Selamat Datang!!

Followers

Whoever you are, please pray for GAZA

Whoever you are, please pray for GAZA
Let's pray for our Palestinian brothers and sisters. Donations can be made to Aman Palestine Malaysia via sms PALESTIN (10/5/3/1) to 39111

About Me

My photo

Nuraqilah Syuhaida | 24 years old | Terengganurian | UiTM ex-student | Novelist since 17 years old (2010) | Writing is the painting of the voice | Look in your heart & write 

Official FB Group

Official Page

Engagement

Solemnization

Reception

Bertandang

Kutemui Cinta (2010)

Kutemui Cinta (2010)
klik gambar untuk beli on9

Abang Khai Tomboi (2011)

Abang Khai Tomboi (2011)
PM FP untuk pembelian

Amar Farish (2012)

Amar Farish (2012)
klik gambar untuk beli on9

Zikir Cinta (2014)

Zikir Cinta (2014)
klik gambar untuk beli on9

Melodi Cinta (2015)

Melodi Cinta (2015)
Himpunan cerpen & mini novel

KhaiRizal : A Love Story

KhaiRizal : A Love Story
klik gambar untuk beli on9

Kau Bidadariku...

Kau Bidadariku...
manuskrip yang akan diperam. takkan diterbitkan dalam masa terdekat

No Highlight. Left click + ctrl to open new tab

Tuesday, July 29, 2014

Zikir Cinta 18

DALAM payah, Cinta cuba membuka mata. Wajahnya berkerut apabila bahang panas menerjah ke mukanya. Kepalanya pula terasa terlalu berat. Dia ingin tidur semula tetapi saat menyedari dirinya sedang berada di kamar yang sungguh asing, dia membuka mata luas-luas dan bersandar dikepala katil bujang itu.

            Kepalanya yang terasa berdenyut ditekan beberapa kali. Matanya liar memerhati ke segenap sudut bilik. Bilik yang terlalu asing baginya.

            Aku kat mana? bisik hatinya sendiri.

            Bilik itu bersih dan kemas tapi terlalu ringkas. Ditingkap yang terbuka ada sebuah meja tulis yang tersusun beberapa buah buku. Ada juga tempat penyidai sejadah. Di sebelah katil ada jam loceng dan senaskah al-Quran. Sah, ini memang bukan biliknya.

            Dia cuba mengingati bagaimana dia boleh sampai ke sini. Malam tadi dia ke Shooters Pub and Nightclub bersama rakan-rakannya untuk meraikan hari kebebasan mereka yang kini bukan lagi berstatus penuntut universiti.

Dia masih ingat, dia berbual-bual sebentar dengan Syafiq, kemudian berjalan keluar dari kelab itu dan terus tidak ingat apa-apa lagi. Kosong!

“Eh, kamu udah bangun ya?”

Cinta menoleh ke muka pintu. Jessica masuk sambil menatang sebuah dulang. Dulang itu diletakkan di atas meja di tepi katil. Dia yang masih ada wuduk kerana solat Subuh pagi tadi mengalih al-Quran di atas meja itu dan meletakkannya di atas meja belajar.

“Gimana keadaan kamu? Sudah membaik?” tanya Jessica sambil duduk di sisi katil.

“Aku kat mana?” Cinta menyoal.

Jessica tersenyum. “Kamu sekarang lagi di rumah Daniel. Ini juga kamar Daniel!”

Cinta tersentap. Tiba-tiba rasa cemburunya meledak. Apa Jessica buat di bilik Daniel?

“Mana Daniel?” Cinta menyoal lagi.

“Dia lagi di ruang tamu sama teman-temannya.”

Cinta menghela nafas. Kepalanya masih ditekan-tekan. Bagaimana dia boleh berada di sini? Adakah Daniel yang membawanya pulang? Kalau betul, apa yang Daniel buat di kelab itu? Bukankah Daniel seorang yang Islamik dan tidak suka melakukan sesuatu yang bertentangan dengan agama?

“Kamu minum dulu teh hangat ini. Pasti tubuh kamu akan terasa lebih segar.”

Jessica menghulur cawan berisi teh panas kepada Cinta. Baran Cinta naik mendadak melihat gadis Indonesia yang rapat dengan bekas teman lelakinya itu. Tidak semena-mena cawan ditangan Jessica ditepis kasar. Bulat mata Jessica melihat cawan yang pecah berderai di atas lantai.

“Hoi, minah Indonesia! Kau buta ke? Aku ni belum gosok gigi lagi. Yang kau suruh aku minum kenapa?”

Jessica tenang sahaja mendengar herdikan Cinta. Dia tersenyum lantas mengutip serpihan-serpihan kaca di atas lantai itu.

“Kalau gitu kamu tunggu sebentar. Aku akan minta tuala bersih dari Daniel. Daniel juga udah beliin kamu baju dan sikat gigi yang baru. Selesai mandi, kamu sarapan di meja, ya?”

Cinta merenung Jessica dengan pandangan yang pelik. Dia sudah mengherdik gadis itu tadi, tapi gadis itu tetap melayannya dengan baik. Dia jadi malu sendiri.

Tidak lama kemudian, daun pintu ditolak dari luar. Daniel masuk bersama Adrian dan Jason Lee.

“Kenapa ni? Saya dengar bunyi kaca jatuh tadi.”

Jessica tersenyum mendengar pertanyaan Daniel.

“Nggak, tadi aku mau kasi teh hangat ke Cinta. Tapi tiba-tiba kaki aku tersadung. Aku hilang imbangan lalu cawan ini jatuh. Aku minta maaf, ya?”

Cinta mengerutkan dahi. Kenapa Jessica tidak menceritakan hal sebenar?

“Kaki tersadung? Awak nak bela Cinta ke? Dia yang buat kan?” soal Adrian bertalu-talu. Perasaan marahnya kepada Cinta masih belum surut.

Cinta diam. Jessica menggeleng beberapa kali.

“Benar, aku nggak bohong. Aku minta maaf atas kecuaian aku!”

“Tapi…” Adrian masih tidak puas hati. Tiba-tiba bahunya ditepuk Daniel.

“Sudahlah, buat apa asyik nak salahkan Cinta? Tak apalah, Jess. Awak bukannya sengaja.”

Adrian mendengus. Dalam saat-saat seperti ini Daniel masih mahu membela Cinta. Jessica mengangguk dan keluar dari kamar itu dengan membawa serpihan kaca tersebut.

“Awak macam mana? Okey?” tanya Daniel. Cinta mengangguk.

“Saya dah belikan awak baju dengan berus gigi. Kebetulan tubuh awak lebih kurang sama besar dengan Jessica je, jadi saya ambil saiz dia. Awak pergi mandi dulu. Nanti kita breakfast sama-sama,” kata Daniel lagi.

Cinta tidak memberi sebarang respons. Terasa sedikit terkejut dengan layanan baik yang diterimanya. Kenapa Daniel masih berbuat baik kepadanya setelah apa yang terjadi?

Adrian merengus geram dan terus keluar dengan hati yang membengkak. Dia tidak boleh berlama-lama dihadapan Cinta. Takut hilang pertimbangan kerana dia selalu tergerak hati mahu mencekik leher gadis itu sampai masuk ICU.

“Err… kitorang keluar dulu. Baju dengan berus gigi ada kat meja tu,” ujar Daniel seraya menghalakan jari telunjuknya ke arah meja belajar.

Cinta mengangguk lambat-lambat. Daniel tunduk tanda pamit dan terus meninggalkan kamar tersebut bersama Jason Lee.

Selesai mandi membersihkan diri, Cinta duduk menyertai Daniel, Jessica dan Jason Lee di meja makan. Adrian pula tidak kelihatan.

“Alhamdulillah nggak salah pilih. Baju ini cocok dengan kamu,” puji Jessica sambil merenung Cinta.

Daniel mencuri pandang ke arah Cinta yang duduk bertentangan dengannya. Walaupun hanya memakai T-shirt merah jambu dengan seluar slack, ditambah pula gaya ikatan rambut kuda ekor, kejelitaan gadis itu tetap terserlah.

Cepat-cepat dia tersedar. Tiba-tiba dia jadi geram kepada dirinya sendiri. Dia masih lagi seperti dulu. Mudah sangat lemah dengan Cinta.

Wake up, Danny. Wake up! You’re just the ‘anak penjual kuih’ and she is the millionaire’s daughter. An enormous wealth gap. What made you think that you deserve her?!

“Kamu makan roti bakar ini sama telur dadar. Adrian yang masak ini semua. Dia memang pintar masak.” Jessica sempat berceloteh sambil meletakkan roti di pinggan Cinta. Kemudian mengambil telur dadar lalu mengapitnya dengan roti tadi.

Cinta tidak mampu berkata apa-apa. Jessica melayannya seolah-olah dia seorang tetamu istimewa. Gadis Indonesia itu tidak lekang dengan senyuman walaupun Cinta bermasam muka dengannya.

“Adrian mana?” Cinta tiba-tiba bersuara.

Daniel dan Jason Lee saling berpandangan.

“Err… dia keluar sekejap. Ada hal!” Pantas Jason Lee memberi jawapan. Padahal hakikatnya Adrian tidak mahu duduk semeja dengan Cinta. Dia rela mendengar radio didalam kereta.

Cinta mengangguk lambat-lambat. Dia tahu Adrian sedang marah kepadanya. Mungkin juga Adrian tidak ikhlas menyediakan roti telur ini untuknya. Dia faham. Siapa yang tidak marah andai sahabat baik sendiri yang sudah dianggap seperti saudara disakiti?

Untuk seketika, hatinya tidak lagi menyalahkan Adrian kerana pernah naik tangan kepadanya tempoh hari.

“Cinta, makanlah.” Suara Daniel menyentaknya.

Cinta mengangguk dan mula menyuap roti itu ke dalam mulutnya. Namun dia tidak dapat menikmati roti itu. Dia terasa kebaikan tiga sahabat karib itu melayannya tidak dapat diterima. Dia merasa dia tidak layak duduk semeja dengan mereka. Dia tidak layak menerima layanan sebaik ini.

Wah, apa sudah jadi pada Cinta Aulia Dato’ Razak yang dulu? Bukankah dia gadis cantik yang sering memandang rendah terhadap orang lain? Dan hari ini, dia pula yang terasa rendah diri?

Sambil mengunyah roti, dia merenung Daniel. Kenapa lelaki itu masih melayannya dengan baik? Kenapa dia tidak marah? Melihat wajah pemuda itu, dia sedar betapa dia merindui lelaki itu selama ini.

“Macam mana awak semua boleh jumpa saya malam tadi?” Cinta memberanikan dirinya untuk bertanya.

“Dalam hal ni sepatutnya kita berterima kasih pada Jason,” kata Daniel.

Jason Lee tersenyum malu-malu kucing.

“Tak adalah. Kalau bukan sebab kau, plan kita takkan berjaya.”

“Plan?” Cinta terasa pelik.

“Syafiq… he’s just plain stupid. Sebenarnya dia nak balas dendam pada awak. Dia kata sebelum ni awak pernah humiliated dia depan Daniel. So dia buat plan nak rogol awak!” cerita Jason Lee sambil mengunyah rotinya.

Cinta membulatkan biji mata tanda tidak percaya.

“Tapi tahap kebodohan paling epiknya, ada ke buat evil plan lepas tu dia pergi cerita kat orang lain? Dia selalu cerita kat bestfriend dia. Bestfriend dia tu pulak kawan saya. Alah, si Eddie tu! Eddie risau kalau Syafiq buat sesuatu pada awak. Sebab tu dia beritahu saya. Yalah, memandangkan masa tu awak masih lagi girlfriend Daniel,” cerita Jason Lee lagi.

Cinta memandang Daniel. Daniel pura-pura tidak nampak dan memandang ke tempat lain.

“Sebelum Syafiq pergi kelab malam semalam pun, Eddie bagitahu saya yang Syafiq nak jumpa awak malam tadi untuk jalankan rancangan dia. Dia pasti awak kat sana sebab malam tadi bebudak kampus buat pesta kat sana. Dengar ceritalah. Eddie suruh saya beritahu Daniel. So the conclusion is, kita sepatutnya berterima kasih pada Eddie. Kalau dia tak beritahu, entah kat mana si Syafiq tu bawa awak sekarang ni!”
Jessica menjegilkan biji mata. Dia menampar perlahan bahu Jason Lee.

“Adoi, sakitlah. Apa ni?”

“Kamu nggak boleh ngomong seperti itu!” marah Jessica.

“Ngomong apa? Suka aja marah-marah sama aku!” Jason Lee sengaja meniru dialek Jessica.

Cinta tersenyum melihat gelagat Jessica dan Jason Lee. Sesuatu yang tidak pernah disaksikannya ketika berkawan dengan anak-anak orang kaya itu. Kebiasannya, kawan-kawannya akan terdiri daripada gadis-gadis fashionista yang perasan cantik dan kontrol cun.

Menurut Jason Lee lagi, selepas Eddie memberitahunya tentang rancangan jahat Syafiq, dia terus memaklumkan pula kepada Daniel. Daniel tidak berfikir panjang dan terus bersiap-siap untuk ke kelab yang dimaksudkan. Adrian tidak berminat mahu ikut serta dan yang menemani Daniel hanya Jason Lee. Mereka berdua menaiki kereta Jason Lee yang jarang digunakan untuk ke kelab tersebut.

Cinta terkejut saat Jason Lee memberitahunya bahawa Daniel menumbuk muka Syafiq sampai Syafiq pengsan. Jason Lee sendiri terkejut bagaimana lelaki berpewatakan lembut macam Daniel berani menghayunkan penumbuk ke wajah orang.

Dan selepas berjaya menyelamatkan Cinta daripada Syafiq, Daniel terus membawa gadis itu pulang ke rumahnya. Pada awalnya mereka ingin menghantar Cinta ke apartmentnya tetapi mereka tidak tahu dia tinggal dirumah nombor berapa. Dan pada pagi ini baru Daniel menelefon Jessica agar segera ke rumahnya untuk menguruskan Cinta. Malam tadi Daniel hanya tidur di ruang tamu.

Syafiq yang sedang pengsan pula dihantar pulang ke rumah sewanya oleh Jason Lee. Dia tidak mahu mencemarkan nama baik Syafiq memandangkan bapa Syafiq seorang yang agak berpengaruh di Malaysia. Dia masih ingin memberi peluang untuk Syafiq agar insaf dan sedar bahawa perbuatannya ingin berbuat jahat pada orang lain adalah salah. Kalau benar pun Cinta berbuat dosa kepadanya, biar Allah sahaja yang membalasnya.

Cinta memandang Daniel dengan perasaan yang bercampur baur. Hiba, terharu dan gembira menjadi satu. Dia tidak menyangka Daniel masih mahu menyelamatkannya walaupun hatinya telah disakiti.

Dan bukan itu sahaja, Daniel juga dihina oleh rakan-rakannya hanya kerana pemuda itu anak orang miskin. Daniel boleh membalas dendam kepadanya atau membiarkan sahaja perbuatan jahat Syafiq tapi Daniel tidak melakukannya. Kerana dia bukanlah jenis lelaki yang menyimpan perasaan dendam.

Daniel… Daniel… awak tak pernah berubah. Terlalu jujur dan naif! desis hati Cinta.

“Kalau awak nak balik lepas ni biar saya hantarkan,” kata Daniel kepada Cinta.

Cinta tidak mampu berkata apa-apa dan hanya mengangguk. Sekarang dia pula yang jadi kaku dan tidak berani menentang anak mata Daniel. Kenapalah sebelum ini dia begitu buta untuk menilai kebaikan lelaki itu. Kenapa dia tergamak mempersendakan lelaki yang tulus mencintainya itu? Kenapa dia boleh berlagak selamba semasa rakan-rakannya menghina dan mencemuh Daniel?

Selepas sarapan, barulah Daniel menghantar Cinta pulang ke apartmentnya dengan menaiki kereta Jason Lee. Jason Lee sendiri jarang menggunakan kenderaannya kerana asyik naik kereta Adrian sahaja.

Sebaik tiba diapartment, Cinta terus merebahkan tubuhnya ke atas katil. Bayangan wajah Daniel menari-nari di ruang matanya. Lelaki itu tidak pernah cuba untuk membalas dendam atas perbuatannya selama ini, sebaliknya membalas dengan kebaikan. Adakah begini cara Daniel membalas perbuatan orang yang telah menyakiti hatinya?

“Eh Cinta, kau baru balik?”
Cinta menoleh. Hana berdiri di muka pintu.
“Kau tidur mana semalam?” soal Hana.

“Hotel. Aku mabuk semalam,” bohong Cinta. Tidak mungkin dia akan memberitahu bahawa Daniel menyelamatkannya dari dirogol Syafiq.

Hana sekadar mengangguk. Kemudian terus menghempaskan tubuhnya di atas katil Cinta. Kepalanya ditekan-tekan. Dia sendiri mabuk semalam.

“Kau pulak tidur mana semalam?” tanya Cinta pula.

“Sini je. Kevin ajak tidur hotel tapi aku tolak. Kepala aku berat sangat semalam. Sampai rumah terus tidur mati.”

“Yang lain-lain?” tanya Cinta lagi.

“Fatin tidur rumah mat saleh mana entah, aku tak kenal pun. Erma tidur hotel dengan David. Eh, bukan. Dengan Peter,” jawab Hana dengan mata terpejam.

Cinta berfikir-fikir sendiri. Tidur dengan mat saleh yang baru dikenali malam tadi? Cari nahas!

“Diorang dah balik ke belum?”

Hana membuka sedikit matanya. Dia cuba menggagahkan diri menjawab soalan Cinta.

“Entah, rasanya belum kot. Lantaklah diorang. Aku nak tidur ni. Jangan kacau aku sampai tengah hari esok.” Hana terus tidur mengerekot diatas katil Cinta.

“Weh, apahal tidur sini? Katil kau kat bilik sebelah!” Cinta menepuk-nepuk badan Hana. Tetapi Hana sudah tidur mati.

Cinta mengeluh sendiri. Melihat cara hidup dan sosial rakan-rakannya, dan membandingkannya dengan cara hidup Daniel, dia menyedari dia telah menyimpang dari cara hidup Muslim yang sebenarnya. Cara hidup dia dan Daniel macam langit dan bumi.

Biasanya kalau pagi-pagi begini dia sudah keluar merayau tak tentu hala. Tapi Daniel dan rakan-rakannya hanya duduk bersarapan dirumah.

Memang sejak dari zaman sekolah dia sudah liar. Tetapi semenjak bergaul dengan Erma, Fatin dan Hana, sedikit demi sedikit dia semakin berubah dan menjadi salah seorang daripada mereka sekarang. Menjadi lebih teruk daripada ketika zaman persekolahannya.
*************

“TAK, kau tak boleh berkawan dengan dia!” bantah Adrian keras. Daniel mengeluh sambil membasuh pinggan mangkuk di sinki.

            Jason Lee yang sedang mengelap meja makan hanya menjadi pendengar setia perbualan antara Daniel dan Adrian. Jessica juga sudah pulang kerumahnya selepas Daniel menghantar Cinta pulang ke apartment.

            Takut pula Jason Lee melihat Adrian tiba-tiba naik angin apabila Daniel bercadang ingin mendekati dan berkawan dengan Cinta.

            “Please Adrian, kau tengok sendiri macam mana sosialnya hidup Cinta. Malam tadi dia mabuk. Aku sekadar nak membantu dia. Bimbing dia ke jalan yang benar,” ujar Daniel dan mengelap tangan basahnya di seluar.

            Adrian tersenyum sinis. Dia berpeluk tubuh sambil bersandar di pintu dapur.

            “Nak sedarkan dia? Kau ingat perempuan macam tu akan berubah ke? Bagilah ceramah agama seguni pun, ustaz yang turun dari langit pun, dia takkan berubah. Kau tak ingat apa yang dia dah buat kat kau? Dulu sebelum kau couple dengan dia, dia buat kau macam sampah.

Dan bila kau dah couple dengan dia pulak, dia suruh kau buat assignment dia, sedangkan dia syok-syok keluar dengan jantan lain. Waktu tu pun kau suruh beri dia peluang tapi apa akhirnya? Dia bukan aja bermesra dengan jantan lain, tapi sengaja pikat kau, pura-pura sayang kau sebab nak menang duit pertaruhan. Betapa murah nilai kau dimata dia. Kau dah lupa ke semua tu, Danny?”

Daniel mengetap bibir. Ya, dia masih ingat semua itu. Tidak mungkin dia akan melupakan walau sedetik pun apa yang telah Cinta lakukan. Tapi dia juga tahu dia harus berbuat sesuatu agar Cinta berubah. Seseorang harus membangunkan Cinta dari cara hidupnya yang selama ini menyimpang dari ajaran agama.

Walaupun cintanya dijadikan bahan gurauan dan dipijak-pijak bagai benda yang tidak berharga, dia tahu dia harus bangkit kerana dia sebenarnya masih mencintai gadis yang telah mempersendakan dirinya itu!

“Adrian, forgiveness is the best way to eliminate your enemies. Kejahatan tak semestinya dibalas dengan kejahatan. Aku ada cadangan yang lebih baik. Aku boleh buat dia menyesal atas perbuatan dia selama ni. Tapi tak semestinya aku perlu bertindak sama macam Syafiq.”

Adrian terdiam. Dia memandang Jason Lee. Jason Lee selamba mengangkat pinggan kotor ke dapur.

Dia merenung Daniel pula. Dia sendiri tidak pasti apa rancangan Daniel tapi jika Daniel boleh membuat Cinta menyesal, dia tidak mahu membantah. Kaedah ini lebih berbaloi. Bukan setakat menyesal, dia mahu memastikan Daniel akan membuat Cinta terseksa secara batin kerana telah mempermainkan sahabat baiknya.


What kind of medicine are you,
That I can’t give it up. Even without me knowing,
I keep yearning for you, and eventually look for you again.

Though I know you’re a bad girl,
I embrace you and love you again
Undoubtedly, clearly, I want to come towards you
Knowing all the pains of tomorrow,
I can’t turn around, I can’t decide


p/s: untuk sebarang update dan teaser novel, boleh request group dekat SINI ya ;)

Saturday, July 26, 2014

This post is dedicated to Palestine

Assalamualaikum... first of all, this is the first time I post about Palestine. Well, it's not like I'm not interested to talk about this issue tapi aku memang jarang pos apa-apa kat blog ni instead of novels. Hehe...

Basically I'm writing this just for me. Just to remind myself about what is happening to my brothers and sisters in Gaza. Well, I considered them as my family cause they're human  too. Whether they are Muslims or not.

And I still remember when I was a kid, I got really excited every single time I heard about McDonald. I'm so 'jakun' cause the restaurant looks expensive and tak macam kedai mamak. Haha...

When I have my own money, I always go to the McDonald or McCafe. With a proud face, I ordered "a set of McBurger" or "McChicken". Those are my favourite snacks. And I love McCafe Chocolate Lava Cake. Seriously. Coke is one of my favorite drinks. That day, I already knew what is happening to Palestine but I don't really care. Buat-buat tak dengar even though I heard about McDonald funding some of its profit to Israel.

And when I started to think, I was like, "Sampai bila nak macam ni?"  So sekarang bila umur menginjak 21 tahun, aku macam baru tersedar dari mimpi dan baru boleh bertanya "What I've done?" Ya Allah, menyesalnya kerana mengikut nafsu muda. Membeli sekaligus menyokong barang-barang Israel yang menyumbang kepada kemusnahan saudara-saudara aku sendiri di Palestin!

But Alhamdulillah, aku dah sedar sekarang dan aku rasa aku dah start boikot sebab dah tak pergi McD sejak bulan 4 lagi. Bukan McD sahaja, aku juga dalam usaha nak boikot yang lain-lain.


klik gambar untuk besarkan

Some of the Israelis products
BOYCOTT NOW! It can make a difference!

Well they actually have SO MANY products and I can't list them all at once. So kalau rajin korang Google la eh. Haritu terjumpa but I forgot to save the link for you guys. Sorry :(

WTF is this?
I just found this caricature and I really didn't understand what is the meaning behind this. And when I tried to ask a friend of mine about this, she said that this cartoon was drawn by someone who is pro-Zionist. And it shows that they want us to believe that Hamas is using women and kids as a human shield. So it explained why they (Zionist) killed so many innocent people in Gaza.

Like seriously???? I had enough with types of people who keep using this lame excuse over and over without any proof whatsoever. And whoever who stand behind Israel, I think your heart is shut off therefore you can't feel their pain. 

FYI, they go straight at those kids / women and kill them with no sightings of Hamas. If you guys have any evidence of such claims please share with me or share it in this PAGE. I have asked some of the pro-Zionist and not a single one could provide me any proof. They have nothing to show yet they are so focused on spreading lies that even news channels have to use pictures of Palestinians and distractions of their homes reporting them as Israeli's.


Please, this is what they want you to believe

Do you think this is funny, Zionist? Spreading lies, pretending you're
sick and dying?!

Please, wake up before it's too late and you end up hating yourself for the rest of your life for supporting the real terrorists who took away so many lives of innocent people. Don't always believe what the news tell you. They will make you hate the innocent and love their oppressors. May peace and blessings be with you.

Thursday, July 24, 2014

Zikir Cinta 17

DANIEL tidak pernah terfikir jarak masa tempoh pengajiannya di Australian National University berakhir jua. Pejam celik pejam celik, dia kini sedang menghadapi peperiksaan akhir dan selepas ini, bermulalah kehidupan barunya sebagai lelaki dewasa. Sedikit masa lagi, kalau ada jodoh, boleh pula bergelar ketua keluarga.

            Ketua keluarga? Harta pun tak ada, dah berangan nak kahwin! Daniel mengejek diri sendiri dalam hati. Tapi segera dia menumpukan perhatian kepada kertas soalan peperiksaan akhir itu, kertas terakhir sebelum statusnya sebagai penuntut Australian National University berakhir.

            Alhamdulillah, penyakit asmanya sudah sembuh beberapa hari sebelum peperiksaan akhir. Terima kasih kepada Adrian dan Jason Lee yang sentiasa menjaganya dan memastikan dia mengambil ubat mengikut waktu yang ditetapkan.

            Selepas ini mereka semua akan membawa hala tuju masing-masing. Dia akan pulang ke Malaysia dan meneruskan hidup bersama ibu tercintanya. Memang itu yang diharapkannya selama ini. Dia berharap masa akan berlalu dengan pantas supaya dia tidak perlu untuk bertemu dengan Cinta lagi.

            Kalau tidak bertemu dengan Cinta, pasti dia juga tidak akan bertemu dengan Adrian dan Jason Lee lagi. Adrian akan pulang ke New Zealand dan Jason Lee akan membantu perniagaan ayahnya. Lalu apa yang akan terjadi kepada hubungan persahabatan mereka?

            Kata Adrian, Daniel tidak perlu risau kerana tidak lama lagi dia juga akan ke Malaysia kerana bapanya turut mempunyai cawangan syarikat di sana. Dia akan memujuk ayahnya agar membenarkan dia bekerja di Malaysia.

            Daniel membelek-belek kertas peperiksaan akhir soalan matematik itu. Jam besar di dinding menunjukkan masa menjawab tinggal lagi kurang setengah jam. Daniel meletakkan pen dan menterbalikkan kertas jawapan tanda dia sudah berpuas hati dengan jawapannya. Kalau diikutkan sejak lima belas minit tadi dia sudah boleh keluar dari dewan peperiksaan itu, tapi dia lebih suka duduk didalam dewan itu sambil melihat penuntut-penuntut lain menjawab soalan di saat-saat akhir.

            Dia menoleh ke kanan. Tersenyum dia melihat Steve sedang menggaru-garu kepalanya yang tidak gatal. Dia menjeling sedikit melihat kertas jawapan Steve. Kosong! Masih bersih tidak bertulis apa-apa.

            Daniel pandang ke kiri pula. Dia lihat Andrew menjawab dengan penuh yakin. Kertas jawapannya sudah penuh dengan jalan pengiraan. Kalau salah pun tak apa, janji tak tinggal kosong!

            Daniel memandang kehadapan. Adrian duduk selang sebaris daripadanya. Dia lihat Adrian sudah selesai menjawab.

            Dia menoleh pula melihat Jason Lee yang duduk disebelah kanan Steve. Jason Lee menoleh ke arahnya sambil mengenyit mata. Daniel tersenyum. Itu tandanya Jason Lee berjaya menjawab dengan cemerlang. Cuma masa yang akan menentukan sama ada mereka lulus ataupun tidak.

Kalau gagal, terpaksalah mengulang semula semester hadapan. Tapi para pensyarah sudah meramalkan Daniel sekali lagi akan menjadi salah seorang pelajar terbaik universiti. Dan Daniel tahu, dia harus mengekalkan rekod terbaiknya selama tiga tahun berturut-turut.

Dia berpaling memandang Jessica yang duduk selang beberapa kerusi dibelakangnya. Gadis itu dari tadi sudah selesai menjawab dan sedang enak tidur dengan meletakkan kepalanya di atas meja.

Daniel menggeleng-geleng dan tersenyum. Nama saja anak dara tapi tak senonoh! gumamnya sendiri. Mana tidaknya, Jessica tak malu langsung tidur dengan mulut terbuka dan dikelilingi orang ramai yang masih stress menjawab soalan peperiksaan. Nasib baik tak berdengkur!

Pandangannya beralih kepada Cinta yang duduk dihadapan dan hujung sekali. Cinta masih sedang tekun mengadap kertas soalannya. Daniel mengeluh. Dia tahu dia harus belajar melupakan gadis itu. Dia sendiri tidak faham dengan dirinya. Cinta sudah curang dan mempermainkan dirinya, namun dia masih mencintai gadis itu. Hatinya sudah sering disakiti sejak sebelum dia bercinta dengan gadis itu lagi, tapi entah kenapa perasaan cinta itu tidak pernah sedikitpun berubah.

Aku tak layak mencintai dia. Dia cantik dan anak orang kaya. Sedarlah Daniel. Cerminlah diri kau tu sikit! bisik hatinya sendiri.

Tidak lama lagi dia akan pulang ke Malaysia. Kalau boleh dia tidak mahu lagi bertemu dengan Cinta. Bertembung pun dia tidak mahu.

“Time’s up! Put your pens down and stop writing.”

Daniel menarik nafas lega. Akhirnya masa yang dinanti-nanti telahpun tiba. Terdengar suara rungutan Steve. Daniel menoleh. Steve kelam-kabut menulis jawapan di kertas jawapannya.

Selepas pengawas peperiksaan datang memungut kertas jawapannya, Daniel tidak menunggu lama dan terus mengemas barang-barangnya untuk keluar dari dewan peperiksaan itu.

Belum sempat dia melangkah keluar, tiba-tiba dia terasa tangannya ditarik hingga tubuhnya terdorong ke belakang.

“Hei, kau nak pergi mana laju sangat?”

Daniel tersengih memandang Adrian, Jason Lee dan Jessica yang berdiri di belakangnya. Tiga orang sahabat yang senantiasa memberi sokongan dan menjadi dahan untuknya berpaut tidak kira semasa senang mahupun susah.

“Amacam exam tadi? Boleh buat?” tanya Daniel.

“Macam biasa, tapi kau tetap yang terbaik!” puji Adrian sambil menepuk bahu sahabatnya itu.

Daniel tersengih.

“Jom pergi makan. Aku tak breakfast pun pagi tadi.”

Ajakan Daniel dipersetujui oleh teman-temannya. Mereka berempat keluar makan di Flavours of India di Civic.

            “So apa plan kita lepas ni?” tanya Jason Lee sambil mengunyah Hariyali Kebab.

            “Kita kan dah plan nak pergi Gold Coast. Tapi kali ni aku tak nak pergi bertiga je. Jessica mesti ikut sekali!” kata Adrian tegas.

            Jessica membulatkan matanya.

            “Nggak maulah. Aku nggak mau mengganggu acara kalian. Semester-semester yang lalu kan kalian pergi bertiga. Jadi semester ini juga harus bertiga!”

            “Jess, awak ikutlah sekali. Tentu seronok kalau awak ada.” Adrian masih mengajak. Dan dia tidak mahu Jessica menolak.

            “Aku nggak punya teman. Masa cuma aku seorang cewek!”

            “Ajaklah kawan awak.”

            “Melancong itu butuh biaya, Adrian. Aku nggak punya wang!”

            “Kalau macam tu, perbelanjaan awak dan kawan awak saya yang tanggung!”

            Jessica mengerutkan kening mendengar cadangan yang dirasakannya tak masuk akal itu.

            Daniel dan Jason Lee turut terkejut. Adrian begitu berharap Jessica akan ikut serta hingga sanggup membiayai semua kos perbelanjaan Jessica sepanjang melancong. Kenapa pula tiba-tiba baik mengalahkan sultan?

            “Ehem… ehem… belanja adik Jessica je ke? Abang Jason bila pulak gilirannya?” perli Jason Lee sambil berpura-pura berdehem.

            Jessica tersenyum malu. Wajah Adrian berubah sedikit merah.

            “Banyak cantik muka kau. Kau tu anak orang kaya. Buat apa nak belanja kau lagi?” tempelak Adrian.

            “Semester ni aku nak buat amal sikit so aku rasa aku nak sponsor Jessica dengan Daniel!”

            Daniel terkedu. Terkelip-kelip tidak mengerti.

            “Sorry, kalau kau nak sponsor, aku tak nak ikut,” ujarnya.

            Adrian buat muka tak puas hati.

            “Danny, tak bolehlah macam tu. Inikan aktiviti wajib kita.”

            “Habis tu kalau aktiviti wajib, jadi wajibkan aku untuk bayar sendiri kos perbelanjaan aku. Macam semester-semester lepas,” tegas Daniel.

            “Aku juga nggak mau disponsor!” sampuk Jessica.

            “Guys, kenapa ni? Aku nak sponsor pun salah ke? Danny, setujulah. Kalau tak Jessica tak nak ikut,” pujuk Adrian.

            Daniel angkat kening. Apahalnya pulak mamat sekor ni? Gatal bebenor nak suruh Jessica ikut sekali!

            “Okey… okey…” Jessica meleraikan, enggan keadaan itu berlarutan. “Aku akan ikut. Aku akan ikut kalian tapi dengan syarat, biar aku membayar sendiri kos perbelanjaan aku.”

            Adrian tersenyum melebar sampai nampak gigi bongsu.

            “Okey, tapi kalau ada masalah dari segi perbelanjaan ke, beritahu saya terus tau. Jangan malu-malu.”
            “Siap bos!” Jessica mengangkat tangan gaya tabik seorang askar.

            Daniel dan Jason Lee saling berbalas pandangan dan sama-sama tersenyum. Hurm… Adrian… Adrian… orang buta pun tahulah…

***********************************************

CINTA meneguk vodka yang dipegangnya. Dia cuma duduk di kaunter minuman sambil melihat pemuda-pemudi pelbagai bangsa sedang menari terkinja-kinja di ruang tarian. Tangannya membelai gelas vodka tersebut. Fikirannya kini sudah berserabut. Mana tidaknya, minum sampai sembilan gelas.

            Dia lihat rakan-rakannya sedang menari terhuyung-hayang sambil berpeluk dengan beberapa orang lelaki berbangsa Inggeris dan Negro. Kata mereka hari ini mereka ingin berseronok sepuas-puasnya memandangkan kini mereka bukan lagi berstatus pelajar.

            Cinta tidak peduli. Lantaklah rakan-rakannya mahu buat apa sekalipun. Yang penting saat ini dia mahu bersendirian.

            Ramai juga bekas-bekas pelajar Australian National University yang datang ke Shooters Pub and Nightclub pada malam ini bagi meraikan ‘hari kebebasan’ mereka. Lelaki perempuan tidak kira bangsa dan agama bergaul bebas berpelukan dan bercumbuan sambil menari mengikut rentak muzik yang rancak.

            Masing-masing sudah tidak dapat berfikiran dengan waras kerana telah dipengaruhi dengan sirap alkohol. Cinta tahu sekarang dia sedang mabuk, tapi dia masih boleh berfikir.

            Takkanlah dia mahu menari sambil membiarkan lelaki berbangsa asing yang tidak dikenalinya menyentuh dan memeluk tubuhnya. Dia masih sayangkan diri sendiri dan mahu menjaga kehormatan keluarganya. Seteruk-teruk dia pun, dia cuma minum minuman keras dan memeluk bekas-bekas teman lelakinya. Tidaklah sampai berzina.

            “Cinta, dalam surah An-Nur ada menyebut: ‘Hendaklah mereka labuhkan tudung sehingga ke paras dada dan jangan memperlihatkan perhiasannya.’ Jadi kalau boleh lepas ni awak janganlah pakai singlet atau baju ketat-ketat. Kita orang Islam, tak elok berpakaian macam ni. Boleh menarik nafsu syahwat lelaki. Lepas ni tukar kepada pakaian yang lebih longgar, okey?”

            Pesanan Daniel tentang aurat wanita tempoh hari masih diingatinya sampai sekarang. Daniel, lelaki yang cuba berlagak alim. Yang ingin merubah hidup orang lain mengikut kehendaknya. Cinta menggeleng. Tidak! Aku akan hidup dengan cara aku sendiri. Dunia kita berbeza. Ustaz tu tak layak untuk aku!

            “Hai, seronok jiwang sorang-sorang?” Kenangan ketika di Lake Ginninderra kembali terlayar di ruang ingatannya.

            Daniel cuma tersenyum sambil memetik gitar. Dia asyik menyanyikan lagu kegemarannya. Cinta angkat kening. Dia duduk menyertai Daniel yang bersila di atas rumput sambil menghadap tasik buatan manusia itu.

            “Pinjam gitar siapa ni?” Cinta bertanya.

            “Jason punya. Saya tak pinjam, saya main rembat je,” jawab Daniel dan menyambung semula lagu kegemarannya.

            “Awak nyanyi lagu apa ni?” tanya Cinta lagi.

            “Ketika Cinta Bertasbih. Melly Goeslaw dan Amee.”

            “Indonesia?”

            Daniel mengangguk. Cinta mencebik.

            “Hmm… buat apalah awak layan lagu tak berfaedah tu!”

            “Cinta, awak tak dengar lagu ni. Kalau awak dengar dan hayati, lagu ni best dan ada mesej,” tingkah Daniel.

            “Nyanyilah lagu lain. Boringlah awak ni!” cebik Cinta menarik muncung sedepa.

            Daniel tersenyum dan menggeleng-gelengkan kepalanya.

            “Yalah… awak nak lagu apa?”

            “Nyanyilah lagu Miley Cyrus, Wrecking Ball!”

            Daniel terkedu.

            “Mintalah lagu yang elok-elok sikit. Lagu  yang ada moral dan mesej.”

            Cinta menjeling dan mendengus tak puas hati.

            “Huh, apa-apalah. Nyanyi jelah lagu favourite awak tu.”

            “Betul ni?”

            “Nyanyi jelah.”

            Daniel tersenyum lagi. Jaringnya mula memetik gitar dan mendendangkan lagu kegemarannya.

Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabdamu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih
Mengutus hati ini
Kusandarkan hidup dan matiku padamu

Bisikan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit

Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud sukur padamu atas segala cinta

            “Amacam, sedap tak?” tanya Daniel seusai lagu itu habis.

            “Hmm… bolehlah…” Cinta acuh tak acuh.

            “Awak tahu, saya dan Jessica berkongsi kegemaran yang sama. Kami minat makanan yang sama, hobi yang sama, cita-cita yang sama dan lagu yang sama. Jessica pun suka lagu ni!” cerita Daniel dengan suara yang sungguh ceria.

            Berderau darah Cinta naik ke muka. Jessica! Jessica! Jessica! Dalam waktu mereka berdua-duaan pun nama minah Indonesia itu terselit sama!

            “Mungkin sebab tu kitorang serasi dan saling memahami. Pendek kata, kitorang satu kepala,” kata Daniel lagi.

            Cinta mengetap bibir. Segelas lagi vodka yang terhidang dihadapannya terus diteguk. Memang dia amat merindui kenangan itu, tapi dia cukup benci setiap kali Daniel menyebut nama Jessica.

            “Dasar balak tak guna! Aku ni awek dia, apasal dia duk puji lebih-lebih minah Indon tu?” bebelnya seorang diri. Dia sendiri dalam keadaan sedar tak sedar saat ini kerana sedang mabuk.

            Daniel. Hatinya sakit setiap kali menyebut nama itu. Dia tahu dia sudah menyakiti hati Daniel, tapi kenapa pula sekarang dia yang sakit hati?

            “Why? What’s this?” Dia menyoal diri sendiri.

            “It’s called love, Cinta!”

            Cinta menoleh ke belakang. Pandangannya melekat pada Syafiq, lelaki yang pernah dihinanya dihadapan Daniel tempoh hari.

            “Excuse me, what are you doing here?”

            “Why? I tak boleh datang ke? This is a free country,” balas Syafiq dan terus mengambil tempat duduk di sebelah Cinta.

            “Beer, please!” Syafiq memesan minuman. Pelayan di kaunter minuman menghidangkan beer; air kuning berbuih-buih kepada Syafiq.

            Cinta terus meneguk vodkanya tanya mempedulikan Syafiq.

            “I just can’t believe it. We finally made it after three years struggled for a Bachelor! Kita dah bebas dari segala masalah assignment.” Syafiq memulakan perbualan sambil meneguk minumannya.

            Cinta masih buat-buat tak dengar. Malas dia hendak mempedulikan Syafiq. Kepalanya terasa pening. Dia memicit kepalanya yang penuh dengan benang-benang masalah.

            “I know you’ll refuse to admit, or maybe you tak sedar ke… I’m not really sure, but I know you love him. Daniel, he is not like the other guys that you used to play around with. Correct me if I'm wrong!"

            Cinta tersentak. Dia menoleh memandang Syafiq yang membuat riak wajah selamba.

            “Love? You tahu ke apa itu cinta?” soalnya sinis.

            “I know, because I love you,” jawab Syafiq.

            Mata Cinta tidak berkelip memandang Syafiq. Kemudian dia tertawa. Syafiq tersenyum dan terus meneguk sisa-sisa minumannya yang telah habis.

            “Nonsense! Dia anak orang miskin. There’s no way I would fall for him,” nafi Cinta.

            “Cinta tak mengenal harta benda atau rupa paras. Bukan ke cinta tu buta? You ni nama je Cinta, tapi maksud sebenar cinta pun tak tahu.” Syafiq menyindir.

            “Stop talking rubbish! Urghh… I nak balik!”

            Cinta mendengus dan melangkah pergi dari kaunter minuman sambil terhuyung-hayang. Dia lihat teman-temannya sudah tidak ada di ruang tarian. Mungkin sudah pergi bersama teman-teman lelaki berbangsa Inggeris mereka atau menginap di hotel kerana tidak mampu untuk memandu akibat mabuk.

            Cinta pening dan hampir tersungkur di pintu masuk kelab itu, tapi segera disambut Syafiq yang mengekorinya dari belakang. Syafiq memapahnya hingga ke kawasan tempat letak kereta.

            “Fiq, you nak bawa I pergi mana ni?”

            Syafiq cuma tersenyum melihat Cinta yang sedang mamai.

            “You tengoklah apa nasib you malam ni, Cinta. You dah mempermainkan I dan I akan buat you menyesal seumur hidup!”

            Cinta cuba meronta-ronta tapi tubuhnya terlalu lemah, kesan daripada vodka dan beberapa jenis lagi minuman memabukkan yang diminumnya. Syafiq terus mencempung tubuh Cinta apabila melihat gadis itu sudah tidak bergerak lagi.

            Dulu memang dia mencintai Cinta tapi sejak kejadian Cinta mempermalukannya dihadapan Daniel, dia bertekad bahawa Cinta akan menerima pembalasannya.

            Belum sempat dia memasukkan Cinta ke dalam keretanya, tidak semena-mena dia terasa leher bajunya ditarik dari belakang.

            Sebaik dia menoleh, satu tumbukan kuat mengenai wajahnya. Kepalanya pening-pening lalat dan dia terus tidak sedarkan diri.


p/s: Bab 18 sambung lepas raya. Haha. Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada para readers yang rajin komeng dan juga silent readers!

p/s: untuk sebarang update dan teaser novel, boleh request group dekat SINI ya ;)