserahkan kepada anak buahnya. Baru mereka ingin meninggalkan pelabuhan kapal, tempat mereka melakukan urusniaga itu, tiba-tiba…
“Jangan bergerak! Polis!!!” Satu suara dari amplifier tiba-tiba menerjah ke koklea mereka.
Suasana menjadi kacau. Kedua-dua buah kumpulan berlari ke arah yang bertentangan untuk mencari tempat yang selamat kecuali seorang wanita daripada Geng 13. Kumpulan Dato’ Rashid dan anak-anak buahnya yang bersembunyi di satu kawasan. Masing-masing sudah mengeluarkan pistol bagi bersiap sedia.
“Rio mana?” Dato’ Rahid bertanya tentang anak buah yang paling dipercayainya.
“Entah, tengah uruskan polis-polis tu kut...” ujar Sean serkap jarang.
Shit!! Dato’ Rashid mendengus kasar. Hairan juga dia kenapa setiap kali pihak polis mengadakan serbuan, Rio selalu menghilangkan diri dan akan muncul semula beberapa hari kemudian.
“Bos, macam mana sekarang?” Yogi bertanya dengan wajah pucat. Glock 17 setia di tangannya. Anak-anak buah yang lain sudah keluar dari tempat persembunyian untuk mengalihkan perhatian pihak polis agar tidak dapat menangkap bos mereka.
Kumpulan Geng 13 juga saling berbalas tembakan dengan pihak polis yang telah mengepung kawasan pelabuhan dan mula memasuki kapal tempat mereka bersembunyi.
“Aku dah call Leo. Dia tunggu kita dengan bot kat pelabuhan ni jugak. Yang penting sekarang, kau orang mesti kena bawak aku keluar dari kapal ni dengan selamat,” ujar Dato’ Rashid dengan tangannya setia memeluk beg bimbit.
“Bos,macam mana dengan Roxy? Dia cedera parah ni,” tanya salah seorang dari mereka.
“Tinggalkan aja kat situ! Kalau kita bawa pun jadi beban. Lagi payah kita nak lari dari sini.”Briefcase hitam tadi masih utuh dibawa Dato’ Rashid. Dengan berat hati, anak buah Khai meninggalkan lelaki yang bernama Roxy.
“Bos,tolong bawa saya sekali. Saya rayu kat bos. Saya sanggup buat apa pun untuk bos. Saya tak nak masuk penjara,”rayu Roxy. Kaki Dato’ Rashid dipeluk. Dato’ Rashid tersenyum sinis.
“Kalau macam tu,aku nak kau masuk neraka!”Beberapa das tembakan di lepaskan tepat mengenai kepala Roxy. Serta-merta Roxy rebah dengan mata buntang. Peluru tersebut mungkin mengenai cerebrumnya. Anak buah Dato’ Rashid yang lain hanya mampu menahan diri mereka.
“Kalau kau tak cakap banyak tadi, kau still boleh bernafas kat Sungai Buloh sana. What a waste!” sindir Dato’ Rashid lantas menembak lagi sekali ke bahagian jantung lelaki yang sudah tidak bernafas itu.
“Korek keluar kelongsong peluru aku tadi!” arah Dato’ Rashid kepada dua orang pengikutnya.
Polis boleh mengesan jenis pistol yang diguna berpandu kepada kelongsong peluru yang berada di tisu badan mayat yang di tembak. Selalunya apabila polis dapat mengesan jenis pistol, polis akan tahu kumpulan yang terlibat dan langsung mengaitkannya dengan suspek polis. Dato’ Rashid adalah seorang suspek yang berada dalam pemerhatian polis. Kelongsong peluru tadi jika di jumpai polis tamatlah hidup Dato’ Rashid.
“Letakkan senjata,” laung seorang polis dalam jarak tak sampai sekaki. Dia menghampiri Dato’ Rashid dan pengikut-pengikutnya yang berada di sisi mayat.
“Jatuhkan senjata!” arah anggota polis tersebut. Dia menghalakan senjatanya kepada kuncu-kuncu Dato’ Rashid. Mereka berpaling sesama sendiri sebelum meletakkan senjata ke bawah.
Saat anggota polis itu ingin mendapatkan senjata berkenaan, salah seorang dari anak buah Dato’ Rashid menyepak polis tersebut sehingga menyebabkannya tersungkur jatuh. Belum sempat polis itu menarik pistolnya, lelaki berkenaan sudah memetik picu, melepaskan tembakan bertubi-tubi ke arah polis berkenaan. Namun polis tersebut cepat bergolek ke tepi, cuba berlindung menyebabkan tembakan lelaki berkenaan tersasar. Hanya bahu dan paha polis berkenaan yang terkena tembakan.
“Dah. Jom kita blah!” ajak Dato’ Rashid menarik anak buahnya yang sedang memegang pistol.
Kesempatan itu diambil oleh Dato’ Rashid dan konco-konconya untuk melarikan diri.
Polis tersebut mengerang kesakitan. Darah membuak-buak mengalir keluar dari bahu dan pahanya. Dengan sisa tenaga yang masih tinggal, dia melepaskan tembakan ke arah Dato’ Rashid. Tepat mengenai lengan kanan lelaki itu. Spontan beg bimbit yang dipegangnya terlepas.
“Argh! Tangan aku!” jerit Dato’ Rashid.
Sean cuba mengambil beg bimbit itu, tapi Rizal pantas melepaskan tembakan bertubi-tubi ke arah Sean, menyebabkan Sean terpaksa menghentikan niatnya.
“Tinggalkan beg tu. Lari cepat!” arah Yogi.
Tembakan di bahu polis terbabit menyebabkan kehilangan darah yang banyak. Membuak-buak keluar. Tak sampai 30 minit, tempat itu di geledah polis. Hanya sebuah kumpulan yang di tangkap. 

*********************************


ASTAGHFIRULLAH… Astaghfirullah… Rizal hanya mampu beristighfar melihat darah yang semakin banyak mengalir keluar dari bahu dan pahanya. Terasa tubuhnya semakin lemah kerana kehilangan darah yang banyak. Dia terbaring lemah di gudang tersebut. Padanya, kesakitan itu tiada apa-apa jika dibandingkan dengan kecuaiannya. Kerananya, Geng 23X yang selama ini menjadi buruan dan penjenayah paling dikehendaki, berjaya melarikan diri.
“Adik mimpi abah kena tembak dengan orang jahat!”
Kata-kata adik tempoh hari kembali menerjah fikiran Rizal. Adakah dia abah yang dimaksudkan adik?

Ya Allah… Tubuh Rizal semakin lemah. Di saat ini, hanya anak-anak saudaranya dan Khai yang ada di dalam fikirannya. Along, angah, adik… apa akan terjadi kepada mereka kalau dia dah tak ada? Khai, kenapa dia takut kehilangan ‘lelaki’ itu? Dia sendiri tidak tahu… Mungkin dia sudah jatuh cinta... Ya, aku sudah jatuh cinta. Di saat aku semakin lemah, baru aku mengakuinya. I do love him, ain’t a joke. Aku tak peduli lagi dia lelaki ke perempuan... Ada segaris senyuman di bibir Rizal sebelum pandangannya kelam dan gelap.

p/s: untuk sebarang update dan teaser novel, boleh request group dekat SINI ya ;)

Saturday, April 17, 2010

Abang Khai Tomboy? 11

“ASSALAMUALAIKUM...”
“Waalaikumussalam...” Rizal menjawab sambil menoleh ke arah suara yang memberi salam. Seorang wanita muda sedang tersenyum kepadanya. Comel siot! Kulitnya putih bersih dan berhidung mancung. Nampak sopan dengan mengenakan baju kurung dan bertudung litup. Tapi, kalau nak dibandingkan siapa lagi comel antara cikgu ni dengan Khai, tentulah Khai pemenangnya.
“Maaf, lama menunggu?”
Cikgu ni macam tahu-tahu aje yang aku dah lama tunggu dia. Dahlah semalam suruh aku datang sekolah, balik-balik aku pulak kena tunggu dia dulu. Sampai peluh kat ketiak pun tak sempat nak lap. Tapi, memandangkan cikgu ni comel, aku maafkanlah. Rizal senyum sendiri.
“Mmm… Cikgu…”
“Suri...” Pantas Suri menyebut namanya.
“Err… apa puncanya angah… maksud saya, Syafiqa bergaduh?” Rizal membetulkan bicaranya. Terasa canggung pula apabila angah dipanggil Syafiqa. Syafiqa? Nama yang lembut, tapi orangnya pula kasar mengalahkan lelaki.
“Budak-budak, biasalah Encik Rizal. Sebagai remaja, dah tentu mereka cukup sinonim dengan kes cinta monyet.”
Rizal terpanar. Cinta monyet? Angah pun dah pandai bercinta ke? Tapi, setahunya, angah memang ada ramai kawan lelaki berbanding perempuan.
“Sharifah menuduh Syafiqa rampas kekasih dia, tapi Syafiqa pulak tak nak mengaku. Jadi, berlakulah sedikit salah faham. Saya percaya Syafiqa tak salah, dia cuma nak mempertahankan dirinya. Saya sendiri pun dah lama kenal Syafiqa,” ujar Suri.
“Cikgu dah lama kenal Syafiqa?”
Suri mengangguk. “Ya. Arwah abahnya, Cikgu Razlan, mengajar di sini dulu.”
“Oh, jadi cikgu ni dulu kawan dialah?”
“Ya. Saya tak sangka yang adik kepada Cikgu Razlan sangat mirip dengan Cikgu Razlan,” kata Suri sambil senyum simpul. “Dulu, lepas Cikgu Razlan meninggal, saya selalu jugak ke rumah untuk ambil tahu pasal keadaan mereka adik-beradik. Yalah, mereka pun dah jadi yatim piatu, tapi memandangkan ibu saudara mereka sendiri yang nak jaga mereka, sejak tu saya cuma ambil berat tentang Syafiqa di sekolah saja,” tutur Suri.
Tak tahu pulak aku yang Cikgu Suri ni rapat dengan anak-anak saudara aku. Kalaulah ibu saudara dia orang tak kacau daun, mesti dah lama aku kenal dengan Cikgu Suri ni. Tapi… Ibu saudara?
“Cop! Cop! Cop! Ibu saudara? Setahu saya anak-anak saudara saya tak ada ibu saudara. Dia orang cuma ada dua orang ayah saudara iaitu saya dan Khai, pelakon tu. Siapa ibu saudara yang cikgu maksudkan?”
Suri terdiam. Nampaknya macam sedang fikirkan sesuatu. Tak lama kemudian dia ketawa pulak.
Aisy, apa hal pulak cikgu ni? Tadi serius sangat, tiba-tiba pulak boleh ketawa. Kesian, muka cun, mental pulak kurang cun.
“Encik Rizal, saya rasa Encik Rizal ni dah salah faham,” kata Suri apabila ketawanya reda.
Rizal mengerutkan muka. Tanda tidak faham.
“Khai tu…”
“Nanti! Nanti!” Ada satu suara memberi amaran di muka pintu.
 Serentak Rizal dan Suri menoleh.
Khai? Buat apa dia datang sini? Rizal menyoal diri sendiri. Dahinya berkerut-kerut memikirkan kemungkinan Khai di situ.
Khai melangkah mendekati Rizal dan Suri. Wajahnya pucat.
“Err…ya?” Suri kebingungan. Yalah, dahlah tak ketuk pintu. Suka hati mak bapak tiri sebelah nenek saudara dia aje main terjah macam Nas Ahmad.
“Maaf, Cikgu Suri. Saya nak pinjam dia kejap. Eh, bukan, nak bawak dia balik terus. Kalau ada apa-apa pasal Syafiqa, saya akan jumpa cikgu nanti. Jom Riz, ikut aku,” ujar Khai laju macam kartun dan terus tarik tangan Rizal untuk keluar dari situ.
Rizal bagaikan terkena kejutan elektrik bila jari-jemarinya bersentuhan dengan jari-jemari Khai. Jantungnya berdegup makin kencang, rasa macam dah nak meletup dah ni. Hisy, kes parah ni! Tolonglah, aku tak nak jadi gay!
“Kau nak apa? Sesedap hati, jantung dan usus besar kau aje nak tarik-tarik aku. Tak nampak ke aku tengah usha cikgu tu tadi?” kata Rizal sambil menarik tangan daripada pegangan Khai apabila mereka sudah sampai di luar bilik guru.
Khai terdiam.
Apasal pulak ni? Cemburu ke aku nak ngurat Cikgu Suri? Aku manalah tahu mengurat orang. Menembak orang tahulah.
“Wei, kau nak usha ke, nak mintak nombor telefon dia ke, aku peduli apa? Sekarang ni aku hanya nak mintak tolong sesuatu dengan kau.” Tegas Khai.
“Apa hal?”
“Along hilang!!!”
What?” Pandangan Rizal rasa dah berpinar-pinar. Lepas satu, satu masalah yang timbul. Ya Allah, apa lagi cubaan yang akan Kau beri lepas ni?

******************************************
“HILANG kepala otak kau berjambul!”

Khai tersengih selamba sebaik saja mendengar jerkahan Rizal.
Memang marah gila Rizal dengan Khai hari ni. Buat penat aje dia cari along keliling KL. Sampai naik sasau Rizal memikirkan keselamatan anak saudaranya itu. Tapi, bila balik rumah malam tu, along tengah syok aje baring atas katil empuknya.
“Aku ni separuh mati cari si along tu sepanjang hari ni dan minta cuti setengah hari, kau sedap-sedap aje kata saja nak bergurau dengan aku. Pergi mampuslah dengan gurauan bodoh kau tu!” seranah Rizal sepuas-puas hatinya.
Jam sudah menunjukkan pukul 11.45 malam. Along, angah dan adik sudah tidur dari tadi. Kalau mereka semua masih berjaga, mana mungkin Rizal akan menyeranah Khai seperti ini. Satu contoh yang tidak elok terutamanya untuk adik.
“Alah, relakslah… Aku dah minta maaf, kan... Kau nak apa lagi?” jawab Khai selamba yang selesa duduk di atas sofa ruang tamu.
“Oh, kau tak nak aku marah. Habis tu nak suruh aku buat apa? Ketawa hahaha… macam tu? Simpan ajelah lawak kau tu untuk April Fool nanti!”
Khai sekadar tersengih. Tapi, dia sendiri sebenarnya menyangka along lari dari rumah. Waktu dia datang ke rumah siang tadi, adik berkata along sudah keluar sejak pukul 8.00 pagi. Kak Leha pula memberitahunya along membawa sebuah beg pakaian besar. Kerana itulah dia tergesa-gesa pergi mencari Rizal di sekolah angah kerana Kak Leha mengatakan Rizal dipanggil guru kelas angah kerana angah bergaduh di sekolah.
Bila dia sampai di bilik guru, dia sempat mendengar sedikit perbualan antara Rizal dan Suri. Berdebar-debar jantungnya apabila Suri menyebut namanya dan menyebut perkataan ibu saudara. Nyaris-nyaris rahsianya terbongkar. Kerana itu dia dengan selambanya menerjah masuk ke bilik guru dan menarik Rizal keluar. Kerisauannya tentang kehilangan along hanya 10.57 peratus dan selebihnya, takut rahsia tentang jantina sebenarnya terbongkar. Entahlah… dia masih belum cukup bersedia untuk memberitahu Rizal tentang dirinya.
Sepanjang hari dia dan Rizal pergi mencari along di sekitar KL dan kolej. Apabila along tidak ditemui, mereka pulang dengan kehampaan dan bercadang untuk membuat laporan polis esoknya.
Semasa Rizal mahu ke bilik along untuk mengutip baju-baju kotor along sementara Khai menonton TV di ruang tamu. Bila masuk ke bilik along, ternganga mulut Rizal bila melihat along sedang nyenyak tidur di katil. Apa lagi, mengamuk sakanlah dia. Dia terus mengejutkan along dan bertanyakan ke mana along pergi sepanjang hari. Dalam keadaan mamai, along memberitahu dia pergi menghantar baju-baju kotor ke dobi dan terus ke kuliah hingga ke petang. Kemudian, tidur semula. Ceh! Patutlah bawak beg besar!
“Kau ni memanglah, Khai… Sejak pertama kali aku jumpa kau sampai sekarang, kau tu memang Mamat Yakuza paling blur kat planet ni.”
“Ya, dan aku jugak Mamat Yakuza paling maco sekali kat planet ni.”
“Maco? Aku rasa tiub basikal tu lagi maco kut. Kau tu bukan maco, tapi hancur.” Rizal ketawa besar.
“Apa? Kau ni memang cekadak kering!” Khai tiba-tiba bangun dari tempat duduknya dan melangkah mendekati Rizal.
Rizal ingin melarikan diri, tapi Khai dengan pantas mengepit kepala Rizal di bawah ketiaknya. Ala-ala pautan The Rock, WWE tu.
“Oit, apa ni Khai? Busuklah...” Rizal berusaha melepaskan diri, tapi pautan Khai semakin kuat. Sampai berpeluh Rizal dibuatnya.
“Pak su dengan Abang Khai buat apa ni?”
Pantas Rizal dan Khai menoleh ke arah suara yang menyapa. Angah sedang berdiri di tangga. Kebingungan memandang mereka. Khai dan Rizal saling berpandangan. Tidak lama kemudian Khai melepaskan pautannya.
“Err… kita orang tengah berusaha untuk memantapkan tae kwan do.” Khai cuba mengawal rasa malu. Adeh, di mana harus ku sembunyikan mukaku yang tebal ini?
“Pak su memang dah lama nak belajar tae kwan do dengan Khai. Sebelum ni pak su cuma tau silat dengan gusti.” Ayat cover. Takkanlah polis maco macam aku ni tak tahu tae kwan do?
“Err… ada apa angah?” soal Khai mengalih topik.
“Adik nangis sejak tadi. Angah pujuk pun dia tak nak berhenti,” ujar angah.

Khai dan Rizal kaget. Pantas mereka melangkah mendaki anak tangga untuk ke bilik adik. Semakin mereka sampai ke tingkat atas, suara tangisan adik semakin jelas kedengaran. 

**************************
Khai dan Rizal kaget. Pantas mereka melangkah mendaki anak tangga untuk ke bilik adik. Semakin mereka sampai ke tingkat atas, suara tangisan adik semakin jelas kedengaran.

Rizal hairan. Sebelum ni tak pernah pulak adik menangis meraung-raung macam sekarang ni.
Angah mendekati katil adik dan menarik adik ke dalam dakapannya.
“Mana ibu? Adik nak ibu...”
Sebak dada Rizal sebaik mendengar rintihan adik. Dia mendekati adik dan mengusap-usap kepala adik.
“Abah, mana ibu? Kenapa dulu abah tak balik dengan ibu?” Setelah sekian lama, akhirnya adik bertanya juga soalan itu kepada Rizal.
Rizal kaget. Fikirnya, setelah adik memanggilnya dengan panggilan abah, itu sudah cukup memadai. Tapi, telahannya salah sama sekali. Adik masih perlukan ibunya. “Ibu tak ada, sayang. Ibu dah tak ada…”
Adik melepaskan diri daripada pelukan angah dan terus memeluk tubuh Rizal dengan erat. “Adik mimpi… Adik mimpi ibu dengan abah meninggal.” Teresak-esak adik memberitahu.
Rizal teguk liur. Kemudian mengalihkan pandangan kepada Khai yang duduk di sebelahnya dengan wajah simpati.
“Adik mimpi abah kena tembak dengan orang jahat!”
Rizal kaget. Ditembak? Tapi, arwah abangnya mati kerana kemalangan jalan raya, bukan ditembak.
“Adik nak ibu! Adik nak abah!” Adik menjerit-jerit sambil menangis.
“Hei, apa bising-bising ni?” Along tiba-tiba muncul di muka pintu sambil meramas-ramas rambutnya. “Suruh adik senyap sikit boleh tak? Orang nak tidur pun tak senang!”.
“Wei, apasal kau cakap macam tu? Kalau tak suka, baik kau pegi tutup telinga kau dengan kapas. Tak payah datang sini!” tegas Khai.
Along mencerlung marah. Tapi masih tercegat di muka pintu.
“Dahlah, sayang. Itu cuma mimpi. Tidur, ya?” pujuk Rizal. Bila dia mahu menyelimutkan adik semula, adik menolak.
“Adik nak abah!”
“Diamlah! Mengada-ada...” Along menengking. Sejurus itu tangisan adik semakin kuat.
Rasa kasihan semakin menebal dalam diri Rizal. Dulu, dia juga sama seperti along, tidak sukakan budak-budak dan cepat panas bila mendengar kanak-kanak merengek. Tapi sekarang, dia tidak marah, sebaliknya ingin terus memujuk.
“Jangan nangis! Tidur cepat!”
Tersentak Rizal mendengar tengkingan daripada along itu. Bukan hendak dipujuk, malah ditengkingnya adik supaya tidur. “Along, pergi masuk bilik sekarang!” arah Rizal tegas. Kalau tak suka, janganlah datang sini. Takut juga kalau kesabarannya menipis, tangannya pula yang akan naik ke muka along.
Along memuncung dan menghentak-hentak kaki sebelum beredar. Kemudian, kedengaran pintu bilik dihempas kuat.
Berkali-kali Rizal beristighfar di dalam hati. Perangai macam budak kecil!
“Abah jangan tinggalkan Adik.” Tangisan Adik semakin reda. Jari-jemari comelnya terus memeluk erat leher Rizal.
“Abah takkan tinggalkan adik,” janji Rizal. Dia membaringkan adik ke katil. Memujuk agar adik segera tidur. Begitu mendalam kasih sayang adik kepada Abang Razlan. Entah kenapa tiba-tiba dia cemburu mengenangkan betapa rapatnya adik dengan abangnya. Kalaulah mukanya tak seiras abangnya, pasti adik takkan memanggilnya dengan gelaran abah. “Malam ni biar pak su tidur dengan adik.”

p/s: untuk sebarang update dan teaser novel, boleh request group dekat SINI ya ;)

Tuesday, April 13, 2010

Abang Khai Tomboy? 10

Pak su aku tu betul-betul dah melampau. Bencinya! Bencinya! Bencinya!” Along menghempaskan punggung di sisi buah hatinya. Hari ini dia sengaja ponteng kuliah. Pergi pun tak guna, hari-hari kena berleter dengan pensyarah. Lebih baik dia keluar melepak dengan kawan-kawan di kaki lima.
“Hei, kenapa ni sayang? Tak cantiklah muncung-muncung macam ni.” Ray menarik dagu along, seakan menyuruh buah hatinya itu memandangnya.
“I dah tak tahan duduk rumah tu lagi. I rasa macam nak lari aje!” bentak Along.
“Relaks, sayang. You jangan buat keputusan terburu-buru. Kalau you nak lari, mana you nak pergi? Sorrylah, I bukan tak nak bagi you tinggal kat rumah I, tapi you tahulah macam mana perangai mummy dengan daddy I.” Lembut suara Ray memujuk kekasih hatinya.
Along endah tak endah sahaja mendengar kata-kata Ray. Sudahlah kemarahannya pada pak sunya masih bersisa tentang buku banknya yang kini telah dirampas itu. Sekarang, ditambah pula dengan sikap pak su yang menyakitkan pagi tadi. Ada ke nak kejut orang solat subuh main-main siram orang guna air. Niat tu dah baik, tapi cara macam jembalang tanah.
“Wei, dahlah, daripada kau asyik membebel sorang-sorang macam orang gila kat sini, baik kau cuba benda ni...” Eriu mengeluarkan sekotak rokok berjenama Malboro dari baju panasnya.
Bulat mata along memandang Eriu yang selamba maut mengeluarkan sebatang rokok dari kotak itu dan menyalakan hujungnya.
“Kenapa? Tak pernah tengok orang hisap rokok ke?” tanya Eriu sambil menghisap rokok itu penuh nikmat.
“Bukanlah!” Along merampas kotak rokok itu daripada Eriu. “Ini rokok jenama mahal, bro. Mana kau dapat duit beli ni?”
“Alah, adalah. Banyak lagi ada dalam simpanan aku. Dunhill, Wingston, Perilly's, Benson & Hedges… Itu biasalah… Masa tak ada duit pulak, aku beli Premium, Easton,  D&J, M & M, Absolute. Semua tu rokok murah-murah,” ujar Eriu dengan hidung kembang kempis kerana bangga.
“Kita orang yang perempuan ni biasanya hisap yang ringan-ringan aje macam SKL, Nusantara, Semporna,” sampuk Syaza.
“Aku tak pernah nampak kau orang hisap rokok sebelum ni,” respons along.
“Wei, sebelum nenek kau lahir lagi, kita orang dah mula hisap, tau? Kau tu aje yang ketinggalan zaman. Maklumlah, best student, budak skema kesayangan lecturer!” sambut Liya dan disambut dengan tawa yang kuat oleh rakan-rakan yang lain.
“Wo… wo… tu dululah. Sekarang tak ada lagi Yana budak bendul yang senang dibuli. Yang ada cuma Ari,” tegas along.
“Ya, betul. Ariana yang sekarang ni dah rasmi masuk kumpulan kita. Ari yang berani, seksi dan menawan. Tak ada lagi Yana yang penakut, kolot dan ketinggalan zaman!” balas Ray ceria.
            “You nak cuba?” Ray menyuakan sepuntung rokok kepada along.
Along menggeleng tanda tidak mahu.
“Ambillah, Ari,” pujuk Hana yang tengah syok sedut asap rokok yang ditolak masuk ke dalam alveolusnya.
Along tetap menggeleng. Walaupun dia bergaul dengan budak-budak nakal, tapi itu tidak bererti dia turut mengikut jejak langkah mereka. Arwah mama pernah cakap, perempuan yang merokok akan mandul. Entah betul, entah tidak.
“Alah… ambiklah, sayang. You tak sayang I lagi ke?” Ray cuba mengumpan. Buat suara gatal miang rebung plus miang padi.
Along serba salah. Kalau tidak diturut, pasti Ray akan mengugut mahu memutuskan hubungan mereka. Alah, sikit aje… Apa salahnya. Along cuba menyedapkan hempedunya yang memang dah pahit.
“Hisaplah, best!” desak Hana.
Belum sempat along menghantar puntung rokok itu ke tepi bibirnya, tiba-tiba rokok tersebut dirampas seseorang.
“Pak su!” Wajah along pucat. Kalau ditoreh pun belum tentu keluar darah.
“Ini kerja kau, ek?” Puntung rokok tersebut dipijak-pijak Rizal sehingga hancur lumat.  Menggambarkan betapa membara perasaannya saat ini.
“Mak bapak kau suruh kau belajar tinggi-tinggi, kau duduk melepak kat sini dengan budak-budak yang dah rosak akhlak ni!” tengking Rizal tanpa mempedulikan orang ramai yang lalu-lalang di kaki lima itu. Rizal mengalihkan pandangannya kepada Ray. Tidak semena-mena leher baju lelaki itu direntap kasar. “Kau! Kau yang pandai-pandai ajar anak saudara aku hisap rokok, betul tak? Kalau kau dah teringin sangat nak mampus, kau mampuslah sorang-sorang. Jangan nak ajak anak saudara aku.
“Pak su, sudahlah tu. Ray...”
“Oh, jadi buah hati pengarang jantung intan payung kau ni namanya Ray? Hodohnya nama! Meh aku cek apa nama betul kau!” Rizal melepaskan leher baju Ray dan menolak tubuh Ray hingga lelaki itu terhenyak ke dinding bangunan kaki lima tersebut. Poket seluarnya diraba beberapa kali bagaikan seorang pesalah. Kemudian Rizal mengeluarkan dompet dari dalam poket tersebut.
“Jantan Bin Awang? Muahaha...” Rizal ketawa terbahak-bahak di situ apabila membaca nama penuh Ray yang terdapat pada kad pengenalan. Konservatif gila nama.
Muka Ray sudah merah padam. Sepantas itu juga dia merampas semula dompetnya daripada Rizal. Rakan-rakannya yang lain turut menahan tawa, tak sampai hati pulak nak ketawa depan-depan.
“Baik kau pegi sekarang. Kalau tak, aku akan sebarkan ke seluruh Malaysia pasal nama kau,” ugut Rizal.
Dengan kuasa pil kuda darab enam kuasa sepuluh, Ray terus memecut meninggalkan tempat itu bersama rakan-rakannya. Selepas ini, tamatlah riwayat kepopularannya di kolej kerana nama aslinya sudah diketahui. Mummy, tolong Atan!
“Kau pulak, ikut aku balik sekarang!” gesa Rizal apabila melihat along berdiri di belakangnya sambil menangis.

*********************************

SUDAH! Jangan nak memekak kat sini. Boring aku dengar kau nangis!” tempik Rizal sekuat hati. Angin satu badan aku dengar along nangis tak henti-henti sejak balik dari tadi. Sekarang rasalah... Sebelum ni dia mengalah bukan bererti dia takut, tapi sebab bom atomnya belum meletup. Sekarang dah meletup, rasalah penangannya.
“Sampai hati pak su memalukan saya depan orang ramai tadi.” Along menahan sendunya.
“Oh, malu ya? Nak hisap rokok kat tempat awam tak malu pulak? Kau tu perempuan, tau tak? Pening aku fikir perangai kau yang semakin liar ni. Berbeza betul perangai kau dengan angah dan adik.” Rizal malas ingin bahasakan diri sebagai pak su. Makin dia berlembut, makin dipijak kepalanya.
“Kenapa pak su asyik nak banding-bandingkan saya dengan angah dan adik? Saya adalah saya dan saya bukan orang yang hipokrit!” pekik along.
“Hei, apa nak jadi dengan kau ni, along? Along, kalau balak kau tu handsome macam Leonardo DiCaprio ke, Shah Rukh Khan ke, boleh jugak aku terima. Ini muka macam balang biskut...”
Along terdiam mendengar kata-kata yang keluar dari mulut Rizal.
“Muka macam tempeyek hanyut, gigi macam durian belanda. Aku rasa rantai basikal tu lagi handsome, tau tak?” Rizal sebenarnya tak berniat pun nak mengutuk sampai macam tu sekali, tapi dia kena jugak lepaskan geram. Ada ke nama Jantan bin Awang? Hahaha...
“Mulai hari ni, aku tak nak kau keluar dengan Jantan bin Awang tu lagi. Dan, jangan terlepas kuliah. Kalau tak, semua kemudahan kau aku tarik balik!” Rasanya kaedah ni lebih rasional daripada angkat tangan.
“Pak su melampau! Sekarang bukan aje saya akan dipulaukan, tapi akan diketawakan di kolej!” jerit along geram. Kemudian, dia terus melarikan diri naik ke tingkat atas.
Rizal mengeluh dan terduduk di sofa. Tak sangka begini susah mahu mendidik seorang anak supaya menjadi seorang insan berguna. Ya Allah, kuatkanlah imanku. Jangan biarku aku berputus asa dengan cubaan ini. Aku tak akan patah semangat selagi along belum sedar yang semua perlakuannya selama ni adalah salah.

**********************************



“FIQ, pak su kau sekarang apa cerita?” tanya Zizan ketika dia berjalan bersama angah dan teman-teman yang lain untuk pulang ke kelas selepas habis makan di kantin.
“Biasalah… mula-mula dulu aje garang, tapi sekarang dah okey. Dia baik woo… Kita orang tak pernah miss tengok bola sama-sama!” Angah menunjukkan tanda bagus.
“Mesti kau rapat dengan pak su kau, kan? Dulu kau cakap perangai dia macam Gangstarz,” sampuk Kamal pula.
Tiba-tiba angah menghempuk kepala Kamal dengan tapak tangannya. “Ambik kau! Bukan Gangstarzlah, itu rancangan nyanyi-nyanyi berkumpulan. Gangster, faham?”
Kamal tersengih-sengih sambil mengusap kepalanya. Walaupun sikap dan perlakuan angah agak kasar, tapi mereka semua tidak pernah bosan berkawan dengan angah. Angah sendiri pun lebih suka berkawan dengan budak-budak lelaki berbanding perempuan. Katanya, kawan dengan perempuan tak seronok sebab tak boleh buat gurauan kasar. Hempuk kepala sikit, dah menangis. Simbah air kat baju, dah repot kat pengetua. Tampal nota ‘Kick Me’ kat belakang, dah mengamuk terguling-guling. Tak best! Tak best!
“Woi, jadi ke study sama-sama malam ni?” tanya Johari.
Sorry ar… pak su aku dah buat peraturan baru. Tak boleh keluar malam,” ujar angah.
“Alah, jomlah join, Fiq. Bosanlah kau tak ada...” pujuk Zizan.
Sorrylah geng... Aku tak makan pujuk, aku makan nasi aje.” Angah ketawa sendiri macam orang gila.
“Eh, Fiq, aku hairanlah dengan kau ni. Belajar taklah rajin mana, tapi setiap kali exam, mesti kau dapat markah tinggi. Ada rahsia ke?” soal Kamal ingin tahu.
“Alah, dah nasib akulah tu dapat result best…” Sesedap perisa aje dia cakap aku malas belajar. Dia orang mana tahu aku selalu bersengkang mata tengah-tengah malam, hafal fakta-fakta dalam buku Biologi dan Kimia.
“Aku study berhempas pulas pun, tak dapat result best macam kau,” sampuk Zizan pula.
“Kan aku dah cakap, kau baca aje buku tu. Kalau malas baca buku, baca buku tiga lima.” Angah ketawa lagi.
“Woi, pengkid!”
Tak semena-mena angah terasa bahunya ditolak kasar dari arah depan. Hampir saja dia hilang imbangan, tapi nasib baik tubuhnya sempat disambut oleh teman-temannya yang juga pengikut setianya.
“Woi, minah! Mata letak mana? Orang letak kat muka, kau letak kat punggung,” bidas angah sambil matanya merenung tepat pada Sherry.
Sherry, minah terperasan dan tergedik di sekolah. Sejak dulu dia suka menuduh angah merampas teman lelakinya. Padahal, tak terfikir ke dek akal logiknya, mana ada orang nakkan perempuan macam angah tu.
“Kau ni tak puas-puas lagi ke? Apasal kau tak habis-habis nak goda balak aku? Apa kau tu dah tak laku sangat ke, sampai balak orang pun kau nak redah?” soal Sherry bertalu-talu.
“Sherry, dahlah tu. Saya dengan Fiq tak ada apa-apa,” nafi Joey yang berdiri di belakang Sherry.
Angah mencebik. Huh, berlindung di belakang tubuh perempuan. “Woi, mak bapak kau hantar kau pegi sekolah buat apa? Orang suruh belajar, kau gatal nak bercinta, lepas tu sesedap jiwa aje nak tuduh aku rampas balak dia. Kalau kau tu dah miang sangat, gatal nak menikah, baik kau berhenti sekolah aje lepas tu buat STPM alias sijil tunggu pinangan mari...” Angah ketawa berdekah-dekah bersama teman-temannya.
“Wei, pengkid! Jangan banyak bunyi boleh tak? Aku nak bagi kau amaran…” Jari telunjuk Sherry sudah dituding ke muka angah.
“Amaran apa, hah? Kalau amaran rokok membahayakan kesihatan, hentikanlah. Orang tak takut pun. Kalau amaran rokok dibuat dari kulit anjing, mungkin orang berhenti merokok. Tu pun tak ramai.”
Muka Sherry dah merah padam. Angah dipandangnya dengan rasa marah dan dendam. Kata-kata angah seolah-olah mempersendakannya. Kemudian, dia menolak keras tubuh angah hingga angah jatuh terduduk di atas lantai.
“Oh, kau nak main kasar ek?” Angah terus bangun dan merenung Sherry tanpa berkelip. Suasana jadi senyap sunyi tiba-tiba. Mereka menjadi tumpuan pelajar-pelajar lain.
“Kau jangan nak cabar kesabaran aku, Sherry. Kang tak pasal-pasal ada orang kutip gigi sendiri.”
“Oh, sekarang kau nak main ugut-ugut aku pulak? Buatlah, aku tak takut!” cabar Sherry seraya menolak bahu angah.
Angah ketap bibir. Minah ni memang tak sayang mulut. Hampir sahaja dia mengangkat tangannya tapi cepat-cepat Johari menghalang.
“Jangan, Fiq, bahaya gaduh dalam kawasan sekolah. Kau tak ingat ke kau pernah kena gantung sebab bertumbuk dengan budak tingkatan enam tahun lepas?”
Rakan-rakan angah tahu, kalau angah bertumbuk dengan Sherry, tentulah angah yang menang. Yalah, angah kan ada tali pinggang hitam dalam tae kwan do. Sedangkan lelaki pun boleh tertewas, ini kan pulak minah kedengkik macam Sherry. Tapi, kalau angah dah belasah orang, jangan haraplah dia nak berhenti. Dahsyat betul minah pengkid ni!
“Dahlah, jom blah. Aku malas nak kotorkan baju aku hari ni,” ajak Angah.
“Hmm… yalah tu. Cakap ajelah kau sebenarnya takut. Dasar pengecut! Memang patut pun Tuhan ambik mak bapak kau sebab kau tu diri sendiri pun tak tahu nak urus,” kata Sherry apabila Angah membelakanginya.
Angah menghentikan langkahnya. Wajahnya kini berubah tegang. Sebaik dia menoleh, dia terus mengayunkan penumbuknya ke muka Sherry, menyebabkan gadis itu terlentang di lantai. “Jangan sesekali babitkan nama mak bapak aku dalam hal ni!” jerkah angah. Rakan-rakannya cuba memegang tangannya sebelum dia bertindak lebih kasar dan menyuruhnya bersabar. “Kalau aku nak beri pengajaran pada orang, aku tak main tarik-tarik rambut, bertampar-tampar, aku bagi terus sebijik penumbuk.”
Sherry menggosok-gosok pipinya yang terasa perit. Ada air mata yang bergenang di kelopak matanya. Percuma aje dapat lebam biru. “Kaulah pengkid tak guna! Perampas!” Sherry sudah hilang pertimbangan. Ditolak angah hingga gadis itu jatuh ke lantai.
Mereka berdua bergelut. Rakan-rakan angah tergamam, kalut tidak tahu harus berbuat apa. Pelajar-pelajar lain bukannya mahu meleraikan mereka, sebaliknya asyik menonton drama sebabak percuma itu.


Akhirnya rakan-rakan angah berlari ke bilik guru untuk mencari guru kelas mereka, Cikgu Suri.

*********************************



Now there’s me and you
And we are not alone
You and me
We are together now
Through my window, I can see there’s
More than you and more than me

OIT, siapa pulak pasang lagu Bunkface, Through My Window tengah-tengah waktu kerja ni? Dahlah pasang lagu kegemaran aku, buat aku hilang tumpuan aje... Rizal usha kiri kanan. Siapa pasang radio, hah?
“Helo, inspektor, tahulah awak tu polis paling berdedikasi kat balai ni, tapi angkatlah telefon tu. Dari tadi asyik memekak aje,” sindir Azman yang lalu di sebelah meja Rizal.
Ceh, telefon aku rupanya. Patutlah layan habis! Cun punya usha, rupa-rupanya telefon sendiri. Rizal tayang gigi.
“Nombor yang anda dail tiada dalam perkhidmatan, terima kasih.” Spontan ayat itu keluar dari mulut Rizal. Entah apa-apalah aku ni, nak buat lawak pulak di pagi suam-suam kuku ni, getus Rizal tersengih lantas berdehem.
“Helo, assalamualaikum...” Rizal membetulkan duduknya.
“Waalaikumussalam...” kedengaran suara perempuan di hujung talian.
“Ini Encik Rizal Syafiqin bin Ibrahim ke?” tanya perempuan di hujung talian penuh dengan nilai kesopanan, lambang seorang gadis Melayu. Hehe...
“Saya Cikgu Suri, guru kelas Syafiqa.”
“Syafiqa?” Rizal angkat kening.
“Syafiqa Razlan. Kenal?”
Oh, angah rupanya... Rizal baru teringat yang Khai pernah menyebut nama betul angah. Yalah, dia jarang dengar orang panggil angah dengan panggilan Syafiqa. “Err… ya, dia anak saudara saya. Kenapa?”
“Dia bergaduh di sekolah. Sebagai penjaga, saya harap Encik Rizal dapat ke sekolah untuk berbincang...”
“Apa? Bergaduh?”

p/s: untuk sebarang update dan teaser novel, boleh request group dekat SINI ya ;)

Thursday, April 1, 2010

Abang Khai Tomboy? 9

“WOI, apa hal kau ni? Muka macam ayam berak cair aje!”
Tersentak along apabila bahunya ditepuk kuat. “Isy, kau ni Liya, buat terkejut aku aje. Kalau aku ni ada sakit jantung, dah lama jalan.”
Liya tersengih. “Tapi, kau tak ada, kan?”
Along malas mahu membalas. Sebenarnya dari tadi dia asyik menyumpah seranah kebodohan dirinya sendiri. Kalaulah dia tak keluarkan buku bank tu dari beg, mesti sampai sekarang rahsianya masih selamat. Tapi, nak menyesal pun tak guna. Semuanya dah terlambat. Tadi angah telefon dan memberitahu pak su mahu berjumpa dengannya bila dia balik nanti sebab pak su dah jumpa buku bank dia.
Tak boleh jadi. Aku mesti kena dapatkan semula buku bank tu. Kalau tak, susah aku. Macam mana aku nak cari duit untuk melepak kat bandar? bisik hati along sendiri. “Aku tengah risau ni. Pak su aku dah tahu,” adu along pada rakan-rakannya.
“Pasal kita lepak dan kau kencing pak su kau yang kita ada kelas hari ni?” teka Hana.
“Bukan pasal tulah. Hal tu kalau dia dah tahu pun, aku peduli apa? Lagipun, aku yakin dia takkan peduli ke mana aku pergi. Mungkin dia lagi suka kalau aku tak balik.” Hanya ayat itu yang keluar dari mulut along setiap kali bercakap tentang pak sunya. Bagaikan berjauh hati. Selama dalam penjagaan pak sunnya, belum pernah pak sunya menegur kenapa dia selalu balik lewat. Belum pernah pak sunya melarang dirinya memakai baju-baju yang mencolok mata. Dan, belum pernah juga pak sunya menegur akan sikapnya selalu bersikap endah tak endah serta kurang ajar.
Sebenarnya, sampai sekarang along belum dapat menerima kehadiran Rizal dalam hidupnya. Dia sering tertanya-tanya apakah Rizal ikhlas mahu menjaganya adik-beradik. Dia yakin, kalau tidak kerana wasiat arwah abah, mungkin sampai sekarang Rizal takkan ke sini.
“Habis tu apa masalahnya?” Syaza pula bertanya.
“Pak su aku dah jumpa buku bank aku. Adik aku cakap dia marah bila dapat tahu aku dah keluarkan 700 semalam. Lepas ni mesti aku dah tak boleh nak keluarkan duit lagi.”
Ray tersenyum dan memeluk bahu along. “Sayang, itu masalah kecillah. Apa you ingat kita orang semua ni ada duit ke? Walaupun parents kita orang punyai harta yang melimpah-ruah, tapi kita orang selalu pokai, betul tak?”
Kawan-kawan along yang lain-lain hanya mengangguk menyetujui kata-kata Ray.
Along angkat kening. “Tapi kenapa I tengok you semua macam banyak duit aje?”
“Oh, jadi kau ingat parents kita orang kasi kita orang berbelanja dengan kad kredit  ke? Helo... langsung tak mencabar minda, tau tak?” sela Eriu pula.
Along angkat kening. Belum cukup faham dengan kata-kata Eriu.
“Sayang, sebelum you masuk ke kumpulan kita orang, kita orang berbelanja mengikut cara kita orang sendiri. Cara ni lebih menyeronokkan
“Maksud you?”
Rakan-rakan along saling berpandangan dan tersenyum. Senyuman yang sukar ditafsirkan sesiapa pun.
*******************************
ALONG tetap selamba walaupun wajah Rizal jelas tegang. Langsung tidak menunjukkan rasa takut. Malahan, dia masih mampu tersenyum ketika Rizal mencampakkan buku bank di hadapannya.
Melihatkan kemarahan Rizal, angah cepat-cepat mendukung adik dan berlalu dari ruang tamu itu.
“Apa ni?” Suara Rizal memecah kesunyian.
“Buku bank.” Along menjawab selamba.
Rizal menarik nafas dalam-dalam. Rasa geram di hati cuba ditahan. Dia tahu, dia harus bersabar dalam menghadapi kerenah along. Dia tidak boleh bertindak melulu walaupun along bersikap kurang ajar dengannya. “Kau dah keluarkan 300 minggu lepas dan semalam 700. Kau buat apa dengan duit tu?” soal Rizal tanpa berkias-kias lagi.
“Apa hak pak su nak tahu? Ibu dan abah saya sendiri tak pernah mempersoalkan apa yang saya buat dengan duit saya.”
Rizal ketap bibir. Nampaknya budak ni dah makin melampau. “Itu ibu dengan abah kau, tapi sekarang kau di bawah pengawasan aku. Aku berhak tahu ke mana duit tu pergi,” ujar Rizal tegas. Kalau dengan angah, dia boleh membahasakan dirinya sebagai pak su, tapi dengan along, dia terpaksa lebih tegas sebab along merupakan anak sulung dan along sepatutnya paling bertanggungjawab dalam rumah ini, bukan angah.
“Aku tahu kenapa ibu dan abah kau tak pernah mempersoalkan ke mana duit tu pergi. Dulu kau baik dan bertanggungjawab, tapi semenjak dia orang tak ada, kau jadi semakin liar dan sekarang pandai cakap bohong!”
“Cukup, pak su, cukup!” Along mengangkat tangannya. “Pak su tak berhak menilai saya. Pak su tak pernah kenal saya dan saya tak kenal pak su. Kalau bukan disebabkan surat wasiat abah, rasanya sampai sekarang pun pak su takkan datang sini dan pak su takkan sudi jaga kita orang. Bila pak su datang aje, pak su nak kontrol hidup saya.” Along terus berlalu meninggalkan Rizal sendiri di ruang tamu itu.
Rizal tergamam mendengar luahan along. Jadi, dirinya hanya tak lebih daripada seorang pengacau? Sekarang, baru dia tahu siapa dia di mata along. Dia terduduk. Maafkan Riz, bang. Riz gagal bimbing anak-anak abang. Maafkan, Riz...
“Rizal...” Terdengar satu suara lembut menyapa dari belakang. Ada tangan halus memegang bahu.
“Khai...” Tercetus nama itu dari mulut Rizal. Sejak bila Khai datang sini?

********************************


WHAT? No way! Aku tak setuju dengan cadangan kau!” Terpekik Khai mendengar kata-kata Rizal tanpa mempedulikan orang ramai yang berada di restoran itu.
Rizal bersahaja sambil memeluk tubuh. Kedinginan malam bagaikan terasa hingga ke tulang sum-sum.
Tak, Rizal tak boleh tinggalkan along, angah dan adik macam tu aje. Takkanlah disebabkan along lawan cakap, dia dah nak pindah dari rumah tu? Aku rasa itu idea paling bodoh yang pernah diutarakan Inspektor Gadget, pekik hati Khai.
“Kau ni nama aje lelaki, tapi kuat merajuk. Baru kena sound dengan budak mentah yang baru nak masuk 20 tahun, kau dah merajuk sampai macam ni...” ujar Khai tidak puas hati. Sebenarnya, kalau angah tak beritahu, tentu sampai sekarang dia tidak tahu yang Rizal dan along sebenarnya ada konflik.
Angah menelefon Khai supaya datang ke rumah mereka malam ini, takut-takut berlaku pertengkaran yang tidak diingini antara Rizal dan along, tapi rupa-rupanya lepas habis along dan Rizal bergaduh, baru dia sampai. Alang-alang dah sampai, terus saja dia mengajak Rizal keluar minum. Harap-harap boleh sejukkan hati Rizal yang tengah panas. Tapi sekarang, Rizal bukannya tengah panas, tapi tengah merajuk. Aduhai...
“Perangai dia makin menjadi-jadi. Dia kurang ajar dengan aku, aku masih boleh terima, tapi dia tipu aku. Dia cakap pagi tadi dia ada kelas, tapi sebenarnya dia keluar lepak dengan kawan-kawan tak guna dia tu!” luah Rizal.
“Kau cubalah bincang baik-baik dengan dia. Kau taukan macam mana sifat remaja, hatinya cepat panas. Remaja macam along, kita tak boleh terlalu berkeras, tapi tak boleh terlalu berlembut,” balas Khai seolah-olah seorang ahli psikologi.
“Macam mana aku nak dekati dia? Dia tak pernah cuba untuk terima aku kat rumah tu. Bila aku tegur sikit, dia balas dengan tengkingan. Bila aku ajak berbincang, dia dah lari sebatu,” keluh Rizal.
“Habis tu macam mana pulak dengan cara layanan kau pada dia?”
“Maksud kau?”
“Macam mana cara kau layan dia? Adakah sama macam cara layanan kau pada angah dan adik?”
Rizal termangu mendengar soalan itu. Khai seolah-olah mengetahui bagaimana cara dia melayan anak saudaranya yang paling sulung itu. Dia tidak membahasakan dirinya sebagai pak su, tapi aku.
“Err… aku…”
“Tak, tak perlu jelaskan apa-apa. Aku dah tahu. Pada pandangan aku, kau terlalu kasar dengan along, tapi tidak dengan angah dan adik. Itu sebabnya dia orang dengar kata. Kau fikir dengan cara kau sekarang ni, dapat buat along berubah? Kau salah, Riz. Aku tak rasa macam tu. Aku rasa, cara terbaiknya adalah ajak dia lakukan aktiviti bersama. Contohnya, beriadah kat taman atau makan kat luar. Cuba ambik hati dia dulu.
“Jangan ambil hati kalau dia masih simpan rasa prasangka pada kau. Kau kena faham yang sebelum ni kau tak pernah wujud dalam hidup dia. Jadi, bila tiba-tiba kau masuk campur urusan hidup dia, tentu dia rasa tersentap. Kesedihan sebab kehilangan mama dan papanya belum hilang, muncul pulak orang baru nak atur-atur dia, tentu dia rasa nak memberontak.”


Rizal mengangguk-angguk mendengar kata-kata Khai. Malam ini buat pertama kalinya dia mendengar Khai berhujah secara matang, tak merapu-rapu macam selalu. Tak tahu kenapa, tapi dia rasa puas setelah meluahkan perasan kepada Khai. Baru hari ini dia tahu bahawa Khai sebenarnya seorang pendengar yang baik dan dapat mengutarakan pendapat secara rasional. Entahlah. Kalau tak ada Khai, mungkin sekarang dia sudah mengemas-ngemaskan barangnya untuk keluar dari rumah itu. Comelnya kau, Khai… luahnya tanpa sedar.

****************************************


“BANGUN! Bangun! Solat subuh!” Rizal bertempik sambil mengetuk-ngetuk belakang periuk menggunakan lesung batu. Dia tidak kira, selama ni dia dah cukup berlembut dengan anak-anak saudaranya, tapi sekarang, dah tiba masanya dia mengajar anak-anak saudaranya mengikut caranya.
“Aduh, siapa pulak buat konsert tengah-tengah malam ni?” bebel angah dengan mata tertutup.
“Banyak cantik kau punya malam. Dah subuh ni. Bangun! Bangun!” Rizal ketuk-ketuk belakang periuk di tepi telinga angah.
Angah bangun dan tenung pak sunya dengan matanya yang bulat.
“Woi, jangan tengok aku dengan mata macam tulah. Seram pulak aku melihatnya. Bangun cepat, kita solat subuh berjemaah.”
“Alah, pak su, angah biasa solat pukul 6.45...” kata angah sambil menenyeh-nenyeh mata.
“Tak baik melengah-lengahkan solat. Pak su nak kau bangun sekarang dan duduk kat ruang tamu dengan pakai kain telekung, faham?”
Angah mengangguk dengan mata pejam. Kemudian, dia kembali merebahkan tubuhnya ke katil semula.
“Masya-Allah, bertuah punya budak. Aku suruh bangun, dia tidur semula. Angah, bangunlah! Kalau kau tak bangun dalam kiraan tiga, pak su mandikan kau dekat sini.”
Tiada respons.
“Satu…” Rizal mula mengira. Kakinya sudah melangkah ke bilik air yang berada di dalam bilik angah untuk mengambil sebaldi air. “Dua…” Amboi, dia sedap lagi berdengkur. “Ti…” Tangan Rizal yang memegang baldi sudah dihalakan ke muka angah.
“Yalah, yalah... Angah bangunlah ni. Nak main-main sikit pun tak boleh.” Angah terus bangun dan menuju ke bilik air.
Isy, potong stim betullah. Aku baru ingat nak buat gurauan kasar pagi-pagi ni. Tapi tak apa, ada seorang lagi. Rizal sudah mengukir senyuman nakal. Dia sudah melangkah ke bilik along dengan membawa sebaldi air yang diambilnya tadi. Dipulasnya tombol pintu bilik along. Alamak! Dia kunci pintulah pulak. Kena ambil kunci pendualah pula, keluh Rizal berat.
Setelah mendapat anak kunci yang dicari dan pintu bilik along pun dah terbuka luas, Rizal mula menjalankan operasinya. “Along, bangun! Kita solat subuh sama-sama.”
“Isy, memekak betullah!” Along tutup telinga dan kembali menyelesakan diri di tilam empuknya.
 “Baik kau bangun. Pak su bilang sampai tiga, kalau tak, pak su simbah dengan air ni...” Rizal mengugut.
Along masih diam tidak berkutik.
“Satu… Dua… Ti…” Isy, budak ni... Kang aku simbah betul-betul, mengamuk pulak. “Along, bangun, solat subuh.”
Masih tiada respons. Aik, budak ni betul-betul mencabar aku... Nanti kau.
Shuu… Selesai! Pasti akan ada gunung berapi yang bakal meletuskan lavanya sebentar nanti.  Tiga… dua… satu… dan…
What the hell are you doing?” Along terus bangun dari katilnya yang sudah basah. Seluruh tubuhnya juga habis basah. “Apa kena dengan pak su ni, hah? Sengaja nak cari gaduh dengan saya ke?”
“Baguslah along dah bangun. Pak su nak ajak solat jemaah sekali,” ujar Rizal penuh selamba. Hidup mesti selamba.
“Saya tak boleh solatlah hari ni. Cuti!” bentak along.
“Oh, ya... Pak su takkan percaya dengan begitu mudah. Lepas ni pak su suruh angah cek betul ke tak along cuti,” ugut Rizal.
Mata along membulat tiba-tiba.
Rizal buat bodoh. Dia takkan patah semangat. Kata-kata Khai akan dijadikannya panduan supaya dia tak mudah berputus asa. Along, angah dan adik adalah titipan buatnya dan dia harus bertanggungjawab untuk membimbing mereka.
Along mendengus kasar dan terus ke bilik air. Pintu bilik air dihempas kuat. Tanda memberontak. Astaghfirullah… Sabar, Rizal…

p/s: untuk sebarang update dan teaser novel, boleh request group dekat SINI ya ;)