Selamat Datang!!

Followers

Whoever you are, please pray for GAZA

Whoever you are, please pray for GAZA
Let's pray for our Palestinian brothers and sisters. Donations can be made to Aman Palestine Malaysia via sms PALESTIN (10/5/3/1) to 39111

About Me

My photo

Nuraqilah Syuhaida | 24 years old | Terengganurian | UiTM ex-student | Novelist since 17 years old (2010) | Writing is the painting of the voice | Look in your heart & write 

Official FB Group

Official Page

Engagement

Solemnization

Reception

Bertandang

Kutemui Cinta (2010)

Kutemui Cinta (2010)
klik gambar untuk beli on9

Abang Khai Tomboi (2011)

Abang Khai Tomboi (2011)
PM FP untuk pembelian

Amar Farish (2012)

Amar Farish (2012)
klik gambar untuk beli on9

Zikir Cinta (2014)

Zikir Cinta (2014)
klik gambar untuk beli on9

Melodi Cinta (2015)

Melodi Cinta (2015)
Himpunan cerpen & mini novel

KhaiRizal : A Love Story

KhaiRizal : A Love Story
klik gambar untuk beli on9

Kau Bidadariku...

Kau Bidadariku...
manuskrip yang akan diperam. takkan diterbitkan dalam masa terdekat

No Highlight. Left click + ctrl to open new tab

Thursday, August 5, 2010

Abang Khai Tomboy? 23 bhg.3


“KITA kena buat sesuatu, angah.”
“Yalah, along. Angah tak nak tinggal dengan atuk. Kita tak pernah kenal dia. Lagipun, tinggal dengan orang muda lagi best. Abah selamba, orang tua, sensitif,” balas angah sambil berpeluk tubuh.
Along mengangguk-angguk dan berjalan mengelilingi biliknya. “Kita tak boleh biarkan atuk menang dalam kes ni. Kita kena sokong abah!”
“Along, angah, cerita apa ni? Adik tak fahamlah,” sampuk adik yang tengah blur.
“Kau diamlah. Jangan menyampuk hal orang tua!” selar angah tidak senang. Sudahlah kepala berasap memikirkan hal yang tak sudah-sudah, ada pulak tukang menyampuk.
Adik mencebik sambil terus minum susu botolnya. Budak kecik, apalah yang dia tahu. Kalau esok dia nak kena jual pun, dia takkan tahu.
“Abah cerita, atuk cakap kat abah yang abah tak layak jaga kita sebab abah bujang lagi. Tak berpengalaman,” kata along.
“Mana aci main macam tu! Tak kahwin maknanya tak layaklah? Undang-undang mana dia pakai?” Angah tak puas hati.
“Along dapat tahu, abah ajak Cikgu Suri kahwin!”
What?” Bagai nak terkeluar bijik mata angah mendengar kata-kata along. Gulp! Abahnya ajak Cikgu Suri kahwin? Memanglah sejak akhir-akhir ni dia suka merapatkan abahnya dengan Cikgu Suri, tapi tujuannya semata-mata untuk buat Khai cemburu. Tapi sekarang, lain pulak jadinya. “No way, Along. Cikgu Suri tak boleh kahwin dengan abah!”
“Kenapa? Kau tak suka? Bukan ke kau yang selama ni nak merapatkan hubungan antara abah dan Cikgu Suri?”
“Memanglah, tapi angah cuma nak buat Abang Khai cemburu. Angah rasa Abang Khai sebenarnya suka kat abah, tapi dia tak nak mengaku.”
“Rancangan kau, pandai-pandailah kau uruskan!” Along tertawa melihat wajah angah yang telah pucat.
Angah menggeleng. “Tak boleh, along. Sekarang kita semua terlibat. Silap langkah, abah kalah dan kita terpaksa tinggal dengan atuk yang kita tak pernah kenal.”
“Alah, apa susah? Senang-senang suruh aje Abang Khai kahwin dengan abah. Abang Khai baik, cantik pulak tu. Adik sayang Abang Khai.” Petah dan begitu selamba adik mengutarakan pendapatnya. Main sebut aje ikut suka dia. Nasib baik budak kecik.
Along dan angah saling berpandangan. Kemudian tersenyum. Adik, kepala otak kau memang genius.
*****************************
“TAK BOLEH! Mana kau orang dapat idea gila ni?” Rizal terjerit spontan sambil menatap ketiga-tiga wajah anak saudaranya.
Buletin Utama yang disiarkan di TV3, sudah tidak dipedulikan Rizal. Ada ke patut dia orang suruh aku kahwin dengan Khai? Nak mampus?
“Ini bukan idea gila, abah. Ini idea paling genius untuk selesaikan masalah ni!” kata Angah sambil tersengih.
Dah biol ke kepala otak dia orang ni? “Genius? Eh, angah, kau tu budak kelas Sains. Kau belajar banyak pasal sel-sel dan organ yang membezakan antara lelaki dan perempuan. Kau cakap idea nak suruh abah kahwin dengan jantan idea yang genius? Abah rasa kau patut masuk tadika semulalah.”
Ya, Rizal tahu mereka terdesak. Mereka betul-betul tidak mahu datuk mereka menang dalam kes ni. Mungkin kerana terlalu terdesak, mereka buat rancangan bodoh seperti ini. Rizal terharu, andai anak-anak saudaranya tidak boleh hidup tanpanya, dia seribu kali ganda tidak boleh hidup tanpa mereka.
 Tapi, tak perlulah sampai nak suruh aku kahwin dengan jantan. Nak suruh aku jadi gay ke? Anak pun tak dapat, dosa ajelah dapat! Rizal bermonolog dalam hati.
Along dan angah saling berpandangan.
Maybe this is a right time, along. Kita tak boleh rahsiakan hal ni lagi,” bisik angah kepada along. Namun, bisikan itu dapat didengari oleh Rizal walaupun Rizal sendiri tidak begitu pasti akan butir bicara yang dibisikan kedua-dua anak saudaranya itu.
“Errr… abah,” ujar along.
Apa hal dia orang ni? Normal ke tidak? Macam tak betul aje.
“Abang Khai tu sebenarnya bukan abang...”
Rizal angkat kening. Bukan abang? Habis tu nak panggil apa? Pak cik? Atuk?
“Abang Khai tu perempuan,” celah angah dengan lancar tanpa gangguan road-block yang sungguh goblok itu.
Rizal terlopong. Terkedu. Terkejut yang amat sangat. Kalaulah dia ada lemah jantung, rasanya dah lama dia koma. Rasa macam nak menangis, tapi air mata pulak tak nak keluar. Berita yang boleh membuatkan sesiapa sahaja terkena kanser jantung dan kentut berdarah. Khai tu perempuan? Kenapa dia orang tak pernah bagi tahu sebelum ni?


p/s: Nak tahu kisah selanjutnya? Belilah novel ni. Haha. Kalau nak order dengan saya, boleh e-mail saya nuraqilahsyuhaidah@gmail.com atau PM page kat Facebook.

Tuesday, August 3, 2010

Abang Khai Tomboy? 23 bhg.2

“HEI, apasal sedih aje ni?” Suara itu memancung lamunan Khai. Zakwan duduk di sebelahnya sambil memegang kertas skrip.
            Khai mendengus dan membetulkan kedudukannya. Hari ini dia tidak dapat konsentrasi pada kerja. Tapi, nasib baik wataknya tidak memerlukan dia terlalu banyak menghafal skrip. Cuma letihlah sebab selalu kena lari lepas ragut beg orang.
            “Kau fikir apa?” soal Zakwan lagi.
            “Tak ada kaitan dengan kau.”
            “Hei, janganlah macam ni. Cuba cakap dengan aku apa masalah kau. Atau, apa kau selalu buat kalau kau tengah bersedih?”
            “Apa aku buat kalau bersedih? Aku akan tukar enjin motor dengan enjin kapal terbang!”
            “What?
            “Err… sorry, aku tersasul!” Hisy, apa aku mengarut hari ni? Tiba-tiba aje boleh terjangkit aura merapu Rizal.
            “Eh, Khai, aku tuntut janji kau hari tu...”
            “Janji apa?”
            “Kau kan dah janji nak keluar dengan aku hari tu?”
            Khai kaget. “Eh, bila masa pulak ada janji nak keluar dengan kau?”
            “Hari tu lepas kau blah, ada kereta Wira lalu. Jomlah!”
            “Sorry, tak sah! Aku tak nampak sendiri kereta Wira tu,” dalih Khai. Apasal si Zakwan ni? Setiap kali dia ajak keluar, kan aku asyik tolak, takkanlah dia tak faham lagi yang aku tak suka dia?
            “Okey, kita bet sekali lagi. Kalau satu hari ni tak hujan, kita keluar picnic esok, amacam?”
            “Pandai-pandai aje kau. Mesti kau dah tengok ramalan kaji cuaca semalam, kan?”
            “Isy, tak adalah! Esok kita keluar aku bawakkan present untuk kau. Kau nak present apa?”
            “Present? Semua tu past tense aje…”
            “Woi, aku tak cakap pasal present tense dengan past tenselah! Cepatlah, kau nak hadiah apa?”
            “Hadiah? Boleh aku mintak sekarang?” Khai mengurut-urut dagunya.
            “Bolehlah, kan aku tanya sekarang.”
            “Hadiah yang paling aku suka sekali daripada kau ialah... mulai hari ni, boleh tak kau jangan terlalu kerap ganggu aku,” pinta Khai terus-terang.
            “Excuse me?
            “I have to be honest with you, Zack. Memang aku selesa bekerja dengan kau. Walaupun kau cuma pelakon sambilan, tapi kau beri komitmen pada kerja ni. Tapi, sejak dulu aku tak selesa setiap kali kau dekati aku dan ajak aku keluar. Aku suka bekerja dengan kau tak bermakna aku suka bila kau ajak aku keluar makanlah, shoppinglah. Kau tahu aku pengkid, kan? Jadi, aku tak berapa ada perasaan pada lelaki. Bukan bermaksud aku suka perempuan, tapi aku memang tak ada perasaan pada kedua-duanya pun. Lelaki atau perempuan pada aku sama aje. I’m sorry.
            Zakwan yang sedang berpeluk tubuh mula menundukkan wajahnya. Jelaslah sekarang Khai tidak mahu membalas cintanya. Dia hanya bertepuk sebelah tangan selama ini.
            Khai lega kerana dapat meluahkan apa yang terpendam dalam hatinya selama ini. Dia berharap dengan luahan ini, Zakwan akan berhenti mengganggunya. Tapi, dia berbohong. Dia berbohong tidak sukakan lelaki, padahal dalam hatinya kini sudah ada Rizal.
            “Okey…” Zakwan menyahut perlahan. “Kita masih boleh berkawan, kan? Kau boleh keluar lepak dengan aku macam kawan-kawan yang lain, kan?”
            Khai tersenyum dan mengangguk. “Boleh!”
            Zakwan tersenyum. Sabarlah hati… kau takkan kecewa lagi selepas ini. Khai pasti akan jadi milik kau!
***********************************
“AWAK dah ada jawapannya?” Rizal bertanya sambil memberi makan ikan-ikan di kolam buatan. Walaupun dia tidak menoleh menghadap Suri, tapi dia tahu Suri sedang duduk di bangku belakangnya.
“Saya… saya tak tahu, Rizal,” jawab Suri perlahan.
“Apa yang awak tak tahu, Suri? Jawapannya cuma ya atau tidak.”
“Tapi, saya perlukan masa, Riz. Kahwin bukan perkara yang main-main. Awak baru melamar saya beberapa hari lepas, hari ni awak nak saya terus bagi jawapan? Mana boleh macam tu!”
Rizal diam. Betul, aku baru aje melamar dia beberapa hari lepas, tapi aku betul-betul dah tak ada masa. Perbicaraan di mahkamah sudah ditetapkan tiga minggu dari sekarang. Aku betul-betul tak nak kehilangan anak-anak aku. Dia orang ibarat nyawa aku. Kalau dia orang tak ada, aku akan hilang semangat hidup atau paling teruk pun, masuk Tanjung Rambutan.
“Saya terdesak, Suri. Tolonglah saya!” Rizal merayu. Dia sudah tidak peduli lagi apa tanggapan Suri kepadanya.
“Terdesak? Terdesak apa? Terdesak nak kahwin?” Suri berdiri.
“Apa pulak terdesak nak kahwin... Sebetulnya, saya sendiri belum tentu boleh pikul tanggungjawab sebagai suami, tapi hari perbicaraan kes tuntutan hak penjagaan ke atas along, angah dan adik tinggal lagi tiga minggu. Kalau saya tak kahwin, Dato’ akan fikir yang saya sebenarnya tak layak jaga cucu-cucunya.”
“Jadi, awak ajak saya kahwin cuma sebab nak menang kes ni?”
Rizal mengangguk. Wajah Suri berubah.
“Rizal! Suri!”
Rizal berpaling. Khai? Apsal aku tak nampak pun dia masuk tadi? Muka dia pun selamba. Tak ada unsur-unsur nak marah pun. Habis tu, apasal hari tu berapi semacam aje aku tengok muka dia? Ke dia marah sebab dia ada perasaan kat Suri? Mungkin sebab tu kut dia marah sangat semalam, Rizal membuat andaian sendiri dalam hati.
“Rizal, aku nak cakap dengan kau.”
Tanpa banyak soal, Rizal terus mendapatkan Khai. Dengan muka tanpa emosi, dia terus menarik tangan Rizal ke satu sudut lain.
“Aku akan tolong kau!” Tanpa sebarang signal, terus Khai tuturkan ayat itu.
“Tolong apa?”
“Aku akan tolong kau tumpaskan Geng 23X!”
Apa? Aku tak salah dengar ke ni? Khai nak bekerjasama dan dia berani ambil risiko kemungkinan papanya akan ditangkap dan dijatuhkan hukuman gantung sampai mati? Besarnya pengorbanan Khai. Sebab itulah aku makin cintakan dia.

p/s: untuk sebarang update dan teaser novel, boleh request group dekat SINI ya ;)