Selamat Datang!!

Followers

Whoever you are, please pray for GAZA

Whoever you are, please pray for GAZA
Let's pray for our Palestinian brothers and sisters. Donations can be made to Aman Palestine Malaysia via sms PALESTIN (10/5/3/1) to 39111

About Me

My photo

Nuraqilah Syuhaida | 24 years old | Terengganurian | UiTM ex-student | Novelist since 17 years old (2010) | Writing is the painting of the voice | Look in your heart & write 

Official FB Group

Official Page

Engagement

Solemnization

Reception

Bertandang

Kutemui Cinta (2010)

Kutemui Cinta (2010)
klik gambar untuk beli on9

Abang Khai Tomboi (2011)

Abang Khai Tomboi (2011)
PM FP untuk pembelian

Amar Farish (2012)

Amar Farish (2012)
klik gambar untuk beli on9

Zikir Cinta (2014)

Zikir Cinta (2014)
klik gambar untuk beli on9

Melodi Cinta (2015)

Melodi Cinta (2015)
Himpunan cerpen & mini novel

KhaiRizal : A Love Story

KhaiRizal : A Love Story
klik gambar untuk beli on9

Kau Bidadariku...

Kau Bidadariku...
manuskrip yang akan diperam. takkan diterbitkan dalam masa terdekat

No Highlight. Left click + ctrl to open new tab

Monday, November 12, 2012

KhaiRizal : A Love Story 1


            “Rina!!!”

            Terkejut zebra Khai mendengar suara kuat suaminya yang memanggilnya dari halaman rumah. Haish, nak bagi aku kena heart attack ke Inspektor Gadget ni?

            Khai yang sedang menonton TV dengan mata stim terus bangun dan keluar mencari suaminya.
            “Nak apa, Inspektor Gadget? Salam mana pergi hah? Pergi ago-go kat Hawaii?” Tu dia, bila dah bengang tak ada berabang-abang dah. Panggil nama manja terus, Inspektor Gadget.

            “Haha…banyaklah. Jom ikut abang pergi sekolah Keri sekarang,”arah Rizal tidak mempedulikan bebelan isterinya.

            “Buat apa?” Khai buat muka bosan. Dia baru ingat nak tidur. Rasa mengantuk lepas basuh pinggan walaupun jam baru menunjuk pukul 10 pagi. Apa punya isteri daa…

            “Abang baru terima call kat balai tadi. Anak teruna Rina tu dah pandai sekarang. Belasah anak orang sebab perempuan.”

            Terbelalak biji mata Khai macam ternampak lembu-lembu duduk bersila sambil makan rumput bersuap.
*************
“Alah abah ni, bukan salah Keri la.” Khairizal cuba membela diri sebaik dibawa pulang ke rumah selepas mendapat izin guru tadikanya. Nasib baik kes Khairizal menumbuk rakan sekelasnya tidak dipandang serius kerana dianggap masih kanak-kanak.

            Khai buat muka selamba aja. Tadi serius sangat. Dia ingat anaknya turut lebam akibat ditumbuk. Apabila melihat anaknya baik-baik saja, dia terus lega tanpa bertanya lanjut tentang keadaan budak yang ditumbuk anaknya itu. Yang penting anaknya yang comel tak lebam, itu sahaja yang dia mahu tahu. Selebihnya pandai-pandai Rizal sendiri.

            “Apa pulak bukan salah Keri? Malu abah tau tak? Kenapa pukul anak orang? Nanti Keri masuk penjara baru padan muka!” Rizal cuba mengugut Khairizal.

            Khairizal tersengih. “Ya ke? Alah tak pe, abahkan polis. Nanti Keri boleh keluar semula, kan? Kan? Kan?”

            Rizal terdiam sendiri. Budak-budak zaman sekarang pandai betul menjawab. Sumbat kain dalam mulut kang baru tahu. Tapi dia tak adalah kejam macam tu nak sumbat mulut anak sendiri.

            “Keri terpaksalah. Budak tu kacau kawan Keri. Keri geramlah. Dia tarik tocang rambut kawan Keri sampai kawan Keri nangis. Keri tumbuklah dia biar dia serik.”

            Khai tersengih mendengar jawapan anaknya. “Aii…kemana tumpahnya kuah kalau tak ke meja kalau tak ada pinggan?”

            Rizal buat kening double-jerk. Cilok peribahasa dari mana pulak bini aku ni? Aku search google pun tak dapat, apatah lagi dalam Kamus Dewan Bahasa edisi ke seratus juta.

            “Tocang? Anak abah ni baru 6 tahun dah ada awek, ek?”

            “Kawan jelah abah, teman tapi mesra gitu.” Khairizal menjawab ibarat menjawab soalan dari wartawan Melodi. Berangan jadi artis pulak kau ya.

            “Eii…budak ni, sikit-sikit menjawab. Abah tambat kat peti ais kang baru tahu.”

            Khairizal macam biasa buat dono je. Abahnya dari dulu memang cuma tahu mengugut tapi tak pernah pun mendendanya setiap kali dia melakukan kesalahan. Ibunya pun marah kadang-kadang je. Itupun kalau rasa ada mood nak marah.

            “Keri, promise me you won’t do that again, okay?” Kali ini Rizal menyoal serius.

            “Insya-Allah kalau Keri ingat tapi Keri ni cepat lupa sikit. Hahaha…”

            Rizal mengurut kepala. Tension betul melayan kepala angin budak ni sorang. Ikut perangai ibunya di zaman kegemilangan dulu kut.

            “Sudah-sudahlah, bang. Dia dah fahamlah tu. Keri, pergi naik mandi. Lepas ni tolong ibu masak,”sampuk Khai akhirnya.

            “Apalah ibu ni, masak tu kan kerja orang perempuan. Kenapa Keri kena…” Khairizal tidak jadi menghabiskan kata-katanya bila Khai mula mengangkat tangan. Kalau Khai dah bagi tanda isyarat macam tu jangan mimpilah nak melawan. Kena cepuk kang tak boleh tidur tiga hari tiga malam.

            “Ya, mak encik. Saya menurut perintah.” Khairizal terus berlari ke tingkat atas.

            Rizal tertawa kecil.

            “Apa gelak-gelak? Sekurang-kurangnya dia lebih takutkan Rina daripada abang,” bidas Khai. Tawa Rizal seolah-olah memerlinya.

            “Yalah mak encik, saya faham.” Rizal mengajuk gaya percakapan anaknya. “Saya pergi balai dulu ya, mak encik. Ada problem call saya okey?”

            “Yalah, yalah, pergilah cepat sikit. Serabut dah Rina tengok muka abang ni!” Khai mendengus dan segera ingin berlalu ke dapur tapi lengannya pantas dicekup Rizal.

            “Betul ke serabut tengok muka abang ni?” Rizal menduga. Wajahnya didekatkan ke wajah comel Khai.

            “Eh, apa ni? Senggugut ke? Rina cepuk kang!” Wajah Khai merona merah. Dia bukannya tak suka tapi malulah…aww!

            Rizal sudah ketawa mendengar kata-kata isterinya. Dari dulu tak berubah-ubah. Perangai childish dan kasarnya sukar dikikis.

            “Abang pergi balai dulu. Tengah hari ni kalau abang tak call maknanya abang balik makan tengah hari.”

            Khai tersenyum dan mengangguk. Dia menghantar Rizal ke muka pintu. Rizal melambai-lambai isterinya dari jauh tanpa langsung pandang kehadapan. Kerana terlalu asyik pandang ke belakang…

            Buk! Rizal jatuh terduduk. Kepalanya diusap-usap menahan pedih. Kurang asam kau tiang, sejak bila kau terpacak kat sini hah? Malu aku 3 kilo.

            Khai sudah ketawa berdekah-dekah di muka pintu melihat suaminya. Langsung tak ada timbang rasa. Bukannya nak tolong.

            “Yang abang pergi langgar tiang tu kenapa? Lain kali bukaklah mata tu luas-luas. Kalau tak nampak pergi letak lidi buat tahan mata.” Adeh, hari-hari nak buat lawak sawan tenuk dengan aku. Tak larat dah aku nak gelak.

            Rizal mengibas-ngibas punggung seluar. “Tak pe…tak pe…Rina gelaklah. Hari ni hari Rina.”
            Huhu…yalah tu. Hari ni hari aku, esok pun hari aku jugak, bisik hati Khai dengan tawa yang masih bersisa.

            Terus Rizal melompat masuk ke dalam kereta. Bukan sebab marah tapi sebab malu. Ada ke patut terlanggar tiang rumah sendiri? Dah lebih 5 tahun dia membawa keluarganya tinggal di rumah arwah mama dan papa yang terletak di Taman Bayu Perdana tapi nampaknya dia belum menghafal kedudukan rumah itu sepenuhnya.
*************
Di sebuah gudang lama tempat lepak kebiasaan Ray bersama anak-anak buahnya, Ray hampir tertidur dengan mata stim sambil menghisap rokok. Kepalanya lalok kerana minum alkohol lebih 5 gelas.

            “Dapat tak?” soal Ray kepada Burn.

            “Err…sorry bos, saya dah cuba tapi sekretari dia cakap dia tengah meeting,”jawab Burn takut-takut. Bukannya apa, dengan Ray tak boleh buat main-main. Silap sikit maka tamatlah riwayat hidupnya.

            “Cuba sampai dapat. Kalau tak kau makan peluru pistol aku hari ni.”

            Kecut mendengar ugutan Ray, cepat-cepat Burn menekan punat telefon bimbit. Burn sendiri tidak faham apa yang dikejarkan Ray sebenarnya. Dia asyik disuruh menghubungi nombor telefon Ariana, Pengarah Urusan IBSYA Holdings itu padahal sudah terang lagikan nak bertorchlight Ariana tidak pernah mengangkat panggilan telefonnya.

            Ray kembali meneguk air kuning berbuih di dalam gelasnya. Gambar bekas teman wanitanya 7 tahun lalu ditatap tanpa perasaan. Ariana @ Along, sudah lama mereka tidak bersua. Kini gadis itu sudah menjawat jawatan tinggi dalam syarikat sementara Ray hanya tahu buat catwalk versi kucing jantan di ofis papanya dan menghabiskan duit.

            Wajah Rizal, bapa saudara Along pula bermain di fikirannya. Masih segar diingatannya bagaimana Rizal telah menjatuhkan air mukanya di khayalak ramai dan telah membelasahnya di pub. Ketika itu dia tidak melawan kerana usianya masih mentah dan naif.

            Kini usianya sudah 26 tahun, tiba masa untuk dia membalas segala yang telah dilakukan Rizal kepadanya sebelum ini. Dia sudah memiliki kekuatan yang tidak dimilikinya sebelum ini. Dia punya wang, pengaruh dan anak-anak buah yang sentiasa bersedia mengabdikan diri kepadanya.

            Semua orang menganggapnya tidak berguna termasuk papanya, tapi dia tidak peduli. Matlamatnya kini cuma Rizal, dia akan kembali menuntut bela di atas pengaiban yang diterimanya. Rencananya dia akan membalas dendam melalui Along, anak saudara kesayangan Rizal itu dan dia bersumpah Rizal akan menyesal seumur hidup!

            “Bos!” Suara Burn menyentaknya.

            “Papa bos call dari ofis.” Dia menyuakan telefon ke telinga Ray. Ray mengesat air hidungnya dan terus mencapai telefon tersebut.

            Burn teguk liur. Uwek! Kejap lagi kena basuh dengan Dettol telefon tu. Pengotor betullah bos aku ni. Tapi nasib baik bapak dia telefon, tak payah aku telefon ex-girlfriend dia. Jual mahal betullah perempuan sorang ni. Tapi kalau aku jadi perempuan pun aku takkan pandang jantan macam ni. Pemusnah masa depan negara. Huhuhu… Burn gelak jahat dalam hati.

            “Ada apa, pa?”

            “Atan, mana kamu pergi hah? Dah check bekalan yang nak dieksport ke Rusia? Kamu ni tak pernah nak menyenangkan kerja papa, tahu tak?” jerkah Dato’ Awang di corong telefon memaksa Ray menjauhkan sedikit telinganya dari telefon. Pecah gegendang telinga aku kang siapa nak ganti? Nak ganti dengan telinga hippopotamus?

            “Nanti Atan check lah, pa. Bagi masa sikit, okey?”

            “Hei, nak masa berapa lama lagi? Dari minggu lepas mintak tangguh. Hari-hari kamu dok buat apa? Makan, tidur, berak je? Anak tak guna!”

            Ray mengetap bibir. “Kalau Atan ni anak tak guna, papa pergi cari anak lain, okey? Daa…”

            Belum sempat Dato’ Awang membalas, cepat tangan Ray menekan punat merah di telefon. Sebab itulah dia tidak rapat dengan papanya. Setiap kali menelefon atau bertembung dengannya, papa cuma tahu marah dan menjerkah.

            Selepas mamanya meninggal dunia tahun lepas, dia keluar mencari hiburan sendiri dan kini dia telah menemui erti hiburan dalam tafsirannya sendiri iaitu buat duit atas angin. Papanya berhempas pulas di pejabat dan dia pula menikmati hasil kekayaan berjuta-juta ringgit tanpa perlu berusaha.

            “Burn, kau tolong check stok bekalan simen dan pasir yang nak dihantar ke Rusia tu. Nanti aku bagi kau bonus lebih. Aku malaslah, rasa nak pergi holidays for a few weeks. Jangan lupa sertakan stok dadah. Diorang kata nak bayar mahal kalau dapat cepat. Dah selesai semua kau call diorang, suruh diorang bank in dua juta ringgit ke akaun aku. Bukan dua juta rupiah, faham?”

            Burn mengangguk pantas. Ray menekan puntung rokoknya di atas gambar yang diletakkannya di atas meja dan terus berlalu meninggalkan Burn sendiri. Apabila Ray pergi barulah Burn memberanikan diri melihat gambar siapa yang dicucuh Ray tadi.

            Gambar seorang lelaki yang lengkap berkemeja polis tapi tidak nampak dengan jelas wajahnya kerana kertas gambar telah hangus kerana puntung rokok di bahagian muka. Siapa agaknya ek? Tak heranlah, seorang pengedar dadah yang dikehendaki macam bosnya memang menganggap polis sebagai musuh utamanya.

            Tapi kadang-kadang Burn rasa nak gelak pun ada. Yalah, nama betul bosnya Jantan bin Awang tapi minta dipanggil Ray. Pigiidahh!! Hahaha…

p/s: untuk sebarang update dan teaser novel, boleh request group dekat SINI ya ;)

2 comments:

Mia Adriana said...

wahhh!! i really love this novel. dah lama sgt menunggu. akhirnya disambung jugak :DDDD

Eddayu said...

syoknyer ada smbngan cter nie..
rindu kat Khai@Rina & Rizal@Insp.Gadget..
buat novel la baru best, tmbh koleksi lg.. hehehe