Selamat Datang!!

Followers

Whoever you are, please pray for GAZA

Whoever you are, please pray for GAZA
Let's pray for our Palestinian brothers and sisters. Donations can be made to Aman Palestine Malaysia via sms PALESTIN (10/5/3/1) to 39111

About Me

My photo

Nuraqilah Syuhaida | 24 years old | Terengganurian | UiTM ex-student | Novelist since 17 years old (2010) | Writing is the painting of the voice | Look in your heart & write 

Official FB Group

Official Page

Engagement

Solemnization

Reception

Bertandang

Kutemui Cinta (2010)

Kutemui Cinta (2010)
klik gambar untuk beli on9

Abang Khai Tomboi (2011)

Abang Khai Tomboi (2011)
PM FP untuk pembelian

Amar Farish (2012)

Amar Farish (2012)
klik gambar untuk beli on9

Zikir Cinta (2014)

Zikir Cinta (2014)
klik gambar untuk beli on9

Melodi Cinta (2015)

Melodi Cinta (2015)
Himpunan cerpen & mini novel

KhaiRizal : A Love Story

KhaiRizal : A Love Story
klik gambar untuk beli on9

Kau Bidadariku...

Kau Bidadariku...
manuskrip yang akan diperam. takkan diterbitkan dalam masa terdekat

No Highlight. Left click + ctrl to open new tab

Thursday, June 3, 2010

Abang Khai Tomboy? 17

ANGAH angkat kening melihatkan Khai yang sedari tadi duk tersengih sorang-sorang sambil menyuap burger ke dalam mulut. Dia hairan betul tengok perangai Khai sejak akhir-akhir ini. Setiap kali keluar bersama dan bila dia biarkan Khai layan blues, dia tengok Khai suka senyum sorang-sorang. Kenapa agaknya ek? Ada pelakon lelaki baru yang handsome ke? Adakah lebih maco daripada aku? Hati angah tertanya-tanya. 

“Bang, abang ni sihat tak?” soal angah. Risau jugak dia melihat perangai Khai sebegitu. Manalah tau Celsius tiba-tiba tukar jadi Newton.
“Biasa aje. Apasal?” Khai masih lagi tersenyum.
Angah masih pelik.
Khai mengalihkan pandangan pada angah. “Apasal kau tenung aku macam tu? Ada tahi gigi ke?” Burger diletakkan semula ke dalam pinggan. Jari kelingkingnya dimasukkan ke dalam mulut untuk mengorek sisa-sisa makanan yang mungkin terlekat di celah gigi. Langsung tidak mempedulikan lelaki di meja sebelah yang sudah memandangnya dengan pandangan jijik di restoran McDonald’s itu. Eleh, macamlah dia tak ada tahi gigi.
“Apasal kau tengok aku ni? Tahulah aku ni handsome, maco, berkebolehan…”
“Sudah, sudah... Cair tahi telinga angah dengar.” Angah pulak korek telinganya dengan tisu.
“Hisy, pengotorlah kau ni. Tak nampak ke kita tengah berada di tempat awam?”
“Hmm… yalah tu. Abang tu cari tahi gigi, tak kotor pulak?” perli Angah.
Khai mencebik selamba.
“Bang, apsal abang senyum sorang-sorang tadi?”
“Senyum sorang-sorang? Ekau gilo ko? Ado ko cakap den senyum sorang-sorang.” Ceh, cakap dialek Negeri Sembilanlah pulak...
“Angah nampaklah!”
“Mana ada!”
“Kat McD ni ada CCTV tak? Biar angah tunjukkan buktinya.”
“Sayangnya tak ada!” Khai jelir lidah. Tapi, dalam hati dia sebenarnya dah malu tahap gaban. Macam manalah dia boleh tak sedar yang dia tengah senyum? Tadi tu pun, dia teringatkan si Inspektor Gadget. Teringatkan perangai nakalnya, kebudak-budakannya dan kematangannya (kadang-kadang aje dia akan berperangai sebegini).
Aduh, kenapalah dengan aku sejak akhir-akhir ni? Takkanlah aku boleh terpikat dengan Inspektor Gadget. Dahlah perangai childish, samalah macam aku. Tapi, kalau boleh, aku naklah yang matang, boleh bimbing aku ke arah kematangan. Kalau dah childish tambah childish, huru-hara dunia.

Kini gemilang itu semakin pasti ku genggam
Gemilang suara keyakinan kian dalam
Gementar harus jangan jiwaku harus bertenaga
Mungkinkah ini menjadi realiti

Khai tersentak dari lamunan pendeknya apabila terdengar lagu Gemilang nyanyian Jaclyn Victor dari dalam poketnya. Cepat dia mengeluarkan telefon bimbitnya. Memang sejak dulu, dia memang minat gila kat Jaclyn Victor. Rakan-rakan artis pun hairan tengok tahap keminatannya yang agak dahsyat.
Poster-poster dan semua lagu Jaclyn Victor ada dalam simpanannya. Tak kira, India ke Melayu, minat tetap minat. Dulu pun, Jaclyn Victor boleh menang Malaysian Idol agaknya sebab si Khai ni. Mana tidaknya, masa pertandingan tu dilangsungkan, tiap-tiap minggu Khai beli top-up untuk mengundi Jaclyn Victor. Beribu-ribu undian dihantar.
7 missed call. Aisy, buat apa pulak Inspektor Gadget ni telefon aku? Dah lima kali dia call, tapi aku langsung tak dengar. Apasal tak dengar, ha? Ada sound trouble ke aku ni? Terus Khai memeriksa bahagian volume. Lah, patut pun... Volume diset pada tahap satu. Tadi, dia tak dengar sebab sibuk shooting. Habis tu takkanlah nak jawab telefon masa kamera tengah on. Dia suruh manager dia tolong pegangkan. Mungkin manager dia pun ada sound trouble kut. Lepas habis semua pengambaran, dia lupa pulak nak setkan balik volume ke tahap lima. Dia boleh dengar panggilan ketujuh ni pun sebab telefon ni ada dalam poket.

Apa hal kau cari aku?

Khai menaip mesej untuk Rizal.Tak lama kemudian…

Aku boring gila dowh… Jom lepak rumah aku. Main PS2 ke.

Khai tersenyum. Masa bosan baru ajak orang. Kalau tak, asyik kata aku ni penyibuk aje.

Sorry arh. Aku busy sikit. Tegah ada urusan antara sedar dan pengsan.

Rasalah kau, Inspektor Gadget. Biar aku pulak yang jual mahal.

Alah…bukan urusan antara hidup dan mati pun. Aku sunyi gila ni. Along dengan angah keluar, adik pulak tidur. Cerita kat TV pun tak best.

Aku tegah lepak dengan angahlah ni...

Ooo… Keluar tak ajak aku. Jaga kau!

Hek eleh Inspektor Gadget ni. Apa hal pulak aku kena ajak kau? Bukan penting sagat pun kau tu...

Lama Khai menanti SMSnya dibalas. Dah dua minit. Apasal Inspektor Gadget tak balas-balas lagi? Merajuk ke?
Tet! Tet!
Khai tak sabar-sabar mahu membaca mesej yang seterusnya. Tapi kali ini, Rizal tidak menghantar sms, sebaliknya kiriman mms. Gambarnya yang tengah buat muka blur dengan lidah terjelir dan hidung kembang. Khai tergelak. Tubuhnya terenjut-enjut ketawa.
“Bang, apasal ni?”
“Ni, tengok abah kau ni. Cantik punya perangai!” Khai menghulurkan telefon bimbitnya kepada angah. Dia terus ketawa mengingatkan gambar Rizal tadi. Polis apa macam tu? Perangai kalah budak lima tahun.
Angah angkat kening melihat ibu saudaranya yang masih ketawa. Memang gambar yang dihantar abah ini lucu. Yalah, muka dah handsome, tiba-tiba buat hidung kembang pulak. Tapi, dia tak terasa mahu ketawa. Dia lebih berminat merenung ibu saudaranya itu. Dia akui, memang ibu saudara dan abahnya itu agak rapat sejak akhir-akhir ini. Sepanjang abahnya berada di hospital tempoh hari, Khai yang beria-ia mahu menjaga abahnya siang malam. Ada juga kadang-kadang dia nampak ibu saudaranya itu suka tersenyum sorang-sorang, macam tengah teringatkan sesuatu. Agaknya ini ke petanda orang tengah angau bercinta? Hisy, mana mungkin! Abah kan belum tahu Abang Khai ni perempuan. Takkanlah dia orang bercinta kut...
“Bang, abang suka kat abah tak?” Angah menduga.
Khai terdiam. Terasa darah bagai menyerbu ke muka.
Angah mencebik dan mengacau-ngacau air Cokenya dengan straw. “Eleh, muka dah siap merah-merah pink... Betulkan abang suka kat abah? Kan? Kan? Kan?”
Khai cuba mengawal perasaan malunya. Pantas dia mengambil paket sos di atas meja dan melemparkan ke arah angah. Tepat mengenai bahu gadis tomboi itu. “Kau budak kecik, apa kau tau? Tak payah sibuk-sibuk hal orang tua.”
“Eleh, ingat dah matang sangatlah tu. Umur pun baru 24. Berapa tahun sangat beza umur angah dengan abang. Baru tujuh tahun!”
“Tapi, kau tu baru budak sekolah!”
“Angah rasa soalan angah tadi taklah panjang mana pun. Angah cuma tanya abang suka kat abah atau tak? Yang abang pegi melalut hal-hal orang tua dengan sekolah tu apasal?” Angah menjolok. Makin merah muka Khai, makin seronoklah dia mengusik.
“Inspektor Gadget tu? Come onlah. Aku hanya suka berkawan dengan dia sebab kita orang sekepala. Dia senang dibuli. Dia tu lawak sebenarnya tau tak? First time kita orang jumpa, dia cuba heret aku pergi balai sebab ingat aku ni betul-betul peragut. Memang aku rasa lawak tahap hiperbola dan Bluehyppo masa tu. Satu lagi masa kat majlis IBSYA, ada ke dia bagi ucapan mengarut-ngarut kat atas pentas depan VIP? Dia tu memang selamba maut. Apasal pulak aku cakap dia senang dibuli? Sebabnya, hari tu aku kepit kepala dia bawah ketiak aku, dia biarkan aje. Aku tau dia boleh lepas, tapi dia biar aje sampailah kau datang. Satu lagi, masa dia baru balik hospital. Dia tak marah pun kau lempar seluar dalam atas muka dia. Lawak, lawak…” Khai galak bercerita sambil ketawa dan menekan-nekan perut.
“Ya. Dan, sebab itulah abang boleh terpikat kat abah. Angah dah lama kenal abang. Angah tahu jenis lelaki yang abang suka. Abang kan kasar, jadi abang suka lelaki yang lembut. Bukan pondan, tapi penuh dengan kasih sayang.”
“Yalah tu, pernah ke kau nampak aku keluar dengan lelaki? Lelaki manalah yang nakkan aku ni. Cuma orang yang ikuti drama lakonan aku aje yang tahu aku perempuan.”
“Dalam erti kata lain, perkataan abang sebenarnya suka kat abahlah? Tapi, daripada gaya abang pulak, bukan setakat suka aje, tapi dah terjatuh cinta,” usik angah lagi.
Falling in love? For what? Aku bukan minah jiwanglah. In fact, he just not my type, ujar Khai bersahaja.
“Okey, kalau macam tu mungkin Cikgu Suri ada chance!
What?” Berubah muka Khai. Memanglah dia tahu Rizal adalah jejaka maco yang menjadi kegilaan, tidak kira anak dara mahupun andartu. Tapi kalau Cikgu Suri, susah dia nak percaya. Setahunya Cikgu Suri seorang yang lemah lembut dan agak pemalu dengan kaum Adam. Mungkinkah Rizal sendiri sudah terpikat dengan kelembutan Cikgu Suri? “Cikgu Suri pun syok kat Rizal ke?”
“Why not? Lagipun, Cikgu Suri dengan abah semakin rapat sejak akhir-akhir ni.” Betul ke tak? Hentam ajelah. Manalah dia tahu Cikgu Suri dengan abahnya rapat atau tidak. Setahunya kali terakhir mereka bertemu, ketika abahnya masih ditahan di hospital. Itu pun cuma pertemuan buat kali kedua.
Khai terdiam. Dia asyik merenung wajah angah. Mencari kepastian. Betul ke cerita angah ni? Hujung jarinya mengetuk-ngetuk meja. “Dahlah, tak payah merepek lagi. Jom blah,” katanya sebelum melangkah meninggalkan restoran tersebut.
Angah tersenyum tepi. Lambat-lambat dia mengekori langkah ibu saudaranya itu. “Tak apa, sekarang bolehlah abang kata angah merepek. Lepas abah dengan Cikgu Suri jadi sweet couple, barulah abang tahu siapa yang merepek. Tak suka, ya? Okey, angah akan sedarkan abang.”

*****************************
“ASSALAMUALAIKUM!”
Laungan salam di luar pintu pagar menyentakkan Rizal yang sedang tidur petang di ruang tamu. Hisy, siapa pulak kacau proses pengtiduran aku ni? Rizal meramas-ramas rambut dan menekup mulut yang tengah menguap.
Rizal ingat lagi masa dia berada di akademi. Disebabkan tabiatnya yang suka sangat menguap kuat-kuat masa bangun pagi, kawan-kawannya pakat nak pedajalkannya. Masa tengah dia syok mengembangkan lubang hidungnya, cepat dia orang masukkan butir manik ke dalam hidungnya sampai dia susah nak bernafas sebab manik tu tersumbat. Disebabkan itu, dia terpaksa dihantar ke hospital untuk mengeluarkan manik-manik tersebut. Gila nakal kawan-kawannyau dulu. Kat mana dia orang sekarang agaknya ya? Dah kahwin ke belum. Atau still jadi bujang lapok macam dia?
“Waalaikumussalam... Siapa pulak yang…” Rizal tak jadi menghabiskan ayatnya apabila terlihat seseorang tercegat berdiri di luar pagar. Cantiknya dia… Indahnya ciptaan Tuhan…
“Eh, cikgu dah sampai. Apalah abah ni, cikgu datang, bukan nak jemput masuk.” Angah tiba-tiba muncul entah dari mana dan menyambut Suri yang sedang tersenyum.
“Abah, hari ni Cikgu Suri nak ajar angah Add Math. Sebab tu angah ajak dia datang sini,” terang angah kepada aku.
“Angah, sepatutnya angah yang pergi rumah cikgu sebab angah yang nak menuntut ilmu, bukan cikgu. Ada ke seorang guru mencari muridnya? Kalau orang yang nak belajar silat zaman-zaman dulu, sanggup redah hutan belantara untuk cari guru yang boleh mengajar dia orang, tau tak?” Buat pertama kalinya Rizal berhujah panjang, macam seorang ayah yang menasihati anaknya.
Angah tersengih sambil menggaru-garu kepalanya.
“Tak apalah, Rizal. Lagipun, saya memang suka mengajar angah. Dia cepat menangkap apa yang saya ajar dan dengar kata. Setiap kali peperiksaan pun, dia sentiasa tunjukkan prestasi yang baik.”
Rizal tersenyum dan mengangguk-angguk. Angah yang berdiri di sebelah Suri, sudah tersengih-sengih macam orang malaria. Kembang setaman kena puji.
“Marilah masuk!” Rizal mempelawa. Kang kata apa pulak suruh anak dara orang tercegat tengah-tengah panas. Kesian kulit Suri yang putih melepak tu jadi hitam arang.
Angah naik ke tingkat atas untuk mengambil buku-buku pelajarannya. Suri pula membuka beg sandangnya dan mengeluarkan beberapa buah buku untuk mengajar.
Rizal perhatikan Suri. Cikgu ni memang comel. Macam anak patung versi sopan. Tapi, hatinya langsung tidak bergetar setiap kali memandang wajah Suri. Wajah Suri tak mampu membuai perasaannya. Pendek kata, dia tak rasa apa-apa. Cuma wajah Khai yang mampu menggetarkan hatinya, membuai perasaannya. Jiwang pulak dia di petang hari ni. Kenapa? Kenapa dia mesti jatuh cinta pada jantan?
“Abah!”
Rizal terpinga-pinga sebaik mendengar suara itu. Dia toleh pada Suri yang duduk di sofa bersama angah. Sejak bila pulak Suri dengan angah dah mula sesi pembelajaran ni? Agaknya aku yang lama sangat berangan kut.
“Daripada abah asyik berangan kat situ, baiklah abah pergi buat air untuk cikgu angah ni. Dapat jugak pahala.”
Amboi, sedapnya bahasa budak ni. Aku cepuk sebijik kang tak tidur tiga hari tiga malam, rengus Rizal tidak puas hati.
“Angah, tak baik cakap macam tu. Kalau nak mintak tolong, mintalah dengan penuh sopan santun. Itu kan ayah saudara angah,” tegur Suri lembut sambil menyentuh belakang angah.
Angah tersengih dan bersuara, “Yalah, cikgu. Saya minta maaf. Saya suka kat cikgu sebab cikgu kalau nak tegur saya, cikgu tegur baik-baik. Tak tengking terus. Cikgu ni penuh dengan sifat keibuanlah. Sama macam arwah ibu saya.”
Suri tersenyum malu.
Rizal angkat kening. Apa hal pulak si angah ni puji Suri lebih-lebih?
“Kan best kalau cikgu kahwin dengan abah saya ni. Ada orang yang tolong uruskan dia, jaga makan minum kita orang...”
Memanglah Suri baik dan patut kahwin sebab Suri penuh dengan sifat keibuan dan… Eh, angah cakap apa tadi? Kahwin dengan abah? Rizal sudah membulatkan biji matanya.
“Saya tengok cikgu dengan abah saya memang secocok. Senang-senang cikgu kahwin dengan abah ajelah...”
Suri tergamam. Diam tanpa kata.
“Wei, angah, abah hempuk kepala kau kat tiang baru kau nak sedar agaknya. Kalau ya pun janganlah cakap depan cikgu, malulah dia. Dahlah abah ada kat sini,” ujar Rizal sambil bercekak pinggang.
Kring! Kring!
Tersentak Rizal apabila mendengar bunyi telefon rumah berdering. Kuat gila. Siapalah yang pasang volume kuat macam tu. Macamlah dalam rumah ni ada orang pekak.
“Helo...”
“Helo, Riz, kali ni kau kena tolong aku. Betul-betul kena tolong.” Suara Khai cemas.
“Apa hal kau ni? Macam kurang sel badan aje!”
“Lepas ni kau pun akan kurang sel badan. Dengar sini, along sekarang tengah ada kat balai. Dia dan kawan-kawan dia ditangkap kat supermarket sebab mencuri.”
What?” Rizal menjerit kuat. Memang dia tahu perangai along teruk, tapi kalau dah sampai tahap mencuri, itu dah dikira jahat.

p/s: untuk sebarang update dan teaser novel, boleh request group dekat SINI ya ;)

3 comments:

Bluefanatics said...

wahhh khai angau bestnyer. . . : D muahaha 'he' blushing look so cute hehe

Anonymous said...

hehe...bleh bayangkan camner Khai blushing.mesti comel siot..hehe... ada org angau..haha...

TAN-te said...

ahahahahah!!!! cpt2 sambung!!!