Selamat Datang!!

Followers

Whoever you are, please pray for GAZA

Whoever you are, please pray for GAZA
Let's pray for our Palestinian brothers and sisters. Donations can be made to Aman Palestine Malaysia via sms PALESTIN (10/5/3/1) to 39111

About Me

My photo

Nuraqilah Syuhaida | 24 years old | Terengganurian | UiTM ex-student | Novelist since 17 years old (2010) | Writing is the painting of the voice | Look in your heart & write 

Official FB Group

Official Page

Engagement

Solemnization

Reception

Bertandang

Kutemui Cinta (2010)

Kutemui Cinta (2010)
klik gambar untuk beli on9

Abang Khai Tomboi (2011)

Abang Khai Tomboi (2011)
PM FP untuk pembelian

Amar Farish (2012)

Amar Farish (2012)
klik gambar untuk beli on9

Zikir Cinta (2014)

Zikir Cinta (2014)
klik gambar untuk beli on9

Melodi Cinta (2015)

Melodi Cinta (2015)
Himpunan cerpen & mini novel

KhaiRizal : A Love Story

KhaiRizal : A Love Story
klik gambar untuk beli on9

Kau Bidadariku...

Kau Bidadariku...
manuskrip yang akan diperam. takkan diterbitkan dalam masa terdekat

No Highlight. Left click + ctrl to open new tab

Thursday, August 27, 2015

Solemnization (5.6.2015)

Amaran: Entry ni agak panjang dan banyak gambar. So sila tarik nafas panjang2… fuuuuuuu….

Assalamualaikum wbt. :)

Masuk hari ni dah 2 bulan  3 minggu 1 hari aku memegang title seorang "isteri". Lepas kahwin, boleh dikatakan sangat banyak perubahan dari segi aturan jadual masa dan kerja. Kalau dulu, boleh je menggua taip novel sampai tengah-tengah malam. Sekarang dah tak boleh buat macam tu, mampus laki I tarbiah I nanti :P

Sekarang dah duduk dengan suami, kena pandai bahagikan masa. Kerja, masak, kemas rumah, menaip novel, layan mak mentua. Kikiki… sebenarnya manuskrip pun dah banyak kali pending akibat perubahan tempat tinggal dan mood yang dah berlainan. Tapi takpe, aku slow-slow akan adapt suatu hari nanti.

Lepas dah kahwin ni, ummi ada jugaklah mesej dan call. Dia tanya best ke tak duduk dengan suami, apa aktiviti semua, masak apa. Alhamdulillah… semuanya berjalan dengan lancar. Tapi bila dah kahwin ni, semestinya novel jatuh tempat kedua. Suami ditempat pertama :P Bila betul-betul ada waktu lapang baru boleh menaip.

Aku bertunang memang agak lama sebenarnya. Lebih 2 tahun. Sebab takde tarikh spesifik bila nak kahwin. Aku pun gitu-gitu je, takde kesungguhan sangat nak kahwin sebab leka taip novel. Haha… entah pape aku ni =.= 

Tapi start dari bertunang, aku dah mulakan preparation sikit-sikit. Beli barang-barang and apa-apa yang tahan lama (sebab tak tahu nak kahwin bila masa tu. Kuikuikui…)

Bila dah ada tarikh, aku pun mula melihat dan membelek kalendar. Buat countdown sebab tak nak miss tempah perkara yang teramatlah penting seperti catering, doorgift, make-up, photographer, videographer, pelamin, hantaran, DJ, kad kahwin, baju kahwin, bla…bla…bla… and so on.

Aku stress ke dengan preparation? Honestly, tak stress langsung. Haha. Maybe sebab dah buat preparation selama 2 tahun. Sikit-sikit dah siap. Semuanya aku buat sendiri kecuali catering. Itu ummi abah yang pilihkan sebab diorang mestilah nak yang terbaik untuk menjamu para tetamu.

Tapi benda-benda lain, semuanya aku setelkan sendiri. Nak deal pelamin ke, jumpa videographer, photographer, kad kahwin and semua-semua, aku buat sendiri sebab tak nak susahkan ummi abah. Alhamdulillah, ummi abah tak kesah apa yang aku pilih dan buat. Asalkan kena dengan majlis. Hehe.

Sebulan sebelum majlis, aku tak ada apa-apa perasaan. Takut ke, excited ke, nervous ke, rasa kosong je. Haha. Maybe sebab dah bertunang sampai 2 tahun. Jadi perasaan teruja tu so-so jela. Dan aku jugak alihkan perhatian pasal kahwin dengan menaip novel. Tak sedar langsung hari-hari yang berlalu. Huehuehue.

Dua minggu sebelum majlis dah mula nampak busy sikit-sikit. Tapi bilik aku pun aku belum hias sebab busy nak menaip. Bergelimpangan semua barang macam tongkang pecah. Kahkahkah.

Start 1 Jun, aku dah stop menaip sebab banyak benda nak setelkan. Empat hari majlis berturut-turut uollss… 3 hb majlis akad nikah abang aku, 4 hb majlis resepsi abang aku, 5 hb aku lak akad nikah, 6 hb majlis kenduri aku merangkap majlis sambut menantu abang aku. Ngee…

Pengantin lain sibuk menghias diri, mandi lulur sebelum kahwin. Aku lak sibuk tampal sticker kat doorgift dan siapkan hal kahwin abang aku. Haha. Sabo jela.

Tiba dihari yang dinanti, 5 hb Jun 2015. Selepas Isyak majlis akad nikah kami. Lepas Maghrib tu dah ramai saudara-mara yang datang. Pukul 8 malam, aku masih dibilik. Touch up make up dengan sis Nik Nor yang glamour yang disekitar Ganu. Cewah.

Tak lupa, photographer M.Y (ayietouch) dan Kily Ganu (The Kilygraphy) termasuk videographer Massa Studio terselit sekali untuk merakamkan momen-momen bersejarah itu :P





Lebih kurang pukul 9.30 malam macam tu, aku dipanggil keluar. Perasaan time tu? Hmm… tak tahulah nak kata. Masa tu baru rasa seram sejuk. Haha. Maybe sebab aku rasa malu-malu kucing sebab tak tahu nak buat muka macam mana depan orang ramai. 




Khusyuk Incik Sopi dengar khutbah tok kadi. Mimik muka macam paham. Haha. Harap-haraplah faham.

Lama jugak tok kadi bacakan khutbah dan ceritakan tanggungjawab dan kehidupan selepas berkawen. Sambil-sambil menyampaikan khutbah dan nasihat, sempat jugak tok kadi ni lawak dan membahan orang. Mungkin tujuannya nak bagi suasana lebih santai. Haha. Aku pun gelak terpaksa jela T.T


Sengih-sengih kambing je videographer dari Massa Studio ni bila tok kadi bahan pengantin :P


Sebelum akad nikah, kena baca sebaris ayat yang tok kadi bagi. Kita kena pandang muka ayah kita dan minta izin ayah selaku wali untuk dikahwinkan dengan pasangan kita. Pastu ayah kena jawab “Saya terima” atau “Saya setuju.” Haa... menda ni tetiba dah ada sekarang. Last year masa cousin aku kahwin takde lagi benda ni. Ngee...

Sign boring persetujuan...
Dan...
akhirnya...




Akad nikah berlangsung. Alhamdulillah, aku dan Incik Sopi sah suami isteri dengan dua kali lafaz. Hehe. Sepatutnya sekali je, tapi Incik Sopi lak acah-acah nak buat suara macam pengacara Majalah Tiga, terus tok kadi buat balik sebab dua kali nafas.




Selepas selesai akad nikah, mulalah salam ahli keluarga semua. Tapi takde air mata yang menitis. Hati batukah aku? Huehuehue. Maybe aku seorang yang berjiwa kental walaupun dalam hati ada rasa sedih sebab tanggungjawab ummi abah yang menjaga aku selama ni sudah beralih kepada seseorang yang bernama suami :')



Perkahwinan itu adalah satu dunia realiti. Bukan lagi alam percintaan yang mengkhayalkan :P

A happy marriage doesn't mean you have a perfect spouse or a perfect marriage. It simply means you've chosen to look beyond the imperfections in both.


Love is marriage...
Love is friendship set on fire...
marriage means your whole life, a whole lifetime together, not just a few days or a few weeks, or for a few years...




Tak ada part yang menyedihkan dan mengsyahdukan perasaan aku pun time majlis akad nikah ni. Nampak muka ummi abah aku pun control macho je. Tak ada tanda-tanda sebak pun. Huehue.

Aku, Incik Sopi dan ibu bapa mentua :)



Abah, Incik Sopi, aku dan ummi :)

Ummi abah,
Thank you for raising me
Take care of me
and being the best parents
I love you forever :)


Dear husband a.k.a Incik Sopi,
Thank you for accepting me the way I am,
the way I look, and the way I behave
We fall in love by chance
But we stay in love by choice
Grow old with me, the best is yet to be :)


Okey, gambar ni sesaja nak menggedik depan pelamin lepas ramai orang dah balik. Snap pakai kamera phone je. Hohoho... lighting tak lawa.

Saturday, August 8, 2015

Berhubung manuskrip KhaiRizal Love Story


Assalamualaikum and hai... ok entry kali ni aku update utk pembaca2 yang setia mengikuti kisah cinta Khai dan Rizal. Macam yang korang tahu, manuskrip Abang Khai Tomboi II @ KhaiRizal Love Story aku dah hantar pada publisher. Aku namakan mereka sebagai PUBLISHER A. Dan diorang ambil masa 5 bulan untuk nilai manuskrip ni.

Aku hantar dari bulan Disember 2013 ok, awok2 semua? Pada bulan April 2014, sungguh aku gembira tak terkata bila PUBLISHER A inform yang diorang setuju untuk terbitkan KhaiRizal Love Story. 

Tunggu punya tunggu, sampai Julai 2014 takde khabar berita. Apa cer?? Aku bukannya tak sabar menunggu giliran, sebab manuskrip ni pun dah lulus untuk diterbitkan. Apa yang ada dalam fikiran aku, kesian pembaca2 yang dah lama giler tunggu novel ni.

Aku tak mau buat pembaca tertunggu-tunggu benda yang tak pasti, sebab PUBLISHER A sendiri tak beri kepastian pada aku bila mereka akan terbit manuskrip ni. Manuskrip aku terperap kerana menunggu giliran. Sedih, kan? Okey, sambung lagi.

So bila aku berfikir-fikir secara dewasa, aku beranikan diri menghantar manuskrip KhaiRizal Love Story pada publisher baru. Aku dah tak mau fikir syarikat sape, yang penting aku nak KhaiRizal Love Story dijadikan buku untuk tatapan pembaca-pembaca yang dah lama mengikuti kisah Khai dan Rizal. Yang ni aku namakan sebagai PUBLISHER B.

Hantar pada PUBLISHER B yang satu ni pun ada masalah. Mula-mula aku macam tak jadi nak hantar. Yalah, sebab aku pun belum tarik manuskrip secara rasmi dengan PUBLISHER A. Berani-berani takut jugaklah sebenarnya.

Dalam nak tak nak hantar, aku terklik button send. Errk... so aku bagitahu publisher tersebut yang aku tersilap hantar dan nak hantar manuskrip lain. Kebetulan aku ada tulis manuskrip lain masa tu. Tapi tiba-tiba aku rasa tak dapat nak siapkan dalam masa yang singkat, so aku cakap aku nak proceed je dengan manuskrip KhaiRizal Love Story tu.

Aku tersend manuskrip PUBLISHER B walaupun aku belum tarik balik manuskrip aku
dengan PUBLISHER A
Pastu bila aku pikir-pikir balik, aku nak teruskan je. At least kalau lulus dengan
PUBLISHER B, aku nak tarik balik dekat PUBLISHER A

Beberapa hari lepas tu, aku dapat e-mail dari PUBLISHER B. Dia cakap dia tak nak aku asingkan manuskrip ikut bab. Dia suruh attach dalam satu Microsoft Word je. Aku pulak hantar dalam bentuk Winrar. Aku takde soal banyak, terus aku attach semua bab sekaligus dan hantar semula pada PUBLISHER B.

PUBLISHER B minta aku attach semua bab ke dalam satu dokumen
sebab katanya susah nak baca.
Okey, fine. Aku ikut apa yang diorang nak, Manuskrip tu aku hantar balik
pada PUBLISHER B dalam bentuk Microsoft Word. Nampak dekat
anak panah tu? I dah attach tau. Haha...

Lepas tu aku dah tak dapat apa-apa reply dah dari PUBLISHER B. Aku sabar je tunggu, maybe diorang tengah buat penilaian kot. Aku tunggu jela, dengan harapan akan dapat feedback positif.

4 bulan aku tunggu, okey? EMPAT BULAN. Dari bulan Julai 2014 sampai bulan November 2014. Disebabkan dah tak tahan tunggu, aku e-mail balik pada publisher tu. Dia nak terima manuskrip aku atau tak. Kalau tak nak, aku tak kesah. Aku boleh hantar kat lain.

Ni aku tanya ye. Nampak tak? Bulan November baru aku tanya
sebab lama sangat.

Tapi nak tahu tak jawapan apa yang aku terima?



Aku baca e-mail tu sambil ternganga. WTF????!!! Aku belum hantar? So maknanya 4 bulan aku tunggu tu sia-sia jelah?! Sumpah aku rasa macam nak pitam. Aku hantar manuskrip tu beberapa jam lepas dia suruh aku attach kan, takkan dia tak dapat? Arghhh!! Sekali lagi aku tension.

Aku macam nak give up. Mungkin aku terpaksa tunggu jawapan dari PUBLISHER A. Pastu aku dah malas nak sentuh manuskrip KhaiRizal Love Story ni. Malas malas malas =,="

Bulan Disember 2014 baru aku fikir balik. Maybe ada something wrong somewhere yang membuatkan manuskrip ni pending sampai sekarang.

So berbekalkan keazaman dan semangat juang yang agak tinggi, aku buka dan tilik semula manuskrip ni. Hmm... mungkin ada benda yang perlu diubah. Mungkin masa aku hantar kat PUBLISHER A tu, aku terlampau rushing sampai jalan ceritanya terlalu simple. Terlalu excited nak manuskrip ni lulus cepat-cepat. Hmm...

Bila aku dah start baca, aku mula buat pengubahsuaian dari segi plot cerita. Jangan risau, yang ada dekat blog ni jalan ceritanya masih sama. Aku cuma ubah bahagian klimaks dan pengakhirannya sahaja. Buat plot twist sikit, supaya tak nampak mendatar sangat.

Bulan Januari 2015 aku habis edit. Aku dah tak nak hantar manuskrip ni kat PUBLISHER B macam sebelum ni. Serik... T.T Aku dah hantar, tapi dikatanya aku tak hantar lagi. Aku tak kata diorang menipu, cuma mungkin diorang terlepas pandang e-mail aku. Masuk bahagian spam ke. Tapi aku dah serik buat masa sekarang. Jadi aku hantar dekat company novel baru jugak, tapi yang lain. Yang ni aku namakan dia sebagai PUBLISHER C.

PUBLISHER C ni cakap, dia akan nilai dalam masa sebulan. So aku hantar Januari, maybe February atau March dah boleh dapat jawapan. Aku tunggu lagi. Tunggu punya tunggu, sampai habis PBKL 2015 tak dapat apa-apa jawapan. Oh, sekali lagi frustrated. Tak nak publish, baik cakap awal-awal. Jangan buat orang berharap, kan? Yang diorang janji, tempoh penilaian sebulan. Ni aku tunggu sampai 4 bulan. Kau nak aku tunggu sampai raya tahun depan?

So habis je PBKL, aku tarik balik manuskrip ni. Aku dah pening + bingung + blur + frust. Manuskrip ditendang sana sini macam bola. Setakat ni aku belum pernah dapat jawapan reject untuk manuskrip ni, tergantung je yang banyak. Aku dah makin rasa bersalah bila ada dua tiga orang pembaca yang menunggu sejak tahun 2013 bertanya tentang perkembangan manuskrip KhaiRizal Love Story.

Aku tak fikir panjang, aku cuba lagi. Aku hantar manuskrip pada PUBLISHER D. Haha... nampak? Punya  tak nak putus asa.


Dan dalam entry ni, aku nak minta maaf banyak2 kepada pembaca2 Abang Khai Tomboi I & II. Maaf sebab buat korang tertunggu-tunggu. Lama giler kan? Aku sendiri penat menunggu sampai naik kematu punggung. Hahaha... 

Aku tak salahkan PUBLISHER A. Yalah, diorang pun tengah popular. Mesti ramai gila novelis yang hantar manuskrip kat diorang. Aku faham semua itu, tapi aku rasa aku tak boleh terus menunggu. Aku harus melakukannya demi pembaca2 blog aku. Cewah :P

Aku husnuzon aje. Mungkin bukan rezeki aku dengan publisher tersebut. Mungkin rezeki aku ada di tempat lain. Haha.

Berbulan-bulan lamanya aku masih lagi menunggu, menunggu & menunggu. Sampailah semalam aku dapat PM dekat Facebook dari pihak publisher October Love yang berminat untuk terbitkan karya ni. Syukur sgt2. Selepas manuskrip ni kesana-kemari, akhirnya ada juga publisher yang memberi jawapan positif. Insya-Allah diorang nak terbitkan kisah Khai & Rizal ni tak lama lagi ^_^

So begitulah ceritanya. Sekarang dah dalam proses, aku masih menantikan proses seterusnya.  Nanti aku post kat blog ni, okeng? Dan kepada pembaca2 yang pernah aku janjikan gift sebelum ni, (Kak Eddayu, Nadya Roslan, Ma Gee, Kiki Wafa dan lollipop kunyah), diharap anda semua pun sabar menunggu. Sampai je novel tu ke tangan aku, aku terus pos pada korang. Terima kasih kerana masih support dan rajin mengkomen sehingga ke hari ni. Tanpa anda semua, siapalah aku. Tenenene~~~

hahaha... tata...

p/s: kepada awok2 semua yang rasa nak booking dulu novel ni, boleh e-mail saya kat nuraqilahsyuhaidah@gmail.com atau PM saya kat FACEBOOK. Nanti dah dapat harganya, saya beritahu cara pembelian ;D