Selamat Datang!!

Followers

Whoever you are, please pray for GAZA

Whoever you are, please pray for GAZA
Let's pray for our Palestinian brothers and sisters. Donations can be made to Aman Palestine Malaysia via sms PALESTIN (10/5/3/1) to 39111

About Me

My photo

Nuraqilah Syuhaida | 24 years old | Terengganurian | UiTM ex-student | Novelist since 17 years old (2010) | Writing is the painting of the voice | Look in your heart & write 

Official FB Group

Official Page

Engagement

Solemnization

Reception

Bertandang

Kutemui Cinta (2010)

Kutemui Cinta (2010)
klik gambar untuk beli on9

Abang Khai Tomboi (2011)

Abang Khai Tomboi (2011)
PM FP untuk pembelian

Amar Farish (2012)

Amar Farish (2012)
klik gambar untuk beli on9

Zikir Cinta (2014)

Zikir Cinta (2014)
klik gambar untuk beli on9

Melodi Cinta (2015)

Melodi Cinta (2015)
Himpunan cerpen & mini novel

KhaiRizal : A Love Story

KhaiRizal : A Love Story
klik gambar untuk beli on9

Kau Bidadariku...

Kau Bidadariku...
manuskrip yang akan diperam. takkan diterbitkan dalam masa terdekat

No Highlight. Left click + ctrl to open new tab

Tuesday, October 23, 2012

Amar Farish 16

 Farish sedikit tertanya-tanya. Kenapa agaknya mama menelefon dan menyuruhnya pulang ke Villa Sharif semasa waktu makan tengah hari. Dia ada meeting jam 2 petang tapi bila mendengar suara serius Datin Aliah di corong telefon, terpaksalah dia pulang juga.

            Sebaik sampai di perkarangan rumah, dia sudah terpandangkan sebuah kereta Mercedes berwarna silver diparkir diluar pagar rumahnya. Dia kenal kereta itu, kereta milik Dato’ Rosli, ayah Syazreen.

            Ketika dia baru melintasi ruang tamu, dia lihat mama dan papanya duduk berbincang dengan ibu bapa Syazreen, iaitu Dato’ Rosli dan Datin Zabedah. Syazreen yang duduk agak tersorok kelihatan sedang menangis teresak-esak. Farish yakin, pasti mamanya sudah memberitahu ibu bapa Syazreen yang dia tidak mahu melangsungkan pertunangan dengan si gedik itu.

            “Rich, mari duduk sini,” ujar Dato’ Sharif sebaik melihat Farish.

            Farish tidak banyak soal. Terus dia mengambil tempat duduk di sebelah papanya. Dia buat-buat tak nampak bila Datin Zabedah menjeling tajam ke arahnya. Biarlah, selagi boleh pandang, pandang jelah.

            “Rich, Rich ada bagitahu mama yang Rich tak nak bertunang dengan Syazreen, betul ke?” soal Dato’ Sharif tenang.

            Farish meneguk liur. Dia memandang mamanya yang duduk di sofa sebelah kirinya. Datin Aliah membalas pandangannya tanpa berkata apa-apa. Farish menunduk, dan kemudian mengangguk.

            “Macam mana ni, Dato’? Saya betul-betul tak boleh terima. Boleh Dato’ biarkan anak Dato’ ni mempermainkan perasaan anak orang lain? Kesian Syazreen, tiap-tiap malam dia menangis,” luah Datin Zabedah tidak puas hati.

            Farish mengetap bibir. Dia menjeling tajam ke arah Syazreen yang masih mengeluarkan air mata palsunya. Haish… ingat ke dalam drama je ada perempuan plastik macam ni. Syazreen… Syazreen… kau memang pandai berlakon.

            “Sabar dulu, Cik Bedah oii… biarlah budak tu jelaskan sendiri kenapa dia buat macam ni. Awak ni kepoh betul. Tak pernah belajar ke adat-adat bertandang ke rumah orang?” tegur Dato’ Rosli.

            Datin Zabedah menarik muncung sedepa.

            “Tak nak cakap apa-apa ke, Farish?” Soalan dari Dato’ Sharif yang datang secara tiba-tiba itu membuat Farish sedikit tersentak. Dia cuba menyusun ayat agar tidak menyakiti hati sesiapa.

            “Macam nilah…” Farish mula bersuara. “Tolong jawab dengan sejujurnya, siapa dulu yang mulakan usul untuk tunangkan saya dengan Syazreen?”

            Masing-masing terdiam. Dato’ Rosli dan Datin Zabedah saling berpandangan. Kemudian memandang anak mereka.

            “Syazreen cakap kamu dengan dia dah bercinta sejak zaman sekolah lagi. Bila kamu pergi oversea, Syazreen cakap kamu dan dia sama-sama setuju nak bertunang. Sebab tu dia sanggup tunggu kamu sampai kamu habis belajar.”

            Farish ternganga mendengar cerita Dato’ Rosli itu. Dia akui memang dia satu sekolah dengan Syazreen tapi bila masa pula mereka pernah bercinta?

            “Syazreen, betul ke you cakap macam tu dekat parents you?” soal Farish memanah tepat ke arah Syazreen yang mulai tidak senang duduk.

            “Rich, I tahu you memang suka I sejak zaman sekolah lagi. You selalu ada dengan I sebab I keseorangan kat sekolah. I takde kawan.”

            Hampir saja Farish meletuskan tawanya. Hanya kerana dia selalu menemani Syazreen semasa zaman sekolah, Syazreen menganggap mereka sebagai pasangan kekasih? Syazreen sudah salah faham. Dia selalu menemani Syazreen bukan kerana sukakan gadis itu, tapi dia kasihan melihat gadis itu dipulaukan dan tiada kawan di sekolah. Yalah, siapa suka berkawan dengan si gedik yang perasan bagus dan suka berlagak kaya itu? Farish sendiri bukannya suka berkawan dengan Syazreen, dia cuma kasihan. Itu sahaja.

            “Uncle, aunty, saya minta maaf. Selama ni saya diam je bukan sebab saya setuju dengan pertunangan ni tapi saya diam sebab saya tak ambil serius. Yalah, saya bukannya percaya sangat bila si Syazreen ni bercakap,” ujar Farish selamba badak tanpa menghiraukan Syazreen yang mulai menunjukkan riak tidak puas hati.

            Melihat Dato’ Rosli dan Datin Zabedah belum memberi respons, Farish menyambung lagi, “Saya rasa Syazreen dah salah faham selama ni. Kitorang tak pernah declare sebagai couple pun. Saya cuma kesiankan dia sebab dia tak ada kawan dekat sekolah.”

            “Oh, jadi sekarang anak aku pulak yang menipu?” sindir Datin Zabedah. Dato’ Rosli membeliakkan biji mata memandang isterinya.

            Dato’ Sharif dan Datin Aliah pula tidak mampu berkata apa-apa. Farish masih tenang.

            “Saya tak kata Syazreen menipu, Syazreen cuma salah faham. Biarlah saya jelaskan daripada dia terus salah faham. Saya minta maaf kalau saya ada lukakan hati Syazreen tapi saya betul-betul tak boleh terima Syazreen lebih dari seorang kawan. Kalau Syazreen nak berkawan dengan saya, saya tak ada masalah.”

            Syazreen mula mengesat air matanya dan bersuara, “Rich, tolonglah jangan buat I macam ni. I dah lima tahun tunggu you. Perasaan cinta boleh dipupuk. I tak nak kehilangan you.”

            Geli geleman Farish mendengar pujuk rayu Syazreen. Tidakkah gadis itu mempunyai perasaan malu terutama sekali dihadapan kedua orang tuanya? Kalau terus dilayan makin menjadi-jadi nanti.

            “Maaf, tapi saya sebenarnya sibuk. Pukul 2 nanti saya ada meeting dengan sebuah syarikat penerbitan. Kalau tak ada apa-apa lagi, saya minta diri dulu. Assalamualaikum.”

            Farish terus bangkit dari tempat duduk dan bersalam dengan mama dan papanya. Kemudian Farish menghulurkan tangan kepada Dato’ Rosli. Dato’ Rosli bersalam dengan Farish seadanya manakala Datin Zabedah berpeluk tubuh dan memandang ke arah lain. Farish tidak ada masa mahu melayan kerenah kebudak-budakan Datin Zabedah itu dan terus melangkah pergi.

            “Rich!” jerit Syazreen tiba-tiba. Dia bangkit dan berlari mendapatkan Farish yang sedang berdiri di muka pintu sambil memakai kasut.

            Dato’ Sharif, Datin Aliah, Dato’ Rosli dan Datin Zabedah tergamam seketika dengan perbuatan Syazreen yang tidak disangka-sangka itu. Tidak sangka sampai begitu sekali Syazreen tidak sanggup melepaskan Farish.

            “Rich, tolonglah fikir sekali lagi. Jangan buat macam ni. Kalau you kata you berkawan dengan I masa sekolah dulu sebab you kesiankan I, ok fine… I boleh terima, tapi tolonglah kesiankan I untuk kali ni. Kalau you berkawan dengan I atas dasar kesian, tak boleh ke you terima I atas dasar kesian jugak?”

            Farish tergeleng-geleng. Memang tak paham bahasa agaknya budak ni. Nak aku mencarut dengan perkataan-perkataan kuno kurun ke-7 dulu ke baru nak paham?

            “Please Syazreen, jangan rendahkan martabat you sebagai seorang perempuan. Ramai lagi lelaki dalam dunia ni. I memang tak boleh terima you lebih dari seorang kawan. Memang sejak akhir-akhir ni hubungan kita tak berapa baik. Kalau you nak kita boleh mulakan persahabatan kita dari awal, sama macam zaman sekolah dulu.”

            Syazreen mengetap bibir. Tidak! Dia tidak mahu menjadi kawan Farish! Dia mahu menjadi kekasih hati Farish.

            “You memang terlalu cintakan perempuan kampung tu ke sampaikan you dah tak nampak I lagi?” Soalan Syazreen itu bagaikan merentap tangkai jantung Farish.

            “I bagi you pilihan, bertunang dengan I atau I akan hancurkan hidup you!”

            “Syazreen!” Farish mula meninggikan suara.

            Syazreen tersenyum sinis. Aura jahatnya mula kelihatan. Tak dapat cara halus, dia akan guna cara kasar.

            “You ingat I takut dengan you? Dahlah, simpan aje ugutan you tu. I sibuk.” Dan Farish terus melangkah pergi dari situ. Sudahlah, apa sangat si gedik tu boleh buat? Paling teruk pun menangis. Ceh!

            “Dahlah, Sya. Jom kita balik. Duduk sini pun menyakitkan hati. Orang dah tak nak buat apa dipaksa-paksa?” Entah bila Datin Zabedah muncul dari belakang. Dia menarik tangan anaknya.

            “Sudah ya, jangan nangis lagi. Mummy akan carikan calon suami untuk kamu. Lelaki yang lebih kacak dari si Farish tu, biar dia menyesal lepaskan kamu,”pujuk Datin Zabedah.

            Namun Syazreen hanya buat dengar tak dengar. Dia mengesat sisa-sisa air matanya. Kini dia tidak lagi menangis. Kata-kata yang keluar dari mulut Farish itu sudah cukup mengesahkan bahawa lelaki itu tidak akan sesekali menerimanya. Pujuklah macam mana pun, Farish akan tetap dengan keputusannya.

            Dan pada hari itu, dia bersumpah dalam hati Farish akan menerima akibatnya!

******************
Zahra memandang Farish yang berjalan mendekatinya dengan perasaan laksana dihempap kereta kebal. Naik kematu kakinya berdiri di lobi. Dia mengerling jam tangannya. Huh, Farish lewat 15 minit!

            “Jom pergi,”ujar Farish sambil terus berjalan pergi, seolah-olah Zahra tidak wujud di situ.

            “Amboi… amboi… sedapnya bahasa kau. Woi rumpai laut, kau ingat aku ni anak patung supermarket ke? Dah lewat tak reti-reti nak mintak maaf?”

            Langkah Farish terhenti. Dia berpaling memandang Zahra dan memandang jam tangannya.

            “Lewat sikit je. Marilah, aku ada benda nak cakap dengan kau.”

            Farish terus berjalan pergi dengan langkah yang teratur. Zahra agak pelik di situ. Biasanya Farish akan membalas balik dengan ayat yang boleh tahan kurang ajar dan selepas itu mereka akan bergaduh. Tapi kali ini boleh pulak dia buat bodoh je bila Zahra marah-marah.

            Zahra mendengus dan terus mengekori langkah Farish. Ketika mereka keluar dari bangunan Media Art &Craft, Farish berpaling semula memandang Zahra. Cepat-cepat Zahra membrek. Duh, nasib baik tak kemalangan.

            “Kau tunggu sini kejap, aku pergi ambil kereta.”

            “Eh, nanti dulu. Kau nak bawak aku pergi mana ni?” soal Zahra penasaran.

            “Aku ada benda nak cakap. And one more thing, perut aku dah laparlah. Dari petang tadi aku tak makan, kita pergi makan dulu,” jawab Farish selamba dan melemparkan senyuman kepada Zahra.

            Zahra sedikit tergamam. Nak ajak dinner ke ni? Tapi yang lebih membuatkan dia pelik, Farish tersenyum kepadanya. Farish senyum! Sebelum ini Zahra tak heran sebab dia sudah banyak kali menerima senyuman mengejek, sinis, perli dan seangkatan dengannya daripada si rumpai laut itu. Tapi untuk pertama kalinya Farish melemparkan senyuman manis yang kelihatannya tidak mempunyai agenda tersembunyi. Pelik!

            Huh, macam ada something wrong je. Ke sengaja nak kenakan aku ni? Tengoklah rumpai laut, kalau kau buat wakenabeb kat aku, aku karate tengkuk kau!

********************

Berdua-duaan di dalam kereta bersama Farish buat Zahra terasa sedikit canggung. Apa kena agaknya rumpai laut ni? Murah hati bebenar hari ni pelawa Zahra dinner. Bukan mereka musuh ketat ke?

            Zahra merenung profil Farish dari tepi. Hidungnya mancung macam mat saleh. Walaupun dia cuba menafikan tapi dia harus akui, Farish memang seorang lelaki yang kacak. Rambut ikal lelaki itu menambahkan lagi kekacakannya. Zahra seorang yang rabun menggelar rambut ikal itu sebagai rumpai laut.

            Tapi Zahra agak pelik. Hari ini Farish nampak lain. Dia jarang tersenyum dan kelihatan lebih tenang. Takkanlah dah jadi matured kot.

            “Tak puas-puas lagi ke tenung aku?” Zahra tersentak. Cepat-cepat dia memalingkan wajahnya. Alamak, Farish sedar aku tenung dia dari tadi!

            Farish tersenyum tepi. Walaupun dia tidak berpaling memandang Zahra, tapi dia perasan gadis itu memandangnya dari tadi melalui ekor matanya.

            “Eh, mana ada. Perasan la kau ni. Aku pandang pemandangan luar tingkap belah sana tu.” Zahra tak tahu menjadi ke tidak ayat covernya, bantai ajelah.

            Farish tertawa kecil dan membalas, “Lantak kaulah. Tapi kalau kau tenung pun aku tak kesah. Memang aku ni handsome.”

            Zahra mencebik. Farish kemudian meraba-raba bawah seatnya dan mengambil kamera digital yang disimpan di bawah seat tersebut.

            “Ni, aku nak pulangkan DSLR kawan kau, si Jue tu. Aku dah tengok-tengok, salah setting je. Tak ada rosak apa-apa pun.”

            Zahra diam. Dia menyambut kamera digital itu tanpa berkata apa-apa. Hairan, dah lebih seminggu berlalu baru nak pulangkan. Kesian si Jue tu terpaksa meminjam kamera dari kawan-kawannya yang lain. Jue memang segan nak minta kameranya semula, sebab itu dia minta bantuan Zahra. Tapi kalau tak rosak, Farish buat apa simpan lama sangat?

            “Weh, ada satu benda yang aku curious. Kalau kamera ni tak rosak, kenapa…”

            Belum sempat Zahra menyuarakan ke‘curious’annya, telefon bimbit Farish berdering. Segera Farish mengangkat telefonnya tanpa memandang nama pemanggil yang tertera di skrin.

            “Hello.”

            “Farish…” Suara esakan di hujung talian membuat Farish tergamam seketika. Alamak, siapa pulak menangis malam-malam ni?

            “Hello, siapa ni?”

            “Rich, I ni… Syazreen…”

            Adoi, minah ni lagi. Memang tak paham bahasa.

            “Rich, you tak nak kahwin dengan I, kan? Okey fine, I terima. Tapi I akan pastikan you menyesal seumur hidup.” Suara yang tadinya teresak-esak tiba-tiba bertukar garang. Farish pelik, mental ke apa budak ni?

            “Dahlah ek, I takde masa nak layan you. I busy sekarang. Kalau dah rasa diri tu tak betul, pergi selam kepala dalam kolah mandi,” bidas Farish selamba.

            Zahra angkat kening. Farish cakap dengan siapa?

            “You memang kejam, Farish. Tak apa, esok you tunggu aje berita kematian I keluar dalam surat khabar.”

            Farish mengerutkan dahi. “Eh, apa you cakap ni? Dah gila?”

            “Memang I dah gila! You yang buat I gila!” pekik Syazreen. “I sekarang ada kat hotel. You tahu hotel tempat I selalu menginap, kan? I duduk tepi balkoni. Bila-bila masa aje I boleh terjun…”

            “Ya Allah, Syazreen jangan buat macam ni. Okey, okey, you nak I buat apa?” Tiba-tiba Farish menjadi takut. Kalaulah Syazreen betul-betul bunuh diri kerana tidak boleh berkahwin dengannya, memang dia akan merasa bersalah seumur hidup.

            “I nak you datang bilik I sekarang…” ujar Syazreen tersedu-sedu. Kemudian dia memberitahu nombor bilik hotelnya dan menggesa Farish untuk datang dengan segera.

            Farish mengeluh. Dia memandang Zahra. Aduh, time nak keluar ni lah ada halangan. Alah, tak pelah. Aku minta maaf nanti je. Walaupun Syazreen tu otak macam kura-kura sikit, tapi dia masih manusia. Aku tak naklah dia mati katak. Straight masuk neraka nanti.

            “Yelah, yelah, I pergi sekarang. Tunggu I, jangan buat apa-apa!” ujar Farish dan terus mematikan talian.

            Dia membuat pusingan U-turn menghala ke hotel tempat Syazreen menginap. Dia tahu Syazreen suka tidur di hotel. Minah gedik tu poyo, tak nak tinggal dengan parents tapi bila tak ada duit, duit parents jugak yang dikikis.

            “Weh, apahal pusing ni? Nak pergi mana?” soal Zahra.

            “Err… sorry, tiba-tiba ada masalah. Kawan aku, err… Syazreen tu. Dia telefon aku, nangis-nangis sambil ugut nak bunuh diri.”

            Zahra tercengang. Fuh dasat ni. Kot ya pun ada masalah, buat apa ambil jalan pintas nak bunuh diri? Mainlah game Counter Strike ke, main Farmville kat Facebook ke, boleh jugak lupakan masalah tu. Tapi nanti, kenapa Farish kata Syazreen tu kawan dia? Bukan tunang ke?

            “Sorry aku susahkan kau. Nak hantar kau balik pun dah tak sempat. Aku takut dia buat apa-apa. Otak dia tu bukan betul sangat,” ujar Farish lagi.

            Zahra mengangguk. “Okey, aku tak kisah pun.”

            Dia memandang Farish. Wajah lelaki itu jelas nampak risau. Hmm… risau sangat jadi apa-apa kat tunang dia. Tak pasal-pasal aku terlibat sama.

            Beberapa minit kemudian mereka tiba di hotel yang dimaksudkan. Farish pantas berlari menaiki lif. Zahra mengekorinya dari belakang.

            “Syazreen! Syazreen! Bukak pintu ni!” Farish mengetuk pintu bilik Syazreen bertalu-talu. Namun tiada jawapan.

            Farish mengetuk pintu dengan lebih kuat. Zahra tergeleng-geleng. Mengganggu ketenteraman awam sungguh. Dia cuba menguak daun pintu dan rupa-rupanya, pintu tersebut tidak berkunci.

            “Yang kau ni kecoh sangat kenapa? Pintu tak kunci pun,” bidas Zahra selamba.

            Farish buat-buat tak dengar dan terus masuk ke dalam bilik tersebut.

            “Syazreen, you kat mana?!” jeritnya.

            Zahra tergeleng-geleng. Apahal suka sangat menjerit mamat ni?

            Tidak lama kemudian, Syazreen muncul dari bilik air. Dia tersenyum riang dengan kedatangan Farish. Tahap kepelikan Farish dah sampai ke petala ke lapan. Tadi kata nak bunuh diri? Dah sampai, tengok elok aja. Tapi Syazreen masih memakai baju petang tadi. Tak reti-reti nak mandi ke budak ni? Takkan itu pun kena ajar?

            “Syazreen, you…”

            “Terkejut, kan? You ingat I betul-betul nak bunuh diri ke?” Syazreen ketawa. Namun tawanya mati tiba-tiba apabila terpandang Zahra yang berdiri tidak jauh dari situ. Gadis itu sedang leka menatap lukisan-lukisan yang tergantung di dinding bilik itu tanpa ada rasa minat untuk masuk campur masalah peribadi mereka.

            “Farish, kenapa you bawak perempuan ni?” Syazreen naik angin tiba-tiba.

            Zahra berpaling memandang Syazreen dengan muka tak bersalahnya.

            “Eh, kau jadi ke tak nak bunuh diri?” Selamba dia bertanya.

            Merah padam muka Syazreen. Sangkanya Farish akan datang berseorangan. Sejak bila pula Farish keluar dating dengan Zahra?

            “You memang dah melampau, Farish! You memang langsung tak boleh nak berenggang dengan perempuan kampung ni ke?!” herdiknya sekuat-kuat hati.

            Zahra masih buat bodoh.

            “Syazreen, you jangan nak main-main dengan I. You ingat I ni takde kerja lain ke selain nak melayan kerenah you? Kalau tak ada apa-apa lagi, I nak balik. Jangan berani muncul depan I lagi kalau tak nak muka you pecah, paham?”

            Syazreen tergamam mendengar ugutan Farish itu.  Farish memang sedang cuba menahan kemarahannya. Dia punyalah risau dengan keselamatan Syazreen, alih-alih dia hanya dipermainkan.

            Baru Farish ingin melangkah pergi, Syazreen bersuara lagi, “Pergilah! Pergi! Sekali you melangkah pergi dari sini, I akan buat perempuan kampung tu menyesal!”

            Zahra ternganga. Farish memalingkan wajahnya memandang Syazreen. Mukanya sudah merah bagaikan hendak meletup. Syazreen memang melampau!

            “Hei, perempuan sewel! Kau tak payah memandai-mandai nak libatkan Zahra dalam hal ni. Kalau kau tak puas hati, jumpa aku jelah. Kenapa nak libatkan orang lain?” Farish sudah mula menggunakan bahasa aku, kau. Dia sudah malas mahu berlembut.

            Syazreen tersenyum sinis. Ada air jernih bertakung di matanya.

            “You bela dia sampai macam ni sekali, Rich? Apa ada pada dia, hah? Apa kurangnya I? Hei, perempuan kampung! Apa yang kau dah buat pada Rich? Kau dah basuh otak dia ek? Kau memang dasar perempuan tak sedar diri! Agaknya dah memang dasar keturunan kau ek? Mesti mak kau lagi teruk!”

            Merah padam muka Zahra. Kali ini Syazreen memang melampau. Dia dapat menerima penghinaan yang dilempar kepadanya, tapi dia tidak rela keturunannya turut dihina, terutama sekali ibunya.

            “Agaknya kau memang dah puas hidup, ek?” Zahra menyinsing kedua-dua belah lengan bajunya dan melangkah mendekati Syazreen.

            Belum sempat Zahra menerkam gadis bermulut lancang itu, cepat Farish menarik bahu Zahra. Dia bukannya takut Syazreen masuk hospital akibat dicederakan oleh Zahra tapi dia takut Zahra masuk lokap kalau Syazreen buat laporan polis.

            “Lepaskan aku, biar aku pecahkan muka perempuan ni!” Zahra meronta-meronta tapi Farish mencengkam bahunya lebih kuat.     Farish memalingkan tubuh Zahra supaya menghadapnya.

            “Sabar dulu, Ara. Jangan selesaikan masalah dengan cara kekerasan,” pujuknya. Kemudian dia memandang Syazreen yang sudah kelihatan sedikit takut. Mana tidaknya, Zahra hampir menerkam mukanya tadi. Nasib baik Farish sempat menghalang.

            “Syazreen, minta maaf sekarang!”

            Syazreen mengerutkan kening. Permintaan Farish dianggapnya perkara yang tidak munasabah. Minta maaf? Tolong!

            “Apa you cakap? You nak I minta maaf?”

            “Minta maaf pada Zahra sebab menghina dia tadi!” tekan Farish sekali lagi.

            Syazreen ketawa. “You jangan nak buat lawak, Farish. Perempuan low class macam ni…eeii… jijik I tau?”

            Zahra sudah hilang sabar mendengarnya. Dia benar-benar ingin mencakar muka Syazreen kali ini. Tangannya yang hampir mengenai muka Syazreen pantas ditarik oleh Farish.

            “Syazreen, you tak takut ke muka you tu ada parut? Lebih baik you minta maaf sebelum I lepaskan tangan Zahra dan biarkan dia cakar muka you sampai hancur?” ugut Farish. Dia sendiri tidak pasti apa yang tidak kena pada dirinya, tapi dia tidak suka Zahra dihina seperti itu.

            Syazreen meneguk liur. Sedikit sebanyak dia takut dengan ugutan Farish itu, tapi dia tidak rela minta maaf pada gadis kolot seperti Zahra. Jatuh martabatnya nanti.

            “I tak nak perempuan ni ada dalam bilik I. Bawa dia pergi sekarang!” Kali ini Syazreen menghalau pula. Lebih baik Farish bawa Zahra pergi daripada dia terpaksa minta maaf.

            “Tidak selagi you tak minta maaf!” tegas Farish.

            Syazreen melarikan anak matanya dari memandang Zahra yang sudah mulai ingin bertukar menjadi The Hulk.

            “Fine, kalau you tak bawa dia keluar, I sendiri akan panggil guard untuk halau dia!” balasnya dan terus meluru keluar dari bilik hotelnya sendiri untuk memanggil pengawal keselamatan.

            Sebaik dia keluar, dia menghempas pintu sekuat-kuat hati. Tinggal Farish dan Zahra berdua sahaja di dalam bilik itu. Segera Zahra menepis tangan Farish yang masih menggenggam tangannya.

            “Tak berbaloi kita bergaduh dengan perempuan macam tu. Dahlah, dia tak nak minta maaf sudah. Aku nak balik,” ujarnya lemah.

            Dia ingin melangkah pergi tapi Farish memegang bahunya.

            “Kau sanggup biarkan macam tu je walaupun dia dah hina mak kau?”

            Zahra mengetap bibir. “Aku belum maafkan dia, tapi kita kena jugak keluar dari sini. Aku dah dihina, aku tak nak dicampak keluar oleh guard pulak.”

            “Oh, betul jugak tu. Jomlah keluar.” Buat pertama kalinya, senyuman Farish begitu menenangkan hati Zahra. Pelik betul, Farish mati-matian mahu membelanya tadi.

            Tidak sampai beberapa langkah mereka berjalan, pintu bilik itu diketuk. Farish dan Zahra saling berpandangan. Aik, takkanlah Syazreen ketuk pintu bilik sendiri?

            Farish segera melangkah ke muka pintu dan Zahra mengekorinya dari belakang. Sebaik daun pintu dikuak, ternganga Farish memandang empat orang lelaki berjubah dan memakai kopiah tercegat di depan pintu.

            “Assalamualaikum.” Salah seorang daripada lelaki itu memberi salam.

            “Waalaikumussalam.” Serentak Zahra dan Farish menjawab. Mereka agak bingung. Siapa lelaki-lelaki itu?

            “Maaf, kami dari Jabatan Agama Islam. Kami ada terima laporan awak bawa masuk perempuan bukan muhrim ke dalam bilik hotel ni tapi kalau awak ada pertalian muhrim dengan perempuan ni, sila tunjukkan buktinya.”

            Zahra dan Farish sudah saling berpandangan. Mereka bagaikan sudah kehilangan kata-kata.

            “Awak berdua je ke ada dalam bilik ni?”

            Longlai kaki Zahra mendengar pertanyaan itu.

            “Ma… maaf encik, encik dah salah faham. Kami tak buat apa-apa. Kami baru je masuk beberapa minit lepas. Itupun sebab nak jumpa kawan kami yang menginap kat sini.” Zahra cuba menerangkan dengan wajah yang sudah pucat.

            Keempat-empat lelaki tersebut seperti enggan menerima penerangannya. Sinis mereka memandang gadis itu.

            “Oh ye ke? Kalau macam tu, mana kawan lagi sorang? Lelaki ke perempuan?” sampuk lelaki berkopiah itu dengan sinis.

            Beberapa titis air mata gugur ke pipi Zahra. Farish serba-salah melihat Zahra yang sudah menangis.

            “Encik, tolonglah percayakan kami. Kami tak buat apa-apa. Tengok, kami masih berpakaian lengkap, pakaian kami tak mendatangkan keraguan. Kawan kami keluar sekejap tadi, encik boleh dapatkan penjelasan daripada dia!” Bersungguh-sungguh Farish cuba menerangkan.

            “Tak kisahlah kamu berdua berpakaian lengkap atau sebaliknya. Pokoknya di sini kamu berdua duduk berdua-duaan di dalam bilik hotel. Agaknya kalau kami sampai lewat sikit, kamu berdua dah sempat pun buat…”

            Kata-kata lelaki berkopiah itu tergantung di situ. Zahra sudah menangis teresak-esak. Sungguh dia tidak dapat menerima penghinaan sebegitu rupa. Wajah mak dan ayah yang berada di kampung bermain di mata. Apa perasaan mereka kalau mereka tahu satu-satunya anak mereka ditangkap khalwat? Ya Allah, dia tidak sanggup!

            Farish hanya mampu meneguk liur. Saat itu dia sedar, walau apa pun cara mereka untuk menerangkan hal yang sebenar, semua itu sia-sia sahaja. Empat orang lelaki tersebut sudah membuat andaian sendiri.

            “Ikut kami sekarang, kami perlu ambil kenyataan awak berdua.”

            Akhirnya mereka akur. Mereka mengekori lelaki-lelaki tersebut menuju ke lif. Syazreen yang baru ingin naik ke biliknya bersama dua orang pengawal keselamatan terkejut melihat Farish dan Zahra turun diiringi empat orang lelaki berkopiah dan berjubah.

            Cepat Syazreen bersembunyi di sebalik tiang. Takut Farish dan Zahra nampak, nanti tak pasal-pasal dia terlibat sama. Dua orang pengawal keselamatan tadi bingung melihat Syazreen yang tiba-tiba menyorok.

            Itu mesti orang-orang dari jabatan agama, detik hatinya.

p/s: untuk sebarang update dan teaser novel, boleh request group dekat SINI ya ;)

2 comments:

norihan mohd yusof said...

hah!lain yang rancang lain lak yg jadik!!minah gedik tu nak wat kena tangkap basah ngan farish,namun kuasa di tangan ALLAH...tapi sian lah kat zahra...

budak blur said...

yup betul tuh. mesti syazreen tu nak perangkap farizh utk diri sendiri, tp zahra yg terkena. kuasa Allah, mmg dah jodoh zahra dgn farish