Selamat Datang!!

Followers

Whoever you are, please pray for GAZA

Whoever you are, please pray for GAZA
Let's pray for our Palestinian brothers and sisters. Donations can be made to Aman Palestine Malaysia via sms PALESTIN (10/5/3/1) to 39111

About Me

My photo

Nuraqilah Syuhaida | 24 years old | Terengganurian | UiTM ex-student | Novelist since 17 years old (2010) | Writing is the painting of the voice | Look in your heart & write 

Official FB Group

Official Page

Engagement

Solemnization

Reception

Bertandang

Kutemui Cinta (2010)

Kutemui Cinta (2010)
klik gambar untuk beli on9

Abang Khai Tomboi (2011)

Abang Khai Tomboi (2011)
PM FP untuk pembelian

Amar Farish (2012)

Amar Farish (2012)
klik gambar untuk beli on9

Zikir Cinta (2014)

Zikir Cinta (2014)
klik gambar untuk beli on9

Melodi Cinta (2015)

Melodi Cinta (2015)
Himpunan cerpen & mini novel

KhaiRizal : A Love Story

KhaiRizal : A Love Story
klik gambar untuk beli on9

Kau Bidadariku...

Kau Bidadariku...
manuskrip yang akan diperam. takkan diterbitkan dalam masa terdekat

No Highlight. Left click + ctrl to open new tab

Saturday, December 15, 2012

KhaiRizal : A Love Story 3

Pucat lesi muka Along seolah-olah melihat jenglot buat muka cute dihadapannya. Sedangkan jenglot mana boleh jadi cute. Kakinya yang baru ingin melangkah masuk ke dalam kereta kaku tiba-tiba.

            “Hai Ari, lama tak nampak you. You makin cantik sekarang,” tegur Ray sambil tersenyum.

            Ray rasa perasaan sabarnya sudah hilang. Hampir sebulan dia cuba menghubungi Along tapi Along asyik dengan alasannya: Meeting! Meeting! Meeting! Telefon tengah-tengah malam pun kata meeting. Masuk dek akal ke bagi alasan bangang macam tu? Lain kali bagilah alasan pergi supermarket ke, honeymoon ke, logiklah jugak.

            “You nak apa, Ray? Dah lewat petang ni, I kena balik sekarang,” ujar Along menahan gelisah sambil merenung jam tangannya yang kini menunjukkan hampir pukul 6 petang.

            Siapa tak takut tengok muka Ray sekarang? Ray jauh berbeza 7 tahun lepas dengan sekarang. Dulu mukanya tetap hodoh macam balang biskut bak kata Rizal, tapi sekarang rupanya mengalahkan pendatang tanpa izin dari Afrika. Sungguh kusut masai dan tidak terurus. Mana perginya Ray yang dulu kononnya jejaka kegilaan di universiti?

            “Hei, yang you menggelabah sangat ni apasal? I cuma nak berkawan dengan you. Lagipun I tak sempat mintak maaf atas apa yang I dah buat pada you dulu,” balas Ray sambil menunjukkan giginya yang macam durian belanda itu.

            “Apa-apa hal kita cakap kemudian. I kena balik sekarang, nanti pak su I marah.” Along asyik melarikan anak matanya dari merenung muka Ray. Mak cik kantin pun takkan sudi merenung muka seburuk itu.

            Ray tertawa halus. “Come on, Ari. Takkanlah dah besar panjang you masih takutkan pak su you? Apa kata kita pergi minum dulu?”

            Along meneguk liur. Tak boleh jadi. Habislah kalau aku termasuk perangkap tempeyek hanyut ni.

            “Eh, I kata tak boleh maknanya tak bolehlah! You ni tak faham bahasa ke?” Pantas Along menghamburkan kata-kata yang tadi cuma terpendam di hatinya. Sebenarnya dia sendiri berani-berani takut.

            Selepas menghabiskan kata-kata itu, Along terus melompat masuk ke dalam kereta dan memecut pergi dari situ. Tinggallah Ray terkontang-kanting makan asap.

            Ray menyeluk poket seluar. Kau sombong dengan aku sekarang ya, Ari? Tak apa, aku tahu kau tak kisah kalau aku buat jahat pada kau, kan? Tapi macam mana kalau aku porak perandakan keluarga pak su kau? Cerita ni akan jadi lebih seronok, yeay!!!
***************
            Khai menatang sejag air oren segar bersama sepinggan pisang goreng panas ke halaman rumah untuk minum petang. Hari ini istimewa sikit sebab Angah dan suaminya datang menziarahi mereka.

            Boleh dibilang dengan jari berapa kali Angah datang menjengah rumah itu sejak berumah tangga dengan akauntan syarikat sendiri 6 bulan lepas. Maklumlah, Angah sekarang semakin sibuk kerana Angah sudah berkahwin dan bakal mempunyai keluarga sendiri. Memang menghairankan kerana gadis seganasnya mendirikan rumah tangga secepat itu sedangkan Along masih membujang sampai sekarang.

            “Makan ni, panas lagi. Aunty baru goreng tadi,”pelawa Khai ramah kepada Saiful, suami Angah. Walaupun usianya tidak jauh beza dengan Saiful, tapi nak tak nak terpaksa juga dia membahasakan diri sebagai aunty kerana Saiful berkahwin dengan anak saudaranya.

            “Abang Khai, dapat mana pisang ni? Rembat kat kebun getah Kak Limah ke?” tanya Angah dalam nada bergurau.

            Abang Khai. Ya, walaupun 7 tahun lalu Khai menyuruh anak-anak saudaranya memanggilnya dengan panggilan ibu tapi tidak sampai sebulan mereka tetap memanggil Khai dengan panggilan Abang Khai kerana panggilan itu sudah serasi dengan lidah mereka dari kecil. Dah tua baru nak ubah memang takkan berhasil. Last-last Khai biarkan aja, asal tak panggil kambing sudah.


Along, Angah dan Adik sudah lama dibela oleh Khai dan Rizal iaitu sejak ibu bapa mereka, Razlan dan Khairiah meninggal dunia ketika Adik masih lagi berusia lima tahun. Rizal merupakan adik kepada arwah Razlan dan Khai pula adalah adik kepada arwah Khairiah. Kerana tanggungjawab menjaga anak-anak saudara bersama, perasaan cinta mulai bercambah diantara Khai dan Rizal.

            Khai yang dulunya tomboy dan tidak ubah seperti lelaki menyebabkan Rizal menyangkakan dirinya seorang gay kerana menyukai Khai dalam diam. Entah kenapa, Rizal tertarik dengan gaya Khai yang sempoi dan kasar seperti lelaki, tapi dalam masa yang sama bersifat keibuan. Mujur setelah mengetahui jantina sebenar Khai, Rizal mampu menarik nafas lega kerana dia bukanlah gay seperti yang disangkakan.


            Dan daripada hubungan persahabatan, kedua-duanya melangkah ke alam perkahwinan sehingga kini dikurniakan seorang anak lelaki diberi nama Khairizal.

            Kadang-kadang Khairizal sendiri konfius ibunya itu sebenarnya lelaki atau perempuan. Dia tidak tahu ibunya itu dulu merupakan seorang gadis tomboy ketika zaman bujangnya. Dengan rambut pendek, ketinggian dan gaya maskulinnya, kebanyakan orang terkeliru tentang jantinanya termasuk Rizal sendiri. Nasib baik setelah bergelar isteri Khai sudah berjinak-jinak membela rambut panjang.

            “Kebun getah Kak Limah dah tak relevan sekarang sejak munculnya filem Hantu Kak Limah Balik Rumah. Abang Khai lagi suka filem tu dari kebun getah Kak Limah yang penuh dengan cik ponti. Abang Khai dapat pisang ni atas ihsan beberapa ekor beruk yang bergayut belakang rumah ni,”cerita Khai dengan lubang hidungnya sengaja dikembangkan. Padahal dia beli pisang tu dekat supermarket.

            Angah mencebik. Macamlah dia percaya dengan otak masuk air ibu saudaranya itu.

            “Hmm...tengok Angah sekarang happy dengan husband, abah tiba-tiba teringatkan Along. Kenapa lambat sangat jumpa pasangan ideal?” sampuk Rizal.

            Angah ketawa. “Ala abah, apa susah? Suruh je Along cari yang dekat-dekat sini. Senang sikit nak ngorat, nak balik Raya Haji ke, Hari Gawai ke senang sikit sebab dekat, kan? Kalau kahwin dengan hero cerita Titanic memang susahla nak balik raya, kena pergi Hollywood dulu... hahaha...”

            “Betul jugak, kalau dah terdesak sangat pergi je Giant ke, Jusco ke, buat announcement sesiapa yang masih single pergi ke kaunter. Lepas tu pilih dan menang ar...wakakaka!!” usul Rizal pula lalu dia dan Angah ketawa terbahak-bahak dengan lawak tak kelakar mereka.

            Khai yang dari tadi hanya menjadi pendengar turut ketawa. Kalau tak ketawa nanti dia dianggap kera sumbang walaupun suaranya lebih enak dari Enrique Iglesias. Saiful pula hanya tersenyum. Memang jarang tengok dia ni ketawa. Jenis cool kot. Tapi dalam hati dia tergeleng-geleng. Bapak saudara dengan anak saudara sama je perangai.

            Tawa mereka hanya terhenti apabila kereta Along memasuki perkarangan rumah. Memandangkan pintu pagar terbuka dengan luasnya maka kereta Along dengan selamba gajahnya boleh terus masuk tanpa menekan remote control terlebih dahulu.

            Along keluar dari kereta dengan wajah sugul. Biasalah, penat baru balik dari ofis. Kalau balik funfair lain pulak ceritanya.

            “Along, mari minum petang sekali. Angah dengan Saiful datang ni,”pelawa Rizal.

            Along tersenyum nipis. Dia melangkah menghampiri mereka dan bersalam dengan Khai dan Rizal, itu rutinnya setiap kali pergi dan balik dari pejabat.

            “Tak apalah abah, Abang Khai, Along nak naik mandilah. Melekit badan ni. Angah, Saiful, Along naik dulu.”

            Masing-masing tidak memberi respons sebaik Along masuk ke dalam rumah. Tak hairan pun kalau Along tak rasa excited Angah datang ke rumah sebab hari-hari pun dia jumpa Angah di pejabat.

            “Tak apalah, Along letih agaknya. Makan-makan, jangan malu jangan segan.” Khai cuba mengembalikan suasana ceria tadi.

            Angah cuba tersenyum. Rasanya dia tahu kenapa Along murung sejak akhir-akhir ini. Jantan bin Awang! Tapi dia sudah berjanji dengan Along tidak memberitahu rahsia ini kepada sesiapa.

            “Eh Abang Khai, Adik dengan Keri mana pergi, hah? Tak nampak pun dari tadi?” soal Angah tiba-tiba.

            “Oh, Adik pergi teman Keri main dengan kawan dia. Keri tu bukan boleh kira, kalau dilepas sorang-sorang habis dibelasahnya budak-budak lelaki kat situ. Nak tunjuk hero konon, sebijik macam abahnya,” jawab Khai sambil menjeling ke arah Rizal yang sedang lahap mengunyah pisang goreng.

            Rizal yang menyedari sindiran isterinya menjawab, “Eh, habis tu siapa yang ajar dia pegang lastik? Konon nak tajamkan daya penglihatan supaya besar nanti tak kekok pegang pistol. Abang nak dia kerja kat IBSYA Holdings, Rina nak dia jadi polis. Itu idea siapa?”

            Khai mencebik sambil menampar bahu suaminya. “Inspektor Gadget, itu saya nak latih otak dialah. Bukan macam abang, asyik ajar si Keri tu tumbuk punch bag, sampai anak orang pun dibelasahnya!”

            Ketawa Angah dan Saiful melihat gelagat suami isteri itu. Hari-hari gaduh hendak mempertahankan pendapat masing-masing. Tapi tak apa, gaduh-gaduh sayang.

            “Abang Khai! Abah!” Tiba-tiba kedengaran suara nyaring Adik berlari masuk ke dalam perkarangan rumah sambil memegang anak patung Barbienya. Adik termengah-mengah mengambil nafas kerana berlari sejauh 150 meter tanpa berganti-ganti tadi.

            “Kenapa Adik?” Rizal menyoal.

            “Abah, Abang Khai, tolong tengok Keri tu. Dia pecahkan cermin tingkap Mak Piah Ketupat!” adu Adik.

            Masing-masing ternganga. Dah sampai ke tahap merosakkan harta benda orang, tak boleh jadi ni!
*******************

           Apaku kesah?
            Kau mainkan rasa kau punca segala
            Kau takkan berubah
            Apaku kesah?
            Diriku berdiri relaku sendiri
            Tak lagi peduli
            Apaku kesah?

            Nyaring suara Khairizal menyanyi lagu One Nation Emcees, Apaku Kesah di dalam tandas sambil mengetuk-ngetuk pintu tandas. Kebiasaannya ibu bapanya tidak ambil kisah kalau dia melakukan kesalahan kecil tapi apabila dia dikurung di dalam jamban, faham-faham sendirilah dia sudah melakukan kesalahan yang membuatkan kepala ibu bapanya berasap hari ini.

            Khairizal sudah lali dikurung dalam jamban untuk beberapa jam tapi dia tidak pernah menangis, sebaliknya menyanyi dengan lantangnya untuk menghilangkan kebosanan melampau. Siap ketuk-ketuk baldi, berangan jadi pemain drum kumpulan Bunkface.

            Khai memandang jarum jam dinding yang sudah menunjukkan pukul 10.30 malam, kemudian mengalihkan pandangan kepada Rizal pula yang dari tadi leka membaca komik di sebelahnya.

            “Bang, bila abang nak lepaskan Keri ni? Dari petang tadi dia duduk dalam jamban tu tak keluar-keluar,”ujar Khai tak puas hati.

            “Tunggulah sejam lagi...”sahut Rizal perlahan tanpa menoleh ke arah isterinya. Baginya dia tidak salah kerana menjatuhkan hukuman seperti itu kepada Khairizal.

            Yalah, siapa tak bengang kalau anak sendiri dah pandai merosakkan harta orang lain? Menurut cerita Adik, Khairizal leka bermain lastik botol dengan kawan-kawannya hingga tidak sengaja terlastik cermin tingkap rumah Mak Piah Ketupat. Rizal dan Khai juga yang terpaksa menebalkan muka meminta maaf kepada orang tua itu.

            Rizal selalu berpesan kepada Khairizal agar tidak mencari masalah dengan orang tua bermulut rebeh itu tapi ibarat mencurah air teh ke daun keladi bunting, Khairizal tak pernah nak dengar.

            Adapun gelaran Mak Piah Ketupat bukan sebab dia pandai menganyam ketupat atau menjual ketupat, tapi sebab mulut becoknya yang tak tahu berhenti mengumpat hal orang lain. Pantang orang buat salah sikit habis dihebohnya dari rumah ke rumah. Esok-esok mesti timbul pula cerita tentang Khairizal, anak Inspektor Rizal memecahkan cermin tingkap rumahnya.

            “Bang, timbang rasalah sikit. Nak suruh Keri duduk dalam tu berapa jam? Dia tak mandi, tak makan dari petang tadi lagi, tau tak? Sakit perut nanti macam mana?” soal Khai bertalu-talu. Bengang betul Rizal langsung tidak mengendahkannya. Rizal lebih ambil berat tentang komik Shin Channya daripada ambil berat tentang anak sendiri.

            “Ala biarkan ajelah. Ada ke dia menangis mengamuk? Tak ada, kan? Ingat sikit, dia Khairizal anak Inspektor Rizal Syafiqin, tak pernah takut pada apa pun,” sela Rizal dengan penuh perasaan riak serta takbur. Janganlah contohi si Rizal ni ya? Tak bagus untuk kesihatan.

            Khai menarik muncung. Terus dia masuk ke dalam selimut dan berbaring membelakangi suaminya tanda protes. Bacalah komik Shin Chan tu puas-puas. Bini kat sebelah dibuatnya macam badut sarkis.

            Rizal berpaling memandang isterinya. Ni yang susahnya bila Khai dah tarik muncung 16 hasta. Salah ke mendidik anak sendiri? Bukan dia mendera pun, padahal tubuh Khairizal tidak pernah sekali pun dijentiknya selama ini.

            “Rina, tak baik tidur membelakangi suami. Pandang abang ni.” Lengan Khai cuba dipegang tapi pantas Khai mengelak. Dia akan terus protes selagi Khairizal tidak dikeluarkan dari jamban.

            Rizal tersenyum dan tergeleng-geleng. “Okey, abang akan keluarkan Keri sekarang.”

            Ketika itulah baru Khai berpaling memandang suaminya dengan senyuman lebar ala-ala The Joker.

            “Tapi ada syarat!”
            “Apa pulak?”
            “Kiss abang cepat.”

            “Eii...gatal!” Pantas Khai menolak pipi Rizal yang disuakan kepadanya. Bukan tak nak tapi malu. Jarang pulak Rizal minta dimanja-manja begini. Sebab itu dia terasa canggung.

            Rizal tergelak. “Okey, okey, tak apa. Biar Keri tidur dalam jamban malam ni!”

            Khai mencebik. Dengan rasa hati seperti seekor gajah laut, dia menghadiahkan juga satu ciuman di pipi Rizal. Kalau tak cium nanti anaknya yang tidur beraroma Indah Water.

            Khai mengalihkan wajahnya yang terasa panas. Dia tidak mahu Rizal merenung wajahnya yang sedang merah itu. Dia sendiri tidak pasti sama ada dia suka atau tidak romantik dengan Rizal tapi bohonglah kalau dia cakap tak suka dibelai suami sendiri.

            Rizal tersenyum. Dah agak pun, Khai memang tak boleh bertahan dalam suasana romantik. Mukanya akan jadi merah macam nak meletup. Dia terus bangun dari katil dan keluar untuk membebaskan Khairizal dari ‘tahanan sementara’.

            Semasa pintu jamban di buka, Khairizal masih lagi menyanyi sambil menjadikan batang paip sebagai mikrofon. Apabila melihat muka abahnya, Khairizal terus menyanyi malah semakin lantang.

            Rizal rasa macam nak hempuk kepala sendiri di dinding. Dendalah macam mana pun, Khairizal tak pernah serik. Khairizal tak pernah takut. Ikut perangai siapalah agaknya. Dalam otak ada monyet agaknya.

            “Kenapa, abah? Room service ke?” Khairizal berloyar buruk.

            “Eii...budak ni, abah suruh pumping sampai subuh kang baru tahu. Keluar sekarang, pergi mandi lepas tu tidur!”arah Rizal dengan suara dibuat-buat tegas.

            Khairizal tersengih-sengih. Dia tahu pasti ibunya yang melepaskannya. Anak kesayanganlah katakan.

            “Apa sengih-sengih lagi?” Suara Rizal menyentak angan Khairizal.
            “Hehe...abah ni janganlah garang sangat, nanti ibu lari macam mana?”

            “Kau ni mulut mengalahkan orang tua. Nampak ni?” Rizal baru mengangkat tangan dengan tujuan hendak mengugut. Tak sampai sesaat Khairizal sudah hilang dari pandangan.

            Huh, tau takut!

p/s: untuk sebarang update dan teaser novel, boleh request group dekat SINI ya ;)

No comments: