Selamat Datang!!

Followers

Whoever you are, please pray for GAZA

Whoever you are, please pray for GAZA
Let's pray for our Palestinian brothers and sisters. Donations can be made to Aman Palestine Malaysia via sms PALESTIN (10/5/3/1) to 39111

About Me

My photo

Nuraqilah Syuhaida | 23 years old | Terengganurian | UiTM ex-student | Novelist since 17 years old (2010) | Writing is the painting of the voice | Look in your heart & write 

Official FB Group

Official Page

Engagement

Solemnization

Reception

Bertandang

Kutemui Cinta (2010)

Kutemui Cinta (2010)
klik gambar untuk beli on9

Abang Khai Tomboi (2011)

Abang Khai Tomboi (2011)
PM FP untuk pembelian

Amar Farish (2012)

Amar Farish (2012)
klik gambar untuk beli on9

Zikir Cinta (2014)

Zikir Cinta (2014)
klik gambar untuk beli on9

Melodi Cinta (2015)

Melodi Cinta (2015)
Himpunan cerpen & mini novel

KhaiRizal : A Love Story

KhaiRizal : A Love Story
klik gambar untuk beli on9

Kau Bidadariku...

Kau Bidadariku...
manuskrip yang akan diperam. takkan diterbitkan dalam masa terdekat

No Highlight. Left click + ctrl to open new tab

Thursday, September 15, 2016

Majlis Bertandang (13.6.15)

Assalamualaikum wbt :)
.
Okey aku tahu mesti ada yang rasa lain macam sikit dengan aku. Yalah, kahwin dah tahun lepas tapi baru entry kali ni terhegeh-hegeh nak cerita pasal majlis bertandang sebelah lelaki kan... huhuhu... gasaklah, kira sesi throwback lah ni. Aku pun takde apa nak update memandangkan novel Kau Bidadariku... yang aku tulis masih tinggal sekerat jalan. Bila ntah nak siap =.="
.
Tak ada apa sangat yang mampu aku ceritakan tentang majlis sebelah lelaki. Yelah, aku tak buat preparation belah sana pun. So aku tak tahu apa-apa. Ngeheee...
.
Sehari lepas majlis bersanding kat Terengganu, Incik Sopi terus balik Port Dickson sebab dia kena kerja. Aku lak masih lagi stay kat Terengganu sebab nak kemaskan barang-barang dan beg. Huhu... tak sempat nak ikut Incik Sopi sekali ke sana.
.
Tapi sehari before majlis kat Port Dickson, Incik Sopi balik Terengganu kejap sebab ada photoshoot dengan official photog Kily Ganu (The Kilygraphy). Haritu masa majlis tak sempat nak buat outdoor dengan Kily Ganu. Masa aku dengan Incik Sopi outdoor, family aku dah pun bergerak naik kereta dan van untuk ke Port Dickson.
.
Malam tu barulah aku dan Incik Sopi berkejar-kejar nak balik Port Dickson, padahal esoknya tu majlis. Haha. Pagi sebelum majlis, aku sampai kat homestay dan terus bersiap. Family aku pun lepas majlis terus nak gerak balik Terengganu semula.
 .
.
 Tema belah lelaki hijau epal, biru dan ungu. Aku terpaksa mekap sendiri sebab tak sempat nak booking mak andam. Haha. Okey la ni kan aku mekap? :P
.

.
 .
Pukul 12 tengah hari, rombongan family aku sampai ke rumah Incik Sopi. Acara makan-makan baru nak start. Hehe.

Gambar atas, adik aku (baju merah) pegang payung Perodua. Hahahahaha! Takde payung pengantin pulak.
.

.
Rombongan family aku hampir sampai ke khemah, aku dan Incik Sopi diberi minum air. Aku kena suap Incik Sopi, Incik Sopi suap aku. Aku tak tahu ini adat negeri mana. Johor ke? Sebab Incik Sopi asalnya orang Johor. Ummm... takpe, layankan aje.
.





 .
Dah duduk kat meja beradab. Masa makan pulak >.<
.
.
Okey, bila mekap sendiri ni, macam-macamlah masalahnya. Dengan cuaca yang agak panas dan berpeluh, mekap pun cair. Itu pasal kat tangan aku asyik ada fon. Dari refleksi fon tu, aku dok betulkan mana-mana part yang dah cair. Kihkihkih... pasni kena pakai makeup waterproof :P
.




.
My big family. Terima kasih semua yang sudi menjayakan majlis dan sanggup merentas beratus-ratus kilometer untuk menyambut majlis di Port Dickson. Dan tak lupa juga, terima kasih pada keluarga besar Incik Sopi yang sudi menerima baik kedatangan keluarga kami dari Terengganu dan terima kasih kerana menerima saya sebagai ahli keluarga baru :) hikhok
.
p/s: Giler arh... dah setahun baru nak ucap terima kasih >.<

Wednesday, November 11, 2015

Reception (6.6.15)

Amaran: Entry ni agak panjang dan banyak gambar. Sila bertabah dan teruskan pembacaan anda. Huehuehuehue.

Assalamualaikum… ahha… okey, ini sebenarnya cerita lima bulan lepas. Tapi terpaksa ku ceritakan hari ni sebab baru dapat gambar. Tunggu turn la dik non... mana ada professional photographer boleh siapkan album gambar dalam masa yang singkat.

Seperti yang ada diceritakan dalam entry sebelum ni, majlis resepsi perkahwinan aku berlangsung pada 6 Jun 2015.

Akad nikah dibuat malam sebelum majlis kenduri. Ikut perancangan awal, aku sepatutnya berkahwin pada tahun lepas. Tapi atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan, majlis ditangguh ke tahun ni. 
Kenduri makan dijadualkan start pukul 12 tgh hari. Pengantin lelaki pun datang time tu jugak sebab pada pukul 2 petang, kakak ipar aku pulak datang sebab ini majlis resepsi aku merangkap majlis sambut menantu abang aku.

Pagi tu takde cakap banyak, aku terus dimekapkan oleh MUA, sis MieMiey Makeover. Aku request takmo nak makeup natural dan soft, takmo tebal-tebal.



Dan oh ya, satu tips. Sebelum mekap, tuam muka korang dengan ais supaya muka lebih fresh dan berseri. Hehe. Aku tak buat pun benda alah ni (sebab tak cukup masa & sibuk sgt2). Jadinya, sepanjang majlis aku asyik pegang tisu je utk dap-dap peluh dan minyak. Tapi apa yang bestnya pasal dua orang mak andam aku (Nik Nor – solemnization & Mie Miey Makeover – reception) mereka ada formula khas supaya mekap tak luntur. Memang best, berjam-jam sampai malam pun mekap tak cair. Rasa sayang nak basuh. Hukhuk...
hantaran dari pihak perempuan


hantaran dari pihak lelaki






Pelamin set up. Tema cotton candy. Direka khas oleh wedding planner Muda Juhaida (The Event Planner/EpWedding Dungun) Pelamin ni kecik je pun, sbb buat dalam umah. Memula aku request nak buat kat luar dalam kanopi, so besar ckit. Tp parents aku tak mau pulak. Terbuka sangat katanya.

Bunga tangan aku tempah dekat Triple A Shop. Sesiapa yang mencari bunga tangan fabrik / felt dan design yang unik, aku recommend sangat online shop ni. Hasil kerjanya memang cantik dan kemas.



Kenduri ni buat catering je. Senang, tak perlu masak-masak. Parents aku pun boleh setel hal lain. Aku tahu gotong-royong memasak lagi best sebenarnya, tp aku amik catering jugak sbb tak nak menyusahkan parents. Baik tak aku? Muahaha xD

Amik catering ni pakej. Diorang set up sekali canopy semua, kecuali hiasan meja pengantin.. Aku amik khidmat catering POZI CATERING. Okey, aku nak review sikit pasal perkhidmatan catering diorang. Ehem3...

Pada aku, diorang memang best sebab cara bekerja cepat dan ada ramai pelayan yang bertugas pada hari persandingan aku tu. Tapi dalam banyak-banyak tu, adalah benda yang ‘kureng’ sikit. Sehari sebelum kahwin, diorang setup kanopy meja semua. Tapi diorang kasi kerusi plastik untuk 100 orang tetamu biasa tapi TAK ADA sarung kerusi. Padahal masa nak bayar aku dah cakap nak sarung untuk SEMUA kerusi. Satu sarung kerusi diorang charge RM2.50. Bila aku tunjuk resit bayar, barulah diorang terkocoh-kocoh nak balik ofis untuk amik sarung kerusi yang aku nak. Nasib baik alert, kalau tak, memang burn macam tu je duit aku RM250.

Satu benda lagi yang ‘kureng’, diorang kasi kek pengantin. Dan kek pengantin tu pun dah termasuk sekali dalam pakej catering. Tapi rasa keknya ‘kureng’. Akhirnya kek tu tak habis dimakan sebab tak ada siapa nak habiskan. Aku tahu benda tu free, tapi bila pihak catering dah masukkan benda tu dalam pakej, so maknanya they have to give the best lah. Yelah, sebab nama POZI CATERING pun agak dikenali dalam daerah Kuala Terengganu.

So perkhidmatan POZI CATERING, aku bagi 3/5 bintang.




the bridesmaid, Nana


baju pengantin by Its Nana Lah


Aku pilih color baby blue + baby pink untuk baju sanding sbb ianya adalah kombinasi pastel colors yang nampak fresh dan cute. Kenangan aku zaman kecik dulu, aku suka pakai baju n tudung warna hitam. Pergila mana2 pun, asyik warna hitam je. Dah mcm gothic pulak. So dah besau-besau ni nak larila dari color gelap2. *tetiba

Baju resepsi ni ditempah dari Its Nana Lah. Walaupun takdelah sebiji sebuntat dia ikut macam yang aku nak, tapi aku puas hati dengan cara jahitannya, tambah-tambah lagi ownernya sis Liyana Zainal dan suami sangat friendly orangnya.

Baju ni sekarang tersimpan elok je dalam almari, tak mau jual sebab nak dijadikan kenangan seumur hidup. Tapi sesiapa yang berminat nak sewa, boleh PM aku kat Facebook atau e-mail aku kat nuraqilahsyuhaidah@gmail.com

Aku tak pasti pukul berapa, tapi tengah hari jugaklah, aku siap2 nak keluar utk sambut rombongan pengantin lelaki dan berarak. 







Time tengah berarak, aku sendiri blur apa yang aku harus lakukan. Nak senyum kah, gelak kah, dengan kiri kanan depan belakang orang amik gambar. Tak tahu nak buat mimik muka macam mana. Layankan ajelah.


Okey, dah duduk. Haha. Senyum aje. Boleh nampak dalam gambar ni bridemaid aku gigih jalankan tugas sebagai pengapit sejati... hehe




Acara tepung tawar. Sekadar buat syarat je, asal ada gambar. Haha. Bukan ada air mawar pun dalam tu, aku taruk air paip je. Kohkohkoh!


Selesai tepung tawar dan sesi ambil gambar bersama saudara mara, aku dan Incik Sopi pun beralih ke meja beradab untuk melantak pulak :P

Dah duduk dekat meja beradap. Hehe. Ada cerita disebalik meja beradap ni. Meja yang dihias dalam keadaan gopoh dan last minute selesai majlis akad nikah. Nanti aku ceritakan di entry lain. Huhu.


Ada jugak beberapa orang kawan sekolah aku yang datang, tapi aku tak sempat nak bergambar dengan diorang apatah lagi nak berborak. Sebab memang tengah sesi kena makan. Kejar masa sebab sebelah petangnya tumpuan diberi pada abang aku pulak :D










Sempat lagi aku promote novel atas pelamin tu. Sabo jela.

Dan seterusnya, selesai je majlis dan orang ramai pon dah mula berkurangan, pukul 5.00 petang aku dan suami shoot outdoor session lak bersama dengan Photographer yang sgt friendly, M.Y (ayietouch). Shoot tak jauh pun. Dekat pantai sebelah lapangan terbang je, dekat dengan rumah. Kui3... best shoot dengan brader photog ni. Dia ajar cara-cara pose dan sabar melayan karenah aku dan suami yang agak mental ni =,=









Time ni muka masing2 dah nampak kelat dah. Letih seharian dengan majlis. Masa shoot ni pun mata dah terbayang-bayang katil dengan bantal je. Ngantokkkkk....


Ok dan pada sebelah malamnya, rakan seperjuangan dalam bidang penulisan yang kecil molek lagi kiut miut, Hash Auliaa (penulis novel Dia... Isteri Aku Rupanya) datang sekejap walaupun tak makan. Cuma borak-borak dan bagi hadiah. Haha. Thank you so much babe sebab sudi datang dari jauh. Aku tahu, Terengganu bukannya dekat.


Akhir kata, maaf kalau ada yang terkurang sepanjang majlis. Segala entry tentang kahwin yang aku selitkan dalam blog ni, tiada apa-apa maksud. Cuma nak bercerita dan berkongsi pengalaman. Manalah tahu, kot-kot ada bakal pengantin di luar sana yang masih Google untuk cari ilham kahwin, boleh dapat sedikit tips ataupun info-info berguna dari entry ni. Lebih-lebih lagi bride-to-be Terengganu yang tak tahu nak tempah catering, pelamin, photographer, mekap kat mana. Sharing is caring rite ;)

Tuesday, November 3, 2015

PROMO ---> KhaiRizal : A Love Story


Assalamualaikum semua... okey, setelah sekian lama blog ini krik krik krik, kali ni saya update untuk announce yg baby ke-5 saya berjudul KhaiRizal : A Love Story (Abang Khai Tomboi II) sudah berada di pasaran.

Pada yang pernah baca kisah Khai dan Rizal sebelum ni, mesti tahu yang novel kali ni adalah sambungan untuk novel tersebut. Harga novel RM22, postage RM7. Kalau berminat, boleh PM saya di Facebook atau terus direct kepada pihak publisher October. Kalau nak e-mail saya pun boleh. nuraqilahsyuhaidah@gmail.com 

Berjuta-juta lemon liun saya ucapkan pada October especially Kak Aida yang sudi menerbitkan manuskrip ini walaupun rasanya dah hampir lima tahun jaraknya dgn tahun penerbitan Abang Khai Tomboi.

Yang pernah saya janjikan free gift sebelum ni tak perlu order ya, novel ni akan berada di tangan anda sebaik sahaja saya selamat menerima copy nya. Ngehngehngeh... kbai.

p/s: Terima kasih kepada pembaca terkini yang masih bertanyakan perkembangan terkini manuskrip Kau Bidadariku.... insya-Allah akan siap dalam tahun depan. Bila terbit, saya tak dapat nak janji. Doakan idea datang mencurah-curah dalam kepala hotak saya ye. Kueng... kueng... kueng...

Thursday, August 27, 2015

Solemnization (5.6.2015)

Amaran: Entry ni agak panjang dan banyak gambar. So sila tarik nafas panjang2… fuuuuuuu….

Assalamualaikum wbt. :)

Masuk hari ni dah 2 bulan  3 minggu 1 hari aku memegang title seorang "isteri". Lepas kahwin, boleh dikatakan sangat banyak perubahan dari segi aturan jadual masa dan kerja. Kalau dulu, boleh je menggua taip novel sampai tengah-tengah malam. Sekarang dah tak boleh buat macam tu, mampus laki I tarbiah I nanti :P

Sekarang dah duduk dengan suami, kena pandai bahagikan masa. Kerja, masak, kemas rumah, menaip novel, layan mak mentua. Kikiki… sebenarnya manuskrip pun dah banyak kali pending akibat perubahan tempat tinggal dan mood yang dah berlainan. Tapi takpe, aku slow-slow akan adapt suatu hari nanti.

Lepas dah kahwin ni, ummi ada jugaklah mesej dan call. Dia tanya best ke tak duduk dengan suami, apa aktiviti semua, masak apa. Alhamdulillah… semuanya berjalan dengan lancar. Tapi bila dah kahwin ni, semestinya novel jatuh tempat kedua. Suami ditempat pertama :P Bila betul-betul ada waktu lapang baru boleh menaip.

Aku bertunang memang agak lama sebenarnya. Lebih 2 tahun. Sebab takde tarikh spesifik bila nak kahwin. Aku pun gitu-gitu je, takde kesungguhan sangat nak kahwin sebab leka taip novel. Haha… entah pape aku ni =.= 

Tapi start dari bertunang, aku dah mulakan preparation sikit-sikit. Beli barang-barang and apa-apa yang tahan lama (sebab tak tahu nak kahwin bila masa tu. Kuikuikui…)

Bila dah ada tarikh, aku pun mula melihat dan membelek kalendar. Buat countdown sebab tak nak miss tempah perkara yang teramatlah penting seperti catering, doorgift, make-up, photographer, videographer, pelamin, hantaran, DJ, kad kahwin, baju kahwin, bla…bla…bla… and so on.

Aku stress ke dengan preparation? Honestly, tak stress langsung. Haha. Maybe sebab dah buat preparation selama 2 tahun. Sikit-sikit dah siap. Semuanya aku buat sendiri kecuali catering. Itu ummi abah yang pilihkan sebab diorang mestilah nak yang terbaik untuk menjamu para tetamu.

Tapi benda-benda lain, semuanya aku setelkan sendiri. Nak deal pelamin ke, jumpa videographer, photographer, kad kahwin and semua-semua, aku buat sendiri sebab tak nak susahkan ummi abah. Alhamdulillah, ummi abah tak kesah apa yang aku pilih dan buat. Asalkan kena dengan majlis. Hehe.

Sebulan sebelum majlis, aku tak ada apa-apa perasaan. Takut ke, excited ke, nervous ke, rasa kosong je. Haha. Maybe sebab dah bertunang sampai 2 tahun. Jadi perasaan teruja tu so-so jela. Dan aku jugak alihkan perhatian pasal kahwin dengan menaip novel. Tak sedar langsung hari-hari yang berlalu. Huehuehue.

Dua minggu sebelum majlis dah mula nampak busy sikit-sikit. Tapi bilik aku pun aku belum hias sebab busy nak menaip. Bergelimpangan semua barang macam tongkang pecah. Kahkahkah.

Start 1 Jun, aku dah stop menaip sebab banyak benda nak setelkan. Empat hari majlis berturut-turut uollss… 3 hb majlis akad nikah abang aku, 4 hb majlis resepsi abang aku, 5 hb aku lak akad nikah, 6 hb majlis kenduri aku merangkap majlis sambut menantu abang aku. Ngee…

Pengantin lain sibuk menghias diri, mandi lulur sebelum kahwin. Aku lak sibuk tampal sticker kat doorgift dan siapkan hal kahwin abang aku. Haha. Sabo jela.

Tiba dihari yang dinanti, 5 hb Jun 2015. Selepas Isyak majlis akad nikah kami. Lepas Maghrib tu dah ramai saudara-mara yang datang. Pukul 8 malam, aku masih dibilik. Touch up make up dengan sis Nik Nor yang glamour yang disekitar Ganu. Cewah.

Tak lupa, photographer M.Y (ayietouch) dan Kily Ganu (The Kilygraphy) termasuk videographer Massa Studio terselit sekali untuk merakamkan momen-momen bersejarah itu :P





Lebih kurang pukul 9.30 malam macam tu, aku dipanggil keluar. Perasaan time tu? Hmm… tak tahulah nak kata. Masa tu baru rasa seram sejuk. Haha. Maybe sebab aku rasa malu-malu kucing sebab tak tahu nak buat muka macam mana depan orang ramai. 




Khusyuk Incik Sopi dengar khutbah tok kadi. Mimik muka macam paham. Haha. Harap-haraplah faham.

Lama jugak tok kadi bacakan khutbah dan ceritakan tanggungjawab dan kehidupan selepas berkawen. Sambil-sambil menyampaikan khutbah dan nasihat, sempat jugak tok kadi ni lawak dan membahan orang. Mungkin tujuannya nak bagi suasana lebih santai. Haha. Aku pun gelak terpaksa jela T.T


Sengih-sengih kambing je videographer dari Massa Studio ni bila tok kadi bahan pengantin :P


Sebelum akad nikah, kena baca sebaris ayat yang tok kadi bagi. Kita kena pandang muka ayah kita dan minta izin ayah selaku wali untuk dikahwinkan dengan pasangan kita. Pastu ayah kena jawab “Saya terima” atau “Saya setuju.” Haa... menda ni tetiba dah ada sekarang. Last year masa cousin aku kahwin takde lagi benda ni. Ngee...

Sign boring persetujuan...
Dan...
akhirnya...




Akad nikah berlangsung. Alhamdulillah, aku dan Incik Sopi sah suami isteri dengan dua kali lafaz. Hehe. Sepatutnya sekali je, tapi Incik Sopi lak acah-acah nak buat suara macam pengacara Majalah Tiga, terus tok kadi buat balik sebab dua kali nafas.




Selepas selesai akad nikah, mulalah salam ahli keluarga semua. Tapi takde air mata yang menitis. Hati batukah aku? Huehuehue. Maybe aku seorang yang berjiwa kental walaupun dalam hati ada rasa sedih sebab tanggungjawab ummi abah yang menjaga aku selama ni sudah beralih kepada seseorang yang bernama suami :')



Perkahwinan itu adalah satu dunia realiti. Bukan lagi alam percintaan yang mengkhayalkan :P

A happy marriage doesn't mean you have a perfect spouse or a perfect marriage. It simply means you've chosen to look beyond the imperfections in both.


Love is marriage...
Love is friendship set on fire...
marriage means your whole life, a whole lifetime together, not just a few days or a few weeks, or for a few years...




Tak ada part yang menyedihkan dan mengsyahdukan perasaan aku pun time majlis akad nikah ni. Nampak muka ummi abah aku pun control macho je. Tak ada tanda-tanda sebak pun. Huehue.

Aku, Incik Sopi dan ibu bapa mentua :)



Abah, Incik Sopi, aku dan ummi :)

Ummi abah,
Thank you for raising me
Take care of me
and being the best parents
I love you forever :)


Dear husband a.k.a Incik Sopi,
Thank you for accepting me the way I am,
the way I look, and the way I behave
We fall in love by chance
But we stay in love by choice
Grow old with me, the best is yet to be :)


Okey, gambar ni sesaja nak menggedik depan pelamin lepas ramai orang dah balik. Snap pakai kamera phone je. Hohoho... lighting tak lawa.