Selamat Datang!!

Followers

Whoever you are, please pray for GAZA

Whoever you are, please pray for GAZA
Let's pray for our Palestinian brothers and sisters. Donations can be made to Aman Palestine Malaysia via sms PALESTIN (10/5/3/1) to 39111

About Me

My photo

Nuraqilah Syuhaida | 24 years old | Terengganurian | UiTM ex-student | Novelist since 17 years old (2010) | Writing is the painting of the voice | Look in your heart & write 

Official FB Group

Official Page

Engagement

Solemnization

Reception

Bertandang

Kutemui Cinta (2010)

Kutemui Cinta (2010)
klik gambar untuk beli on9

Abang Khai Tomboi (2011)

Abang Khai Tomboi (2011)
PM FP untuk pembelian

Amar Farish (2012)

Amar Farish (2012)
klik gambar untuk beli on9

Zikir Cinta (2014)

Zikir Cinta (2014)
klik gambar untuk beli on9

Melodi Cinta (2015)

Melodi Cinta (2015)
Himpunan cerpen & mini novel

KhaiRizal : A Love Story

KhaiRizal : A Love Story
klik gambar untuk beli on9

Kau Bidadariku...

Kau Bidadariku...
manuskrip yang akan diperam. takkan diterbitkan dalam masa terdekat

No Highlight. Left click + ctrl to open new tab

Saturday, March 4, 2017

Supplement turunkan berat badan selepas bersalin

Assalamualaikum dan hai...
Sebenarnya aku bukanlah seorang yang dikurniakan metabolisme yang tinggi. Untuk kurus memang aku perlu struggle gila-gila punya. Ada orang makan nasi 3 pinggan badan maintain je, aku pulak baru makan sepinggan dah naik sekilo. Huaaa... sadis tak?
.
Masa kahwin berat aku 58 kg. Itupun sebab aku struggle habis. Yelah, nak naik pelamin sekali seumur hidup mestilah nak nampak cantik dalam gambar. Haha.
.
Masa kahwin 58 kg. Aku rasa aku selim melim time ni. Hahaha

Tapi lepas kahwin, dalam beberapa bulan je berat aku naik mendadak ke 68 kg. 10 kg naik tau. Nak nangis aku :'( Tapi bukan salah sesiapa, memang salah aku sendirilah sebab makan tak ingat dunia. Kahkahkah. Pulak tu aku ni jenis sembelit punya orang. Kiranya bukan hari-hari membuang. Ada masanya sampai seminggu tak membuang. So korang boleh bayangkan sendiri macam mana bertoksinnya badan aku ni.
.
Aku mula dapat kesedaran untuk diet bila aku sedar aku mula cepat lenguh bila berjalan. Rasa berat je kaki nak melangkah. Aku makan supplement Garcinia Burner dan dalam masa yang sama jaga makan, tapi tak bersenam. Berat aku turunla jadi 63 kg gitu tapi tak banyak perubahan pun pada bentuk badan.
.
Lepas tu aku start ke gym. Yelah, time tengah takde anak bolehla pergi. Dalam masa yang sama aku makan supplement Elite S7. Kalau tak pergi gym, aku akan senaman kat rumah. Tengok video senaman kat youtube. Makan pun aku jaga sangat sampai berat aku turun ke 56 kg.
Elite S7
.
Pada yang jenis gemuk air tu, aku recommend korang untuk cuba Elite S7. Memang berkesan kat aku. Hari-hari nak membuang. Berat badan pun turun. Itu kalau gemuk air la, gemuk lemak aku tak berapa pasti. Mungkin susah sikit.  Korang kena ada effort untuk exercise jugak.
.
Tapi belumpun sempat habis Elite S7, aku mula rasa badan aku pelik. Aku dah tak lalu nak telan Elite S7 tu. Bila aku pakai bengkung pun, tak sampai sejam dah buka balik. Tak macam sebelum ni, kalau pakai bengkung mesti 8 jam ke atas.
.
Bila aku cek, rupa-rupanya aku pregnant. Yuhuuu... alhamdulillah. So ini bermakna say goodbye lah kepada diet untuk sementara.
.
Time ni berat aku 56 kg. Qayl dalam perut. Huhu.
Dan masa mengandung boleh dikatakan aku melantak apa saja makanan yang terhidang dihadapan mataku. Haha. Of course aku terasa bila orang cakap aku makin gemuk tapi aku biar je. Yelah takkan aku nak diet dengan baby ada dalam perut kan. Pedulikan apa kata orang, yang penting anak aku dapat zat yang cukup.
.
Last aku timbang sebelum bersalin, berat aku 74 kg. Entah naik lagi ke tak lepas tu aku tak pasti.
.
Time ni berat 74 kg. Muka lebar sebenarnya tapi ditutup sikit oleh tudung. Hehe.
Aku cuba menutup badan yang lebar dibelakang Incik Sopi tapi tetap nampak lebar :P
Ini bermaksud berat aku naik sebanyak 18 kg dalam masa 37 minggu 2 hari aku mengandung. (-___-") Masa tengok jarum penimbang tu, mak oii seram wehhh. Boleh ke nak turunkan balik 18 kg, macam susah je. So aku bertekad dalam pantang nanti aku nak pantang betul-betul punya.
.
Sebaik aja selamat bersalin dan balik rumah, hati dan semangat aku berkobar-kobar nak pakai bengkung. Tapi semangat berkobar tu hanya selama dua hari. Lepas tu aku tak pakai bengkung sebab MALAS!!! Aduhai, mana taknya. Ingat aku rajin sangat ke nak pakai bengkung yang berlilit-lilit tu. Sekarang bengkung tu pun dah selamat dijual. Huhu. Bubye bengkung.
.
Dan dalam dua minggu pertama pantang, boleh dikatakan aku tak berbengkung langsung. Kali ni bukan sebab malas ke apa, tapi sebab aku ada masalah pada bahagian tempat jahitan. Bayangkan nak berjalan pun pedih sampaikan aku takde mood langsung nak kurus. Haha. Tapi makan aku jaga. Mula-mula pantang aku makan nasi 3 kali sehari sebab nak dapat energy balik. 
.
Dan aku ada masalah membuang. Bayangkan anak aku kena kuning dan aku takleh makan apa-apa jamu langsung sebab takut kuning makin tinggi. Masa ni aku breastfeed lagi, tapi guna pam la.
.
Bila nak buang air besar tu, mak aii... tuhan je tahu hazabnyerrr najis keras yang tersimpan 5 hari nak keluar T____T
.
Lepas dua minggu camtu baru aku berani telan pil untuk melawaskan pembuangan. Aku amalkan pil Phytonatal Nona Roguy sampai habis. Alhamdulillah telan je pil ni dah tak yah susah-susah pikir macam mana nak membuang. Memang lancar habis. Hahaha.
.
Phytonatal
Sepanjang aku amalkan Phytonatal, berat aku turun hingga 60 kg. Kau bayangkan? Dari 74 kg boleh turun 60 kg. Hebat tak hebat pil Nona Roguy ni. Huhuhu.
.
Tapi aku makan nasi 3 kali sehari tu dalam kuantiti yang sikit ya. Sekali makan satu senduk je, jangan lebih. Kata nak kurus, belajarlah kawal sikit nafsu.
.
Lepas tu aku makan nasi 2 kali sehari dan makin lama makin sikit. Dekat-dekat nak habis pantang aku makan nasi sekali sehari je. Of course aku tak minum ais, itu satu bonus dalam berpantang. Dan aku jugak kurangkan minuman manis. Kalau aku teringin sangat tu aku minum je tapi lepas tu aku akan minum air masak banyak-banyak untuk neutralize balik gula dalam badan.
.
Biar kerap ke tandas buang air takpe, bagus untuk buang sisa toksin. Lepas 3 minggu aku start bersauna pulak. Tapi aku takdelah rajin buat hari-hari. Datang mood rajin baru aku buat. Haha. Cuma makan je kena rajin jaga. Benda yang banyak aku melantak dulu time pregnant macam KFC, nasi lemak, sambal belacan, ais, air gas, air tin, etc... semua aku tak sentuh langsung lepas bersalin. Even dah habis pantang pun aku tak sentuh.
.
Disebabkan aku tertarik dengan satu blog ni menceritakan tentang kelebihan mengamalkan supplement Ephyra sepanjang berpantang, aku pun beli Ephyra pulak. Konon nak buat top-up la bila Phytonatal dah habis.
.
Ephyra Premium
Blog tu kata Ephyra mampu melawaskan pembuangan dan mengempiskan perut tapi bila aku minum, LANGSUNG TAKDE SEBARANG PERUBAHAN! Aku tak membuang hari-hari macam masa aku amalkan Phytonatal.
.
Aku tak kata produk ni tak bagus, cuma mungkin tak sesuai dengan aku. Lain orang lain penerimaannya. Mungkin aku memang tak ngam dengan Ephyra so aku bertukar ke produk Sendayu Tinggi pulak iaitu Easyfull dan D-tox.
.
Easyfull + D-tox by Sendayu Tinggi
Aku start amalkan dua produk kat atas ni pada hari ke-37 berpantang. Honestly aku suka rasa Easyfull. Minuman rasa coklat yang sedap banget. Heheh... at least boleh kurangkan rasa craving aku pada benda-benda manis. 
.
D-tox pulak rasa masam macam limau. Aku biasa minum pukul 8.00 malam tapi selalunya akan start membuang pukul 2.00 pagi. Hairan, aku ingat esoknya tu baru akan membuang. Tak kesahlah, yang penting hari-hari membuang.
.
Walaupun aku suka dengan dua produk ni tapi aku rasa aku tak dapat nak teruskan beli botol seterusnya. Sebab apa? Dua-dua cepat habis. Korang bayangkan, botol D-tox tu takdelah besar mana pun tapi sehari kena ambil satu setengah scoop. Scoop dia pulak dahlah besar. Kiranya tak sempat sampai sebulan pun. 16 hari dah habis!
.
Easyfull pun sama. Kena ambil tiga scoop sekali bancuh. Dan scoop dia besar. Baru hari ke-13, dah tinggal suku botol. Bermakna untuk maintain setiap bulan kena beli dua botol setiap satu. Mati ooo... dahlah harga pun boleh tahan.
.
Cadangan aku pada owner Sendayu Tinggi, buat dua-dua supplement ni dalam bentuk sachet. Kalau boleh biarlah ada 30 sachet untuk tahan sebulan. Iyo dok? Huhuhu.
.
Dan seterusnya, ditengah-tengah bulan yang agak sengkek tu, aku cuba cari alternatif lain bila stok Sendayu Tinggi dah hampir habis. Tengok kat Instagram, ada Slimming Detox Tea + Kakicantiq Tea. Macam produk melayu. Mula-mula aku agak ragu-ragu nak try sebab dulu aku pernah try Teatox by Myna. Packaging nak lebih kurang sama. Tapi minum Teatox by Myna tu, takde sebarang effect pada aku. Macam minum teh biasa je, tak membuang hari-hari pun.
.
Tapi again, aku terpengaruh dengan testimoni :P
.
Baca segala macam testimoni mantop tentang Slimming Detox Tea + Kakicantiq Tea, aku pun pikir macam..... why not give a try? Sebab harga pun takdela mahal mana. Set kombo baru RM40 so aku pun belilah.
.
Slimming Detox Tea + Kakicantiq Tea by Medina Desire
.
Jangan risau, time aku beli dua produk ni aku dah habis pantang pun. Masa pantang memanglah tak boleh minum teh sebab angin kan.
.
Satu pek ada 15 uncang. Satu uncang boleh guna dua kali tapi aku guna sekali je sebab aku tahu kali kedua tu khasiat dia dah kurang.
.
Kakicantiq tea tak berapa berkesan bagi aku sebab takde sebarang perubahan pun pada bentuk badan. Hanya Slimming Detox Tea yang membantu aku untuk membuang hari-hari. Mungkin jugak sebab aku tak bersenam so hasilnya lambat. Macam mana nak bersenam dek non, baru lepas beranak.
.
Habis je dua paket teh ni, aku try produk lain pulak iaitu Mavellous True Detox dan D'trim USA.
.
D'trim USA

Mavellous True Detox
.
D'trim USA ditelan sebelum sarapan dan Mavellous True Detox diminum sebelum tidur. Tapi korang janganlah bergantung pada ubat-ubatan dan supplement semata2. Penjagaan pemakanan pun penting ok. Kalau boleh jangan minum terus ais batu dan air manis.
.
Dan hasilnya selepas 3 bulan melahirkan Qayl, aku berjaya turunkan lebih sikit dari berat badan asal iaitu 55 kg :D
.
Dah 55 kg
.
Insya Allah aku nak turunkan lagi berat badan sampai dapat 50 kg lepas ni. Tapi sekarang aku pun dah start bersenam sikit-sikit. Tak nak bergantung sangat dengan supplement untuk kurus. Tak elok untuk jangka masa panjang kan? Tapi tak mampu la nak buat hari-hari sebab busy dengan Qayl dan manuskrip novel yang bakal terbit tak lama lagi. Hehe... adios.
.
Senaman yang jadi rujukan untuk aku. Tak perlu workout yang berat-berat, cukup sekadar keluar peluh

Wednesday, January 18, 2017

Kisah susu Qayl

Kita hanya merancang, tapi Tuhan yang menentukan. Huhu. Rancangan aku, aku nak fully BF Qayl sampai umur dia dua tahun. Masa tengah mengandungkan Qayl, suami aku suruh aku standby siap-siap susu formula sebab dia takut aku takde susu mula-mula. Tapi aku tak nak standby, aku yakin 100% yang aku ada susu badan. Sebaik Qayl lahir, aku terus akan menyusukan dia. Itu rancangan dan niat aku.
.
Tiba harinya Qayl selamat dilahirkan, doktor letak Qayl sebelah aku dan suruh aku susukan Qayl. Aku bukan main excited nak susukan. Qayl pulak cuma hisap dua tiga kali pastu tido balik
.
Ok, aku cuba pikir positif. Mungkin Qayl tido sebab dia fikir dia masih dok dalam perut. Sebab tu dia tak nak hisap susu aku. So aku ditolak balik ke wad. Nurse datang jenguk dan tanya aku ada susukan baby tak. Aku cakap baby tak nak hisap, dia tido.
.
Nurse pun tolong aku BF Qayl. Tapi respons Qayl masih sama. Walau berapa banyak kali aku suakan puting pada mulut dia, dia tetap tido T.T
.
Oleh sebab nurse takut anak aku hypo tak dapat susu, nurse tolong perahkan susu aku dan bagi Qayl minum pakai sudu. Ok, aku sangat sedih ye sebab Qayl tak nak direct BF.
.
Sepatutnya tengah hari tu aku dah boleh discharge dari hospital, tapi memandangkan Qayl tak nak menyusu, aku stay lagi kat hospital dengan harapan doktor dan nurse2 yang ada boleh bantu aku.
.
Sampailah ke malam, anak aku still tak nak BF walau berapa ratus kali aku cuba kejutkan dia untuk menyusu. Dah berapa ramai nurse yang cuba tolong aku bagi Qayl susu, tapi Qayl tetap macam tu. Aku cuba perah masukkan susu dalam cup. Susu memang ada tapi beberapa titik je. So aku fikir maybe Qayl tak nak hisap sebab susu tak banyak.
.
Pukul 2 pagi, Qayl menangis. Maybe lapar. Aku sekali lagi cuba BF dia tapi dia tak nak. Nurse-nurse shift malam pun tolong tapi tetap tak berjaya sampai nurse pun dah naik fed-up. Aku tahu diorang fed-up sebab aku dengar salah seorang nurse mengeluh kat luar bilik wad sambil cakap kat nurse lain, "Jari kita dia nak hisap pulak? Breast mak dia, dia tak nak!"
Pastu ada jugak nurse yang tanya, awak dah mandi ke belum? Dia ingat sebab aku tak mandi punca anak aku tak nak hisap susu.
.
Aku dah mandi ok? Dah anak aku memang tak nak hisap kenapa buat suara nak marah? Urghh... tapi aku malaslah nak marah balik. Mungkin nurse tu penat kerja shift tengah malam. So sepanjang aku kat hospital, memang aku langsung tak direct BF Qayl. Aku cuma mampu bagi susu melalu sudu.
.
Otw balik hospital, aku suruh Incik Sopi belikan susu formula S26. Aku pilih brand tu sebab kawan aku bagi anak dia minum yang tu. Sedihnya hati aku sebab terpaksa jugak beli susu formula sedangkan dari awal aku memang berniat nak BF je.
.
Sampai je rumah, aku terus bancuh susu. Sebaik aku suakan puting botol ke mulut Qayl, dia buka mulut dan minum dengan penuh selera. Ok, so maknanya bukan Qayl tak nak minum tapi memang ada masalah dengan breast aku.
.
Keesokannya selama tiga hari berturut2 aku berurut dengan tukang urut spa yang bernama Ana. Cukup tiga hari, breast aku mula membengkak dan aku boleh pam susu untuk bagi Qayl. Uhuk2... bestnya dapat bagi Qayl susu badan. Tapi Qayl masih tak nak direct BF. Bila perah masuk botol baru dia nak. Mungkin sebab dia dah dibiasakan dengan puting botol, so dia dah tak nak hisap puting original. Maklumlah, puting botol panjang dan puas untuk dihisap T.T
.
Habis tiga hari berurut, aku teruskan lagi 3 hari untuk urut bahagian breast je. Aku memang betul2 berniat nak bagi Qayl susu badan. Setiap kali breast rasa berat, memang aku akan pam. Tapi tak dapat nak buat stok sebab susu tak meriah pun :(
Sekali pam, terus habis bagi Qayl minum.
.
Masa aku pegi klinik untuk cek demam kuning Qayl, doktor India tu marah aku sebab aku kasi susu formula kat anak. Dia cakap: "You tak takut ke usus anak you tersumbat?! You wanita, you boleh beranak mustahil you tak boleh menyusu." Allahuakbar... dia ingat aku malas nak BF ke? Aku hari2 cuba pam tapi disebabkan Qayl tak nak direct BF so takde rangsangan. Bila takde rangsangan, maka takdelah pengeluaran. And lagi satu, aku tak pernah pulak dengar ada kes usus tersumbat sebab bagi susu formula. Kalau kes usus tersumbat sebab Nestum ade la... ke aku yang tak tahu?
.
S26 Gold - susu formula pertama Qayl

Ok dah stop cerita yang tu. Aku nak cerita pasal susu formula pulak. Mula-mula tu Incik Sopi beli S26 Gold walaupun aku suruh dia beli S26 biasa. Aku tak tahu apa beza antara kedua-dua susu ni. Yang pasti, S26 Gold lagi mahal. Huhu. Qayl okey minum susu ni. Sempatlah beli dua kotak, pastu aku suruh tukar ke S26 biasa sebab Qayl kuat menyusu. Pulak tu masa tu demam kuning dia tak habis lagi, So kena bagi dia kerap hisap susu supaya dia kencing berak. Tapi tulah... susu badan aku tak sebanyak tu untuk bagi kerap pada Qayl :((((
.
S26 biasa

S26 biasa pun okey dengan Qayl. Cuma yang aku perasan, Qayl selalu meneran bila nak berak seolah-olah najis yang nak dikeluarkan tu susah sangat. Tapi bila aku buka pampers, najis lembik je takdela keras pun.
.
Hari ke-10 berpantang, aku n Incik Sopi bawa Qayl ke rumah seorang mak cik untuk cukur rambut dia. Mak cik ni memang terror la bab2 baby. Proses nak mencukur tu agak panjang so patutnya kena standby susu la untuk Qayl. Tapi aku bawa sebotol je, tu pun dah habis Qayl minum. So aku suruh Incik Sopi balik rumah sat amik susu.
.
Tapi lain yang aku suruh, lain dia buat. Dia pergi amik baju dan kain bedung baby. Susunya takde. Lol. Pastu Incik Sopi pegi kedai terdekat beli susu jenama Anmum.
.
Anmum Infacare

Awalnya Qayl ok minum susu ni, tapi tak lama pastu dia reject. Bila masuk je mulut dia, terus dia luahkan balik sampai meleleh susu tu ke baju. Mungkin dia tak suka sebab susu ni kan takde gula tambahan. Mungkin rasa tawar ke apa, aku tak tahu sebab bukan aku yang minum. Haha.
.
Dan hari yang sama Qayl reject Anmum, stok susu S26 pun dah habis. So aku takdela bekalan susu nak bagi Qayl. Dahlah pukul 2 pagi lak tu, mana ada kedai bukak. Aku minta Incik Sopi beli tapi dia tertido. Takpela, aku pun tak nak susahkan dia sebab dia balik keje pun pukul 1 pagi. So pada hari tu aku telah melanggar pantang untuk tak kuar rumah. Aku drive kereta tengah-tengah pagi tu ke 7 Eleven untuk beli susu. Tapi takde susu jenama lain yang dijual selain berjenama Lactogen so aku pun amik jelah.
.
Lactogen

Alhamdulillah, Lactogen pun sesuai dengan Qayl. Membuang pun kerap sebab setahu aku susu ni macam ada lactobacillus yang memudahkan pembuangan. Tapi aku macam tak sampai hati pulak nak bagi anak aku minum susu murah. Pastu aku ada terbaca kat satu blog ni kata Lactogen ada gula tambahan, which means gula ni akan membuatkan badan baby kita jadi bambam dan nampak sihat. Padahalnya bambam sebab banyak gula dalam badan. No...no...no... tak mungkin aku akan berbangga memiliki anak bertubuh montel tapi penuh gula didalam badannya.
.
Habis Lactogen, continue balik dengan S26. Tapi pastu Incik Sopi Google jenama susu lain. Dia search The Best Formula Milk. Yela, dah nak bagi yang terbaik untuk anak mestilah cari yang the best. Pastu dari hasil carian kata susu Enfamil yang terbaik sebab khasiat dia menyerupai susu ibu. MENYERUPAI saja oke, susu ibu tetap yang terbaik :D
.
Tapi Enfamil takde dijual kat Malaysia, kat Singapore ade la. Habis takkan aku nak pegi Singapore semata-mata nak beli susu. Akhirnya kitorang decide nak cuba Enfalac. Dengar kata Enfalac ni adalah nama lain untuk Enfamil, tak tahu la betul ke tak. Aku suruh Incik Sopi beli Enfalac A+ tapi kebetulan kat kedai dah habis stok, so Incik Sopi beli Enfalac biasa je.
.
Enfalac biasa
Hari pertama aku bagi Qayl minum Enfalac, aku tak rasa apa-apa lagi. Tapi malam tu Qayl serba gelisah dan tak nak tido. Puas aku dodoikan, kasi puting, kasi susu, tapi Qayl senyap kejap je. Pastu nangis balik. Lama jugak macam tu sampaikan aku dah buntu nak buat apa. Kira-kira dua jam percubaan pujuk Qayl tak berjaya, akhirnya Incik Sopi balik keje pukul 2 pagi.
.
Incik Sopi tengok pulak Qayl. Belek punya belek, tengok perut Qayl buncit tapi tak kembung. Incik Sopi perlahan-lahan urut perut Qayl dan akhirnya keluarlah najis. Larh... rupa-rupanya Qayl tak boleh nak berak, sebab tu dia nangis. Terasa bersalah diriku sebagai ibu sebab tak alert langsung T.T
.
Habis keluar najis, Qayl terus tidur dengan nyenyaknya. Tapi apa yang aku pelik, najis dia takdela keras. Lembik je, tapi kenapa susah nak keluar? Aku cuba pikir positif. Mungkin sebab baru tukar susu so susahlah sikit nak kuar najis kan. Dan hari-hari lepas tu, aku keep continue bagi Qayl susu Enfalac tu.
.
Dan korang tahu apa jadi? Qayl kembung perut setiap masa. Kesian dia nangis-nangis. Aku pun memang tak berapa tahulah pasal kembung tu sebab masa awal-awal lahir dulu Qayl takde pun kembung perut walaupun tengah sejuk. Dan Qayl masih juga susah nak berak. Bila perut dia diurut baru najis keluar. Habis takkan hari-hari aku nak kena urut perut dia kasi najis keluar? Aku boleh je buat, tapi kesianlah dia terseksa dulu :(
.
Karihome
Aku jadi cam tak sabar-sabar nak habiskan Enfalac. Pastu aku cuba pulak kasi Qayl susu Karihome. Karihome ni susu kambing yang dikhaskan untuk baby. Yela, macam yang semua tahu. Susu kambing adalah susu kedua terbaik selepas susu ibu. Disebabkan dalam hati dan fikiran aku memang nakkan yang terbaik untuk Qayl, aku bagi dia minum Karihome walaupun susu ni harganya mahal mak datuk.
.
Aku cadang kalau Qayl serasi dengan Karihome, aku tak nak tukar susu dah. Biarlah harga setin nak cecah RM100 pun. Yang penting anak aku dapat yang terbaik. Aku nak tebus kesalahan aku tak dapat beri dia minum susu ibu :(
.
Tapi resultnya sama je. Qayl masih lagi perlu diurut untuk berak dan perut dia pun kerap kembung. Aku ada bagi Qayl gripe water tapi hasilnya so-so je. Takdela buat Qayl lega sangat. Aku sampai belajar teknik-teknik urutan untuk melegakan perut kembung kat Youtube. Kesian woo tengok anak sendiri menangis melalak sebab sakit perut.
.
Aku Google lagi sebab nakkan inisiatif untuk kurangkan kembung perut. Ada pulak nampak botol susu jenis anti-colic. Botol susu macam ni dia mengurangkan angin dan gas yang disedut oleh baby masa menyusu. Jenama Tommee Tippee satu set ada 6 botol. Harga total RM120. Ni harga Lelong.com, kalau Lazada lagi mahal. Aku minta dengan Incik Sopi nak beli botol ni sebab kesian tengok Qayl asyik kembung je.
.
Tommee Tippee Anti-Colic Bottle (newborn)
Incik Sopi tak de bantahan. Dia bagi je aku beli tapi masa aku nak proceed untuk bayar, aku Google dulu punca-punca perut kembung. Dan salah satu puncanya, susu formula yang tak sesuai. Aku pun terfikir la kejap. Ye tak ye jugak, kenapa dulu masa awal-awal lahir Qayl tak kembung pun? Kenapa baru sekarang? Adakah kerana susu Enfalac dan Karihome?
.
Aku malas nak biarkan benda tu jadi tanda tanya dan sekali lagi berpatah semula kepada susu S26 biasa yang dulu. Hasilnya, Qayl memang dah tak kembung lepas tu. Walaupun kadang-kadang aku tak sempat nak sendawakan Qayl sebab Qayl tidur masa tengah menyusu, Qayl langsung tak kembung dan dia kentut dengan banyaknya walaupun perut tak diurut.
.
Aku betul-betul lega. Nasib baik belum beli lagi botol susu anti-colic tu. Rupa-rupanya Qayl tak sesuai susu Enfalac dan Karihome. Dia okey dengan susu murah je. Susu mahal perut dia reject. Kuikuikui... S26 kira murah ke? Umm... tak kot, so-so. Harga pun nak dekat RM50
.
Aku sangat yakin yang Qayl serasi dengan S26 so aku minta Incik Sopi belikan banyak sekaligus. Senang nanti kalau dah habis satu pek takdela aku menggagau cari susu tengah-tengah malam. So Incik Sopi pun belilah dua pek - 1 pek 600gram dan 1 lagi pek besar 1.2kg.
.
Masa pakai pek yang 600gram tu, aku dah perasan yang Qayl ni selalu kena meneran kalau nak berak. Tapi aku buat tak endah jela sebab Qayl takde pun menangis ke apa. Dia membuang pun hari-hari, cuma najis dia sedikit keras dan likat.
.
Bila pek 600gram tu tinggal lagi suku, mula jadi lain. Satu malam tu dari pukul 8.00 malam sampai 1.00 pagi dia menangis. Puas aku dengan mak mentua pujuk, tapi Qayl tetap nangis. Cuba lekakan dia dengan buai pun tak jalan. Bagi dia susu, urut perut, bagi gripe water... macam-macam dah cuba, tapi Qayl tetap nangis. Aku pun dah letih campur ngantuk,
.
Incik Sopi balik kerja dekat pukul 2.00 pagi. Aku minta tolong dia tengok Qayl. Mujurlah Incik Sopi jenis yang tak pernah merungut bila aku suruh tengok anak walaupun balik kerja penat.
.
Incik Sopi urut perut Qayl. Dia memang kentut banyak kali tapi masih menangis. Aku nampak Qayl meneran sampai merah muka. Tak tahu pukul berapa, keluarlah ketulan najis dari punggung Qayl. Dan najis tu keras yang amat macam batu. Astaghfirullahalazim... patutlah Qayl menangis banyak sangat. Susah nak berak rupanya.
.
Aku dengan Incik Sopi pun heran jugak. Sebelum ni masa baru lahir pun Qayl minum S26, tapi berak hari-hari ok je. Ni tetiba nak sembelit dah. Walau dibancuh cair pun Qayl tetap berak keras. Memang dia membuang hari-hari, tapi aku memang tak sampai hatilah nak tengok dia meneran terseksa macam tu sekali :'(
.
Tak habis susu S26, aku minta Incik Sopi belikan semula susu Lactogen kat 7 Eleven. Walau orang kata ada gula tambahan sekalipun, terpaksalah aku pejamkan mata seketika disebabkan susu tu ada lactobacillus untuk memudahkan pembuangan.
.
Start aku bagi Lactogen kat Qayl, Qayl terus membuang dengan normal keesokan harinya. Alhamdulillah... lega gila aku time tu. Tapi rasa sedih pulak sebab susu S26 pek 1.2kg ada lagi. Belum buka pun tapi dah tak boleh diguna sebab Qayl sembelit. Huhuhu...
.
Tapi disebabkan sayang nak buang S26 yang berbaki lagi suku tu, aku tawakal je bagi Qayl minum. Sambil-sambil tu campur jugak dengan susu Lactogen untuk melawaskan pembuangan dia.
.
Tapi keadaan tu hanya sementara. Aku baru je beli pek Lactogen yang besar (1.3kg), tiba-tiba Qayl ada masalah lagi. Dia sakit perut macam susah nak membuang, tapi najis lembik je. Pastu najis dia warna hijau gelap. Aku dah start tak puas hati. Tapi nak tukar susu lain, aku sayang sebab baru beli pek Lactogen yang besar. Adeh, kenapalah jadi macam ni. Agaknya memang aku selalu kena cari pek susu kecik-kecik kot sebab usus Qayl selalu berubah-ubah.
.
So keesokannya aku keluar dengan Incik Sopi dan mak mentua ke pekan. Sambil cari barang dapur, ingat nak belilah sekali susu khas untuk sembelit. Hasil carian Google, susu Novalac IT bagus untuk merawat sembelit. Tapi sebaik aja pergi farmasi cari susu tu, tauke farmasi tu promote kat aku barang lain iaitu Febico LS66-granules.
.

Macam kat atas ni la packaging dia. Tapi kat kotak tu tulis Febico LS-66-granules bukan Febico LS-66 Probiotics. Tapi aku rasa dua-dua pun sama je.
.
Tauke farmasi tu kata, "You tak payah beli susu sembelit. Membazir saja sebab susu tu pun cuma ada campuran probiotik. You beli produk ni, masukkan dalam susu anak you. Confirm dia berak punya!"
.
Betul jugak apa si apek tu cakap. Beli susu banyak-banyak nak buat apa kan? Kang tak pasal-pasal rumah jadi kilang susu pulak. So aku buat keputusan untuk try produk ni walaupun harganya memang mahal mak datuk. Dua pek ada 40 sachet tahan 40 hari, harganya RM169.00.
.
Aku berulang-ulang kali ulang yang anak aku usianya baru sebulan lebih. Takutlah kalau produk ni tak sesuai dengan baby bawah 6 bulan ke. Tapi tauke farmasi tu tetap suggest yang ni dan siap kata money back guarantee kalau anak aku tak berak jugak. Huhu. So aku beli jela.
.
Bila balik aku terus bancuh susu dan letak setengah sachet dalam susu Qayl. Tak sampai 15 minit, Qayl terus berak. Wuhuuu... ibu so happy >.< Mahal pun mahallah nak, janji awak dapat yang terbaik ya.
.
Bayangkan, tak sampai dua bulan pun, Qayl dah minum dalam 5 jenis susu yang berlainan. Buat masa sekarang aku masih stick with Lactogen dan S26. Aku masukkan supplement ni dalam susu Qayl untuk kasi dia berak. Tapi aku tetap dalam planning nak tukar susu. Yela sampai bila nak beli supplement ni kan.
.
Aku ingat lepas ni nak try Mamex / Mamil Gold tapi insya-Allah untuk bulan depan.
.
Tapi apa pun bila dah tiba masanya, aku nak carikan Qayl susu kambing jenama lain pulak. Aku masih lagi belum putus asa. Nak jugak bagi Qayl susu kambing. Huhuhu.... tata.

Monday, January 16, 2017

Birth Story - Muhammad Qayl Sufi

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Okey macam biasalah, bila blog dah berhabuk baru aku sibuk nak update. Huehuehue... dah masuk tahun baru dah pun. Baru beberapa hari lepas habis pantang so aku rasa macam nak share la pengalaman aku bersalinkan budak tecik sorang ni. Haha.
.
Macam yang semua tahu, ibu mengandung biasanya akan membawa kandungannya selama 40 minggu iaitu 9 bulan 10 hari. Dan kalau dah overdue, biasanya doktor akan induce aje untuk keluarkan baby tersebut.
.
Tapi lain pula halnya dengan aku. Aku bersalin ketika kandungan aku berusia 37 minggu 2 hari. Tapi jangan ingat aku bersalin tak cukup bulan pulak. Yang tak cukup bulan tu 36 minggu ke bawah.
.
Ok macam ni, ceritanya masa aku tengah pregnant 36 minggu 5 hari, aku macam rasakan kelainan pada perut aku. Anak aku tak bergerak aktif macam selalu. Pendek cerita dari pagi la aku takde rasa gerakan langsung.
.
Tapi aku pikir positif je. Mungkin anak aku tengah tido kot. Huhu. Pastu aku masuk kerja shift pukul 3.00 petang hari yang sama. Aku sajalah buka topik pasal perut aku dekat Kak As (sales manager) niat aku nak bersembang je sebenarnya, tapi tiba-tiba Kak As panik bila aku cakap aku takde rasa gerakan. Dia cepat-cepat suruh aku pergi klinik. Siap carikan nombor telefon klinik lagi.
.
Lalu aku pun pergilah Klinik Othman kat Bandar Sunggala ditemani oleh sekuriti yang jadi driver aku dan jugak big boss, Encik Shakir. Kebetulan Encik Shakir ikut time tu sebab nak tanya pasal prosedur bersunat untuk anak perempuan dia yang baru lahir.
.
Sampai je klinik tu, doktor takde dan kakak penjaga kaunter tu pun macam boh-layan dengan kitorang. Siap main handphone lagi. Oi, kau duduk kat kaunter layan customer kot. Aku tak kata kau takleh main phone, tapi bila customer tanya tu jawab la betul-betul. Ni jawab sambil mata tengok phone, mentang-mentanglah doktor tengah takde.
.
So aku malas nak panjang cerita, aku pergi pulak Hospital Port Dickson. Bila aku bagitahu je pasal kandungan aku, nurse suruh aku tukar baju. Diorang kasi aku baju wad yang warna pink tu. Aku takde tanya apa terus salin je. Diorang pasangkan kat perut aku alat untuk dengar degupan jantung dan alhamdulillah degupan normal. Aku ingat bolehlah balik terus, sebab tu je yang aku nak tahu. Hahaha. Tapi aku silap, aku ditahan kat wad T.T
.
Encik Shakir dengan sekuriti pun balik, tinggallah keseorangan aku kat situ. Tak pasal-pasal orang lain dah kena ganti shift aku petang tu. Aku call Incik Sopi suruh datang hospital. Bila Incik Sopi datang je, doktor suruh masuk bilik pemeriksaan untuk scan perut.
.
Bila scan, aku nampak anak aku bergerak-gerak. Doktor pun pelik bila aku mengadu takde rasa gerakan. Aku cakap memang aku takde rasa anak aku bergerak dari pagi. Mungkin sebab aku busy sampai tak alert atau baby bergerak slow sangat. Dah kalau doktor nampak okey, aku pun naklah balik. Tak kuasa aku duduk hospital lama-lama. Tapi memang tak semudah tu, doktor tetap tahan aku kat wad sebab nak monitor pergerakan baby.
.
Keesokan harinya, ada doktor pakar pulak cek. Dia cakap kalau memang rasa gerakan slow lebih baik induce je kat Seremban. Itu yang dia cadangkan. Dia kata dah boleh bersalin dah sebab kandungan aku dah nak masuk 37 minggu pada keesokan harinya. Kalau aku setuju untuk induce, dia nak prepare ambulans untuk hantar ke Seremban. Tapi aku berbelah bahagi dan minta nak bincang dengan husband.
.
Aku bagitahu Incik Sopi dan mak mentua aku pasal ni. Mak mentua aku tak bagi aku bersalin dulu sebab baru 37 minggu. Kalau boleh nak cukupkan betul-betul 40 minggu. Incik Sopi pun kalau boleh dia nak kelahiran normal, bukannya kena paksa. Aku minta cadangan Kak As, Kak As cakap  bersalin induce lagi sakit dari bersalin normal. Itu lagi buat aku takut. Dan disebabkan dua orang terdekat dengan aku dah cakap macam tu, aku ikutkan jelah. Hari yang sama juga aku minta discharge dan sign dokumen menyatakan kalau apa-apa berlaku atas risiko sendiri.
.
Kebetulan keesokan harinya tarikh check-up kat Klinik Kesihatan (KK) Teluk Kemang. Aku pergi macam biasa untuk cek perut. Tapi kat buku rekod mengandung tu ada salinan surat menyatakan aku masuk hospital sebab mengadu slow movement.
.
Apa lagi, nurse yang jaga aku, Kak Wan terus gelabah. Dia tanya kenapa tak nak induce. Aku cakap induce sakit, lagipun baru 37 minggu. Kak Wan cakap kandungan dah cukup matang, memang baby dah boleh keluar. Boleh pulak dia tanya aku sampai bila nak simpan baby dalam perut. Hahaha.
.
Kak Wan rujuk doktor dan rakan setugas dia, akhirnya dia pun tak berani nak cakap apa-apa dan prepare surat untuk aku rujuk KK Pasir Panjang pulak. Aku balik rumah bagitahu Incik Sopi dan kitorang berdua pergi KK Pasir Panjang pulak.
.
Kat sana pulak cadangkan aku rujuk Hospital Seremban sebab diorang tak berani buat keputusan. Hospital Seremban ada pakar so mungkin diorang lebih tahu apa nak buat. Pulak dah. So bermulalah perjalanan aku dan Incik Sopi untuk ke Seremban pulak.
.
Sampai je hospital, sekali lagi perut aku dilekapkan dengan alat untuk monitor baby. Aku minta pendapat doktor pakar kat situ perlu induce atau tak. Dan doktor cakap terpulang pada si ibu sebab hanya ibu yang rasa macam mana pergerakan anak yang dia kandung. Kalau rasa lain dari kebiasaan pun hanya ibu yang rasa. Jadi doktor tu cadangkan untuk induce je daripada ambil risiko.
.
Dah pakar sendiri cakap macam tu, aku pun dah takleh kata apa. Terus aku setuju untuk induce. Huhu... nasib badan. Mak mentua pun pelik kenapa sekali lagi aku masuk wad. Aku cakapla doktor pakar cadangkan induce sebab KK Teluk Kemang dan KK Pasir Panjang tak berani buat keputusan.
.
Dan macam biasalah, bandar besar mestilah hospital pun sibuk. Oleh sebab Hospital Seremban ni terlalu ramai orang nak beranak, maka tak cukup katil. Aku tidur kat tepi koridor je satu hari tu. Haha. Malu tau orang lalu-lalang pandang.
.
Ni la katil aku tepi koridor. Haha.
.
Sememangnya teramatlah bosan duduk hospital. Haha. Yelah, suami pun takleh masuk teman. Pishang aku sorang-sorang. Nasib baik ada sekuriti pompuan baik bagi aku pinjam charger phone. Boleh gak aku lepak sambil tengok Facebook. Haha. Malam tu Incik Sopi datang bawakan KFC sebab aku lapar.
.
Keesokan harinya, awal pagi tu doktor masukkan ubat untuk paksa bukaan jalan. Nurse pesan suruh rehat kat katil jangan bergerak. Tapi aku degil dan pergi jugak tandas. Haha. So dari pagi tu sampai ke petang aku takde rasa sakit nak bersalin pun. Mungkin sebab ubat tu dah keluar masa aku buang air. Huahua.
.
Oleh sebab takde tanda nak bersalin, petang tu dalam pukul 3.00 petang doktor masukkan belon pulak untuk paksa bukaan jalan. Sakitnya tu ya Allah, Tuhan je yang tahu. Nak menjerit aku. Start tu baru aku merasakan kesakitan yang sebenar. Bayangkan selang 5 minit aku rasa contraction (perut mengeras). Dahlah duduk kat katil tepi koridor. Dengan orang lalu-lalang, memang bad mood terus aku.
.
Dalam pukul 6.00 petang macam tu aku dah tak tahan. Aku minta ubat tahan sakit. Doktor cakap dia takleh bagi sebarangan. Kena cek bukaan dulu. Lantaklah, aku dah tak tahan. Memang sakit yang teramat sangat. Betul kata Kak As. Kena induce ni memang pedih ooo
.
Tapi bila cek bukaan, baru 2 cm. Mak aih, aku makin tension sebab jalan baru buka sikit so doktor takleh bagi ubat tahan sakit.
.
Malam tu tak ingat pukul berapa, aku dapat katil kat wad Kelas 2. Alhamdulillah, aku pindah katil. Tak duduk tepi koridor dah. Wad ni ada aircond so selesa la sikit.
.
Dari semasa ke semasa nurse cuma pantau bunyi denyut jantung baby je tapi tak buat apa-apa kat aku yang tengah menahan sakit ni. Aku mengadu sakit kat Incik Sopi. Kesian husband aku, dia pun balik kerja penat terus bergerak ke Seremban untuk teman aku. Oleh sebab takleh teman dalam wad, Incik Sopi tidur dalam kereta. Dia nak bersedia la kot-kot aku bersalin malam tu.
.
Aku tertidur sambil tahan sakit. Tengah malam tu Kak As call aku tanya dah bersalin ke belum. Aku cakap belum dan aku tengah sakit gila sekarang ni. Kak As suruh aku doa banyak-banyak dan dia pesan setiap kali rasa contraction teran sekuat-kuat hati. Aku ikut apa yang dia pesan. Dalam masa yang sama aku jalan-jalan gak sekitar koridor untuk cepatkan bukaan jalan. Aku bukannya jalan lenggang kangkung senang hati tau. Aku berjalan dengan rasa sakit yang mencucuk bahagian pinggang dan perut. Ditambah pulak dengan darah yang menitik-nitik sampai kena baju dan lantai.
.
Dalam pukul 3.00 pagi macam tu, nurse kejutkan aku sebab nak cek bukaan jalan. Time dia seluk tu memang pedih sampai aku menjerit. Doktor dan nurse marah sebab aku menjerit. Haha. Nak buat macam mana memang sakit. Tapi alhamdulillah, masa cek tu jalan dah buka 7 cm so nurse suruh aku siap-siap untuk dia hantar ke labour room.
.
Aku tanya nurse, boleh tak aku nak call husband aku sebab nak suruh dia datang. Nurse tu pulak dengan nadanya tinggi cakap, "Takde-takde, takyah suruh husband awak datang. Dah 7 cm ni. Siap cepat."
.
Ok, aku agak sedih sebab takut Incik Sopi tak dapat nak teman aku dalam labor room. Aku pun diam jelah dan pergi semula ke bilik wad aku untuk simpan handphone dan segala barang kemas. Bila tengok aku diam, baru nurse tu cakap, "Call lah husband awak sekarang. Suruh dia tunggu kat kaunter pendaftaran, nanti kita panggil." Hahaha. Tahu takut aku sentap.
.
Siap je call Incik Sopi, aku dihantar ke labor room. Doktor kat labor room pulak macam tak percaya bukaan dah 7 cm sebab dia tengok perut aku macam tinggi lagi. Errkk... memanglah perut tinggi dah aku memang tinggi. Aku dengar doktor tu sembang sesama diorang. Diorang cakap kalau bukaan baru 4 cm diorang suruh hantar balik aku ke wad. Wei... janganlah main pas-pas macam ni. Aku tengah bertarung nyawa ni tau.
.
Bila doktor cek bukaan, memang dah 7 cm. Doktor pecahkan air ketuban. Dan dengan aircond yang agak kuat dalam labor room tu, aku menahan sakit sambil menahan sejuk. Bayangkan, kaki aku menggigil sebab dua benda yang berbeza. Huhu.
.
Dalam pukul 4.00 lebih camtu, Incik Sopi masuk dengan hanya pakai T-shirt, sweater dan selipar buruk. Haha. Sempoinya Hospital Seremban ni, takyah pakai baju khas pun untuk teman isteri bersalin. Tapi tak kesahlah, Incik Sopi ada kat tepi aku jadi aku lebih kuat untuk tahan sakit.
.
Aku dengar cakap doktor tu. Dia cakap bila rasa sakit teran je biar jalan buka. Sebenarnya aku duduk dalam labor room tu takdelah lama pun, tapi disebabkan sakit rasa macam lama pulak. Incik Sopi genggam tangan aku kuat-kuat dan cakap kalau aku nak ramas tangan dia sekuat hati pun dia bagi harini. Genggamlah tangan dia sekuat hati. Biar dia sakit sama. Hahaha.
.
Hai, saya lahir pukul 5.09 pagi
.
Beberapa lama aku berjuang, akhirnya seorang bayi lelaki selamatlah dilahirkan tepat jam 5.09 pagi pada 25 November 2016 hari Jumaat. Alhamdulillah aku bersalin normal. Haha. Aku takut czer sebenarnya sebab orang kata penjagaan dia lagi rumit. Yelah, belah perut kot. Terima kasih Allah kerana permudahkan urusanku dalam melahirkan seorang lagi khalifah-Mu didunia ini. Huhu.
.
Muhammad Qayl Sufi
.
Nama baby aku dah fikir siap-siap sejak pregnant lagi. Muhammad Qayl Sufi. Qayl maksudnya Raja / Pemerintah dan Sufi maksudnya ahli tasawwuf.
.
Ibu doakan Qayl jadi anak yang soleh dan menyenangkan hati ibu bapa. Kami sayang Qayl 1000%!
.
p/s: Elak punya elak, akhirnya bersalin awal jugak. Tak kesahlah, yang penting anak aku keluar selamat dan sihat

Wednesday, November 9, 2016

List barang keperluan baby (newborn)

Assalamualaikum... okey aku tahu sebelum ni aku asyik dok update pasal novel, tapi sejak dah kahwin dan bakal jadi mummy ni, tahap keminatan aku pada novel dah agak kureng so sekarang aku rasa macam nak banyak update pasal kehidupan diri sendiri pulak. Hewhew... tak nak baca tak paksa. Apa yang aku tulis ni pun untuk diri sendiri, bukan untuk orang lain.
.
Dulu masa mula-mula pregnant excited nak beli baju baby cepat-cepat. Baby first la katakan. Tapi Incik Sopi tahan dan suruh aku sabar. Katanya belilah masa kandungan dah 7-8 bulan ke atas. Yelah aku tahu, tapi aku suka tengok baju dan barang-barang baby yang comel2. Acane? Haha.
.
Sekarang alhamdulillah bukan setakat kandungan, tapi perut dan badan aku juga mengembang dengan jayanya. Huahua... mana taknya, asyik makan tido makan tido. Kata mak mentua aku, takpelah kembang time pregnant. Nanti tengah berpantang diet la kasi kurus balik. So tengah-tengah pregnant ni aku pulun jela makan semua benda. Berat badan pun sekarang dah bertambah lebih 15kg. Huhuhu.
.
35 weeks. Maafkan keadaan sememeh diatas raskog trolley itu. Banyak barang baby belum bersusun. Huhu

.
Aku ada juga refer blog-blog mummies lain untuk beli barang keperluan baby ni. Dan kat sini aku nak list kan barang keperluan untuk baby yang aku buat sendiri. Mana tahu boleh direfer oleh mummy-mummy diluar sana juga. Harap bermanfaat :)
.
PAKAIAN BABY
1- Baju harian @ siang - baju seluar pendek dan lengan pendek. Biasanya baju lubang-lubang dan singlet. Dengan cuaca Malaysia yang agak panas ni, memang tak seswai korang nak pakaikan baju dengan seluar panjang siang-siang hari.
.
2- Baju malam @ tidur - biasanya malam baru pakai baju lengan panjang dan seluar panjang. Tapi tengok keadaan jugaklah. Kalau cuaca panas takkan nak pakaikan lengan panjang jugak. Maunya ruam satu badan budak tu nanti. Ahaks...
.
3- Romper & jumpsuit - multipurpose. Boleh pakai siang dan malam. Kalau beli yang cantik sikit boleh bawa pi jalan-jalan.
.
4- Baju jalan-jalan - yang ni beli lawa sikit, senang nak bawa anak pi event ke, kenduri ke
.
5- Mitten & booties - sarung tangan dan sarung kaki. Yang ni aku tak rancang nak beli banyak sebab tak nak biasakan anak pakai sarung tangan sangat. Tapi bila pi kedai baby, tak terperasan lak aku dah terborong berpuluh-puluh pasang sebab cute tangat-tangat. Haha.
.
6- Bib - untuk elakkan susu meleleh terkena baju. Tapi aku tak beli banyak pun.
.
7- Sapu tangan - bila dah jadi mommy nanti memang sapu tangan jadi benda wajib untuk dibawa dalam handbag setiap masa.
.
8- Bonnet @ topi - biasanya baby newborn pakai untuk elakkan masuk angin.
.
9- Barut - aku beli yang jenis strap kat pasaraya. Senang, tak yah nak berikat-ikat.
.
10- Bedung - sekarang memang dah ada jenis bedung moden yang jenis strap dan zip tapi aku tak beli sebab takut baby rimas. So aku beli kain bedung printed yang biasa. Aku kenalah belajar membedung baby lak lepas ni. Ngeheee... kebanyakan bedung aku beli kat IG: mybabyaccessories
.
NURSERING
1- Set tilam - Pasaraya, even kedai online pun dah berlambak jual set tilam. Seeloknya beli yang jenis kekabu supaya takde hama melekat.
.
2- Baby cot - Bukan satu keperluan. Hanya optional pada yang nak baby belajar tidur sendiri. Haha.
.
3- Kelambu (mosquito net)
.
TRAVEL
1- Beg baby - nak senang beli yang jenis backpack.
.
2- Baby carier.
.
3- Stroller - nak cari yang murah-murah boleh tengok FB: QQ Baby Shop
.
4- Nursing cover - aku beli kat FB: Mama & Babyshop Online
.
5- Car seat - nak cari yang murah-murah boleh tengok FB: QQ Baby Shop
.
6- Breastmilk storage bag
.
7- Baby nappysack - Khas untuk bungkus lampin atau baju kotor baby supaya bau 'harum' tak semerbak mencemari hidung orang lain. Nak yang proper elok, boleh beli kat IG: khailish_ tapi kat Daiso pun ada jual. Boleh tengok kat bahagian Pet
.
BATHING
1- Tuala baby - Kata sorang kakak pada aku, tuala baby ni better beli banyak sikit sebab takut gak baru je lepas mandi dia melepas pulak. So senang nak lap.
.
2- Besen mandi - aku beli yang IKEA je. Huhu.
.
3- Toiletries set.- Memandangkan aku tak tahu tahap ke'sensitif'an kulit baby aku, aku beli je jenama Sebamed Baby kat farmasi untuk permulaan. Tapi aku cam terpengaruh gak dengan jenama Joeille Baby dan Tropika. Hurmm... rambang mata. Hahaha.
.
DIAPERING
1- Napkin - yang ni bagi aku optional. Napkin dah tak berapa releven sebab mak-mak sekarang pakai diaper cloth yang washable tu atau lampin pakai buang je.
.
2- Diaper - Aku beli satu pek je dulu jenama PET PET. Baby newborn kan selalu poo poo so membazir la beli mahal-mahal.
.
3- Wet tissue
.
4- Changing mat - lapik kat tilam baby atau bawa setiap kali travelling. Mana tahu tengah-tengah tukar diaper atau baju baby, dia melepas pulak.
.
5 - Baldi atau bakul untuk lampin / baju kotor
.
6- Detergent khas pencuci baju - Hajat hati nak beli jenama Pureen atau Pigeon, tapi dah letih sangat tawaf pasaraya, last2 aku beli jenama Tolljoy.
.
BABY CARE & GROOMING
1- Bedak baby - yang ni pun bagi aku dalam kategori optional. Takut gak tersalah pilih nanti bahaya untuk paru-paru baby. Tapi kalau korang ada bajet lebih, boleh je try beli bedak baby yang jenis liquid.
.
2- Losyen baby - aku beli kat farmasi jenama Sebamed Baby
.
3- Baby oil - Hajat hati nak beli jenama Joielle tapi jenama ni susah nak dapat area Port Dickson. Nak beli online, aku malas nak bank in. So last-last beli je jenama Johnson's Baby
.
4- Putik kapas (cotton bud)
.
5- Cotton ball - khas untuk cuci tengkuk, telinga, pusat dan bahagian2 sensitif baby.
.
6- Minyak telon - ada orang kata minyak yuu yee tak halal so aku tak berani nak cuba. Aku pun beli jenama Tropika (Baby Herbal Cream) Sesuai untuk kembung perut, sembelit, selsema, batuk, kahak dan asma
.
7- Baby grooming set - beli loose pun boleh setakat ketip kuku baby & thermometer dulu tapi aku beli satu set terus. Senang nak bawa pi travel. Aku beli jenama Tommee Tippee kat IG: feed_obses
.
8- Nappy cream - mula-mula macam nak beli jenama Sebamed Baby tapi terpengaruh dengan review Hanis Zalikha pasal nappy cream jenama Bepanthen kat IG beliau. So aku belilah yang ni. Haha.
.
FEEDING
1- Set botol susu - ada orang cadangkan jenama Avent, tapi aku rasa nak try jenama Tommee Tippee. Set ni aku beli kat IG: feed obses Pre-order lama, tapi berbaloi la tunggu. Dapat harga murah (masa aku beli tu harga offer RM399) dan dapat semua yang ada dalam gambar bawah ni:-
.
Tommee Tippee Closer To Nature Essentials Kit Black
.
2- Puting susu saiz S - optional
.
3- Berus pembersih botol
.
4- Bottle sterilizer
.
5- Bottle warmer - optional. Nak jimat, cairkan je storage susu dengan rendaman air panas
.
6- Nipple cream
.
7- Nursing pad washable / disposal - penting kalau korang nak pi travel atau seorang mommy yang bekerjaya. At least takdelah basah lencun baju kalau terlupa atau malas nak pump susu.
.
8- Breast pump - aku beli yang manual jenama Tommee Tippee kat IG: aalium. Ada orang kata sakit pakai breast pump elektrik. Ya ke? Aku pun x tahu. Tengoklah nanti kalau aku rasa nak tukar ke elektrik pulak
.
9- Cooler set bag - storage bag dan ice gel. Yang ni biasanya untuk bawa travel.
.
10- Nursing pillow - bantal lapik bahagian perut dan pinggang masa breastfeed baby. Optional saja. Guna bantal biasa pun boleh.
.
11- Termos
.
12- Bottle drying rack - Senang untuk sidai botol susu lepas basuh. Takdelah kena sidai kat tempat basuh pinggan rumah kan.
.
13- Liquid cleanser - sabun khas untuk basuh botol, puting susu etc...
.
14- Nipple shield - pakai takut luka masa breastfeed baby. Tapi ni sekadar optional saja.
.
KEPERLUAN BERPANTANG
1- Tungku baby - penting jugak untuk elakkan baby kembung perut. Aku beli kat FB: Saylee Little Kidz
.
2- Tungku ibu - mula-mula nak beli jenama Nona Roguy, tapi terbeli tungku besi kat FB: Saylee Little Kidz
.
3- Kain batik - aku beli 3 helai je
.
4- Stokin - tak beli, pakai Incik Sopi punya. Haha.
.
5- Baju sejuk - pun tak beli, pakai yang sedia ada
.
6- Tuala mandi.
.
7- Air selusuh / zam zam / minyak kelapa dara
.
8- Tukang urut
.
9- Set jamu / berpantang - selepas baca banyak feed back positif kat internet, aku beli set berpantang Nona Roguy kat FB: Set Bersalin Honeyz. Nanti mungkin nak tambah Ephyra pulak
.
10- Bengkung - beli bengkung ekspress yang ada zip kat tepi kat IG: sy_online_shop
.
11- Nursing bra - yang ni paham-paham sendirilah kenapa kena beli.
.
12- Maternity pad - instead of beli pad bersalin, aku beli lampin dewasa sebab lagi besar dan lagi berkesan memerangkap cairan. Aku beli jenama Tena kat Tesco.
.
EXTRA
1- Penyangkut baju baby
.
2- Penyangkut kecil untuk sarung tangan dan kaki
.
3- Mainan baby - takyah mainan-mainan hardcore, budak tu kecik lagi. Beli je plush toys. Huhu
.
4- Teether - tak nak beli lagi pun takpe sebenarnya. Saja senaraikan dulu
.
5- Almari laci baby - kebanyakannya aku beli barang IKEA. Murah pun murah, nak lipat balik pun senang
.
6- Buaian elektrik
.
7- Set tanam uri - hanya optional, lebih kepada kehendak. Aku beli pun hanya sebab nak memudahkan kerja-kerja Incik Sopi untuk tanam uri. Set yang aku beli tu dah ada gloove, pembungkus, asam jawa dan macam-macam lagi. At least takdelah susah-susah nak pi cari barang kat dapur kan
.
Hmm... letih taip. Aku rasa tu jelah kot. Kalau ada benda lain yang korang nak, tambahlah sendiri. Ni aku cuma senaraikan apa yang aku beli n aku rasa perlu. Okeylah, nak sambung tido. Bye2. Haha

Thursday, September 15, 2016

Majlis Bertandang (13.6.15)

Assalamualaikum wbt :)
.
Okey aku tahu mesti ada yang rasa lain macam sikit dengan aku. Yalah, kahwin dah tahun lepas tapi baru entry kali ni terhegeh-hegeh nak cerita pasal majlis bertandang sebelah lelaki kan... huhuhu... gasaklah, kira sesi throwback lah ni. Aku pun takde apa nak update memandangkan novel Kau Bidadariku... yang aku tulis masih tinggal sekerat jalan. Bila ntah nak siap =.="
.
Tak ada apa sangat yang mampu aku ceritakan tentang majlis sebelah lelaki. Yelah, aku tak buat preparation belah sana pun. So aku tak tahu apa-apa. Ngeheee...
.
Sehari lepas majlis bersanding kat Terengganu, Incik Sopi terus balik Port Dickson sebab dia kena kerja. Aku lak masih lagi stay kat Terengganu sebab nak kemaskan barang-barang dan beg. Huhu... tak sempat nak ikut Incik Sopi sekali ke sana.
.
Tapi sehari before majlis kat Port Dickson, Incik Sopi balik Terengganu kejap sebab ada photoshoot dengan official photog Kily Ganu (The Kilygraphy). Haritu masa majlis tak sempat nak buat outdoor dengan Kily Ganu. Masa aku dengan Incik Sopi outdoor, family aku dah pun bergerak naik kereta dan van untuk ke Port Dickson.
.
Malam tu barulah aku dan Incik Sopi berkejar-kejar nak balik Port Dickson, padahal esoknya tu majlis. Haha. Pagi sebelum majlis, aku sampai kat homestay dan terus bersiap. Family aku pun lepas majlis terus nak gerak balik Terengganu semula.
 .
.
 Tema belah lelaki hijau epal, biru dan ungu. Aku terpaksa mekap sendiri sebab tak sempat nak booking mak andam. Haha. Okey la ni kan aku mekap? :P
.

.
 .
Pukul 12 tengah hari, rombongan family aku sampai ke rumah Incik Sopi. Acara makan-makan baru nak start. Hehe.

Gambar atas, adik aku (baju merah) pegang payung Perodua. Hahahahaha! Takde payung pengantin pulak.
.

.
Rombongan family aku hampir sampai ke khemah, aku dan Incik Sopi diberi minum air. Aku kena suap Incik Sopi, Incik Sopi suap aku. Aku tak tahu ini adat negeri mana. Johor ke? Sebab Incik Sopi asalnya orang Johor. Ummm... takpe, layankan aje.
.





 .
Dah duduk kat meja beradab. Masa makan pulak >.<
.
.
Okey, bila mekap sendiri ni, macam-macamlah masalahnya. Dengan cuaca yang agak panas dan berpeluh, mekap pun cair. Itu pasal kat tangan aku asyik ada fon. Dari refleksi fon tu, aku dok betulkan mana-mana part yang dah cair. Kihkihkih... pasni kena pakai makeup waterproof :P
.




.
My big family. Terima kasih semua yang sudi menjayakan majlis dan sanggup merentas beratus-ratus kilometer untuk menyambut majlis di Port Dickson. Dan tak lupa juga, terima kasih pada keluarga besar Incik Sopi yang sudi menerima baik kedatangan keluarga kami dari Terengganu dan terima kasih kerana menerima saya sebagai ahli keluarga baru :) hikhok
.
p/s: Giler arh... dah setahun baru nak ucap terima kasih >.<