Selamat Datang!!

Followers

Whoever you are, please pray for GAZA

Whoever you are, please pray for GAZA
Let's pray for our Palestinian brothers and sisters. Donations can be made to Aman Palestine Malaysia via sms PALESTIN (10/5/3/1) to 39111

About Me

My photo

Nuraqilah Syuhaida | 24 years old | Terengganurian | UiTM ex-student | Novelist since 17 years old (2010) | Writing is the painting of the voice | Look in your heart & write 

Official FB Group

Official Page

Engagement

Solemnization

Reception

Bertandang

Kutemui Cinta (2010)

Kutemui Cinta (2010)
klik gambar untuk beli on9

Abang Khai Tomboi (2011)

Abang Khai Tomboi (2011)
PM FP untuk pembelian

Amar Farish (2012)

Amar Farish (2012)
klik gambar untuk beli on9

Zikir Cinta (2014)

Zikir Cinta (2014)
klik gambar untuk beli on9

Melodi Cinta (2015)

Melodi Cinta (2015)
Himpunan cerpen & mini novel

KhaiRizal : A Love Story

KhaiRizal : A Love Story
klik gambar untuk beli on9

Kau Bidadariku...

Kau Bidadariku...
manuskrip yang akan diperam. takkan diterbitkan dalam masa terdekat

No Highlight. Left click + ctrl to open new tab

Tuesday, October 9, 2012

Amar Farish 14

Farish bergolek-golek di atas katil. Kejap ke kiri, kejap ke kanan. Nasib baik tak buat lipatan gimnastik berirama. Sesekali mulutnya menguap macam badak air yang berenang-renang tanpa memakai baju renang. Tapi di tangannya tergenggam kemas sekeping gambar. Gambar Zahra.

            Dia dapat gambar itu dari kamera DSLR Jue. Tempoh hari ketika Jue mengadu kameranya ada masalah semasa bercamping di Gunung Nuang, dia meminta untuk memeriksa kamera Jue. Tapi sambil itu dia sempat membelek gambar-gambar yang terdapat di dalam DSLR tersebut dan copy semua gambar yang didalamnya ada muka Zahra. Sekarang, gambar Zahra sedang berposing di sebelah pokok-pokok kayu ditenungnya.

            Melihatkan gambar itu, dia teringatkan Zahra. Sudah empat hari berlalu, selepas kejadian dia menengking Zahra secara tidak sengaja. Dia masih merasa bersalah, tapi terasa mukanya setebal konkrit kalau dia pergi meminta maaf. Jatuhlah egonya. Selama ini dia tidak pernah tunduk pada perempuan. Cuma perempuan yang akan tunduk dan mengikut arahannya.

            Zahra… Zahra… selain rupa, kau tak ada apa-apa. Nak kata kaya, jauh sekali. Kau bukan anak Dato’, bukan anak Tan Sri, tapi kenapa aku boleh teringatkan kau macam ni sekali? Ubat apa kau dah bagi kat aku ni? keluhnya sendiri.

            Tapi takkanlah aku nak berebut dengan Rudy kut. Hello, bergaduh sebab perempuan bukan cara aku, okey? Tapi betul ke aku memang ada hati pada Zahra? Kenapa aku ada hati kat dia pulak? Dia dah banyak sakitkan hati aku. Lagipun dia tak pandai bergaya, dia perempuan kampung!

            Sedang dia mengelamun, telinganya menangkap bunyi pintu biliknya dibuka dari luar. Pantas dia menyembunyikan gambar Zahra di bawah bantal. Datin Aliah masuk sambil menatang segelas susu. Melihatkan ibunya, Farish cepat-cepat bangkit dan duduk bersila di atas katil.

            “Mama tahu Rich belum tidur, sebab tu mama bawakan susu ni,”ujar Datin Aliah sambil duduk di sisi katil Farish.

            Farish mula buat muka bosan. “Ma, mama tahukan Rich tak suka minum susu.”

            “Tapi susu ni baik untuk kesihatan, Rich. Susu boleh bina tulang supaya tulang tak mudah reput,” balas Datin Aliah pula.

            “Ma, mama ingat Farish ni budak umur lima tahun ke? Rich dah nak masuk 25 tahun, susu untuk bina tulang ni untuk budak tadika!”

            Tertawa Datin Aliah mendengar hujah Farish. Walaupun Farish cuma anak angkat, tetapi dia dan suaminya memberikan sepenuh kasih sayang kepada anak yang dibesarkannya dari kecil tapak tangan itu, hinggakan dia sendiri kadang kala terlupa bahawa Amar Farish sebenarnya bukanlah anak kandungnya.

            Sebenarnya, Farish sendiri tahu dia bukan anak kandung Dato’ Sharif. Dari umur enam tahun lagi dia sudah tahu. Semuanya bermula apabila kawan-kawannya sibuk bertanya kenapa namanya dibinkan dengan Abdullah dan bukan Sharif. Farish sendiri dapat menerima kenyataan itu tapi masih ada satu rahsia yang belum dia ketahui.

            Hingga kini dia menganggap Datin Aliah adalah ibu kandungnya kerana dari kecil Dato’ Sharif dan Datin Aliah memberitahu Farish adalah anak Datin Aliah dengan suaminya yang terdahulu. Melarikan sedikit jalan cerita bukannya susah kerana memang sebelum ini Datin Aliah pernah berkahwin dan bercerai kerana tidak dikurniakan cahaya mata. Selepas itu barulah dia berkahwin pula dengan Dato’ Sharif hinggalah sekarang.

            “Ma, macam mana nak tahu kalau kita dah jatuh cinta?”

            Pertanyaan yang keluar dari bibir Farish secara tiba-tiba itu mengejutkan Datin Aliah dari lamunannya yang tak berapa panjang.

            “Eh, kenapa tanya macam tu pulak? Dah mula angau dengan si Syazreen tu ke?”

            Usikan Datin Aliah langsung tidak menceriakan Farish. Dia menarik muncung panjang dan berbaring manja di riba mamanya.

            “Apalah mama ni, macam dah tak ada perempuan lain. Hurmm… ma, kalau Rich cakap mama jangan marah ek?”

            “Apa dia? Cakap ajelah.”

            Farish bangkit semula dan merenung wajah lembut ibunya.

            “Ma, Rich tak nak kahwin dengan Syazreen!”

            Ada sedikit riak terkejut di wajah Datin Aliah saat Farish menyatakan hasratnya itu.

            “Tapi kenapa, Farish? Bukan ke selama ni Farish suka dia?”

            “Farish suka dia? Euww…” Farish menjuihkan bibir. “Pernah ke mama dengar dari mulut Rich sendiri? Okey, memang selama ni Rich diam je tapi tak bermakna diam tu Rich setuju. Rich tak boleh terima dia! Rich memang tak suka dia!”

            Datin Aliah tersenyum melihat anaknya yang mula menarik muncung 14 hasta. Dia mengusap-usap lembut rambut Farish.

            “Habis tu Rich suka siapa?”

            “Err…”

            Kali ini Farish terkedu. Dia tidak dapat memberikan jawapan sekarang.

            “Rich tak ada calon setakat ni tapi apa yang pasti, Rich tak nak kahwin dengan Syazreen, muktamad!” tekan Farish.

            “Hmm…baiklah, Farish. Kalau dah itu kehendak kamu, mama tak boleh halang.”
Jawapan Datin Aliah benar-benar menggembirakan Farish. Ikutkan hati nak aja dia menari ago-go sambil menyanyi lagu Sayang Menyayang saat itu. Freedom…at last!

            “Tapi ada syaratnya.” Datin Aliah menyambung lagi.

            “Syarat?” Mati terus senyuman di bibir Farish.

            “Beritahu mama siapa perempuan yang berjaya buat Rich angau macam ni.”

            “Hah?” Farish terbata-bata mahu mencari jawapan. Zahratul Jannah? Tolong! Perempuan kampung itu kalau dengan Rudy bolehlah!

            “Tak ada calonlah, ma. Farish nak bebas. Farish tak nak terikat dengan siapa-siapa setakat ni. Farish muda lagilah, kehidupan baru nak bermula. Tolonglah jangan seliratkan kepala Rich dengan benda-benda ni semua. Please… please…please…” Farish sudah separuh merayu kepada mamanya.

            Datin Aliah akhirnya mengalah. “Yalah, tak nak bagitahu sekarang pun tak apa. I’ll be waiting. Dan tentang pembatalan pertunangan tu, mama akan bagitahu papa. Lepas tu parents Syazreen akan datang sini, pandai-pandailah Rich discuss dengan diorang.”

            Farish tersengih lebar dan mengangguk bersungguh-sungguh.

            “Okey, ma. Ditanggung beres! Oh ya, mama… kalau kita dah buat salah kat someone then kita nak minta maaf, macam mana ek?”

            Datin Aliah angkat kening mendengar pertanyaan Farish.

            “Someone? Someone tu lelaki ke perempuan?”

            Farish mengeluh. “Ma, janganlah larikan topik.”

            Datin Aliah tergelak. “Yalah, yalah, sejak kamu dah makin besar ni makin kuat berahsia dengan mama, ya? Hmm… kalau kita dah buat salah, memang kita patut minta maaf. Itu aja penyelesaiannya.”

            “Tapi kalau Rich malu nak minta maaf?”

            Datin Aliah ketawa lagi.

            “Aik, sejak bila anak mama pandai malu ni?”

            Farish mencebik. Datin Aliah mengusap-usap belakang anaknya.

            “Minta maaf aja, dan lepas tu Rich takkan rasa bersalah lagi. As simple as that.”

            “Arghh… ma, sorry seems to be the hardest word,” keluh Farish.

            “Sudah, sudah, tak payah buat lagu Elton John kat sini. Kalau dah rasa bersalah sangat minta maaf je.” Datin Aliah tersengih.

            It’s sad, so sad
            It’s a sad, sad situation
            And it’s getting more and more absurd
            It’s sad, so sad
            Why can’t we talk it over
            Oh it seems to me
            That sorry seems to be the hardest word

            Datin Aliah tergeleng-geleng apabila Farish mula menyanyi lagu Elton John, Sorry Seems To Be the Hardest Word. Hai… apa kenalah dengan anak tunggalnya yang seorang ini.

            “Peninglah mama tengok kamu ni. Dahlah, mama keluar dulu. Pastikan habis minum susu ni. Kalau tak, mama kahwinkan terus kamu dengan si Syazreen tu,” ugut Datin Aliah sebelum melangkah keluar dari kamar tidur Farish.

            Selepas Datin Aliah menghilang, Farish melakukan pelbagai aksi yang menunjukkan dia sendiri gembira sekarang. Tak apalah, minum susu 10 gelas pun aku sanggup daripada terpaksa kahwin dengan si sewel tu!

            Dan kemudian, dia mengeluarkan semula gambar Zahra yang disembunyikannya tadi. Sudah empat hari dia merasa bersalah kerana menengking gadis itu. Yeah, memang susah meminta maaf tapi kalau tak minta maaf rasa bersalah jugak. Dia akan minta maaf dan selepas dia tidak akan berhutang apa-apa lagi. Yes!

********************
Kamal yang sedang memeriksa beberapa fail sedikit tersentak apabila pintu bilik ofisnya diketuk. Selepas dia menyuruh masuk, Key yang segak berjaket kulit hitam masuk sambil menanggalkan cermin mata hitamnya.

            “Hai… dah lewat malam ni, bos. Semua staf dah balik tapi bos masih ada kat ofis,” tegur Key sambil tersengih.

            Namun Kamal hanya mampu menzahirkan senyuman. Apa boleh buat? Dia tiada keluarga. Hidupnya cuma untuk kerjaya dan kegiatan haramnya. Balik rumah pun bukan ada apa-apa. Kosong aja. Baik dia duduk di pejabat dan menyelesaikan urusan kerjanya.

            “Chunk ada bagitahu saya yang bos nak tanya sesuatu tentang Amar Farish,” ujar Key apabila tidak mendapat sebarang respons dari Kamal.

            Kamal tersenyum lagi. Kemudian dia bangkit dan mereka duduk di sofa tamu yang terdapat di dalam bilik itu.

            “Apa perkembangannya selepas beberapa hari kau mengawasi anak aku?” Soalan pertama yang keluar dari mulut Kamal.

            Key turut tersenyum dan mengeluarkan beberapa keping gambar dari dalam jaketnya.

            “Pada pemerhatian saya, dia baik-baik aja. Baru-baru ni dia join company trip ke Gunung Nuang. Saya dapat tahu dia bergaduh dengan seorang perempuan kat sana,” beritahu Key.

            Kamal mengerutkan kening.

            “Bergaduh dengan perempuan?”

            Key mengangguk. “Saya jugak dapat tahu dia bergaduh dengan perempuan tu bukan sejak camping tapi sejak perempuan tu bekerja di Media Art & Craft. Dengar kata, perempuan tu yang tolak Amar sampai jatuh kolam semasa majlis makan malam syarikat tempoh hari!”

            Berkerut-kerut dahi Kamal mendengar cerita Key.

            “Tapi saya rasa diorang bukannya bergaduh serius pun. Daripada pandangan peribadi saya, Amar sukakan perempuan tu!” sambung Key lagi.

            “Macam mana kau tahu?”

            “Beberapa hari ni saya perhatikan Amar. Dia selalu balik pejabat lambat dan nampak murung. Saya ada jugak ikut dia balik kadang-kadang dan dia ada pergi rumah perempuan tu. Tapi dia cuma memandang rumah perempuan tu dari jauh, tak ada pulak dia singgah. Apa lagi namanya kalau bukan cinta tu, bos? Rasanya seorang majikan tak mungkin akan tenung rumah pekerjanya lama-lama kalau tak ada apa-apa, kan?”

            Kamal mengurut-urut dagu, cuma menganalisis setiap data yang dihantar ke otaknya.

            “Kau kenal siapa perempuan tu?”

            Key mengangguk dan mengeluarkan sekeping lagi gambar dari jaketnya. Gambar itu diserahkan kepada Kamal.

            “Zahratul Jannah binti Yusuf, dia baru bekerja di Media Art & Craft hampir sebulan sebagai wartawan majalah. Orangnya berketinggian sederhana, bertudung dan memang cantik,”ujar Key.

            Kamal merenung gambar gadis bernama Zahratul Jannah itu. Gambar yang diambil sembunyi-sembunyi. Gadis itu tampak ringkas sahaja, dengan berseluar slack, vest dan DSLR yang sentiasa tergantung di lehernya. Tapi dia tetap tidak dapat menyembunyikan kecantikannya. Patutlah Farish terpikat. Tapi kalau dah asyik bergaduh, terpikat apa namanya tu? Hmm…

            “Sejak pergaduhan antara Amar dengan Zahratul Jannah dekat Gunung Nuang, pekerja-pekerja Media Art & Craft dah mula buat gosip. Ada yang cakap Amar dan perempuan tu sebenarnya bercinta, tapi cuba menyembunyikan hubungan mereka dengan cara bergaduh depan staf-staf lain, ada jugak yang cakap Amar memang sukakan reporter tu tapi reporter tu tak suka dia, ada juga yang cakap…”

            “Dah-dah, aku tak nak tahu semua tu.” Cepat Kamal memotong percakapan Key. Dia tadi dia asyik merenung gambar gadis itu.

            Zahratul Jannah ya… gadis itu nampak seperti berasal dari keluarga baik-baik. Dia sebenarnya kurang suka Farish bergaul dengan orang baik-baik kerana suatu hari nanti Farish harus menggantikan posisinya sebagai ketua kumpulan Eagle. Seorang pengedar dadah yang menjadi buruan polis tidak boleh berkahwin dengan orang baik-baik macam Zahratul Jannah.

            “Key, aku nak kau bawa aku jumpa perempuan ni secepat mungkin.” Arahan Kamal itu agak mengejutkan pembantu peribadinya itu.

            “Bos nak jumpa perempuan ni? Bos jangan buat bukan-bukan. Amar bukannya kenal kita, bos,”ujar Key tidak sedap hati.

            Kamal mengerling tajam ke wajah Key.

            “Tak payah mengajar aku. Buat je apa yang aku suruh!”

            Key menunduk.

p/s: untuk sebarang update dan teaser novel, boleh request group dekat SINI ya ;)

No comments: