Selamat Datang!!

Followers

Whoever you are, please pray for GAZA

Whoever you are, please pray for GAZA
Let's pray for our Palestinian brothers and sisters. Donations can be made to Aman Palestine Malaysia via sms PALESTIN (10/5/3/1) to 39111

About Me

My photo

Nuraqilah Syuhaida | 24 years old | Terengganurian | UiTM ex-student | Novelist since 17 years old (2010) | Writing is the painting of the voice | Look in your heart & write 

Official FB Group

Official Page

Engagement

Solemnization

Reception

Bertandang

Kutemui Cinta (2010)

Kutemui Cinta (2010)
klik gambar untuk beli on9

Abang Khai Tomboi (2011)

Abang Khai Tomboi (2011)
PM FP untuk pembelian

Amar Farish (2012)

Amar Farish (2012)
klik gambar untuk beli on9

Zikir Cinta (2014)

Zikir Cinta (2014)
klik gambar untuk beli on9

Melodi Cinta (2015)

Melodi Cinta (2015)
Himpunan cerpen & mini novel

KhaiRizal : A Love Story

KhaiRizal : A Love Story
klik gambar untuk beli on9

Kau Bidadariku...

Kau Bidadariku...
manuskrip yang akan diperam. takkan diterbitkan dalam masa terdekat

No Highlight. Left click + ctrl to open new tab

Tuesday, October 21, 2014

Pertandingan menulis ulasan untuk novel Zikir Cinta


Assalamualaikum & hai... okeylah, kembali mengupdate selepas berminggu-minggu dibiarkan sunyi sepi. Aku sebenarnya nak update cerita baru tapi masih belum berkesempatan sebab baru start kerja. Aku kerja apa? hehehe... rahsia *ceh, bajet mcm ada org nak tahu je

Okey, dan disebabkan takde modal nak update apa, so aku dapat idea. Haa... ideanya, aku nak buat pertandingan menulis ulasan untuk novel terbaru aku iaitu Zikir Cinta.

baby aku yang ke-4 :')

Syarat-syaratnya:-

1) Korang bebas nak menulis ayat macam mana pun, yang penting TAK KURANG dari 30 patah perkataan.

2) Semua yang masuk contest ni akan dapat gift (yang menulis lebih dari 30 patah perkataan sahaja), tapi akan ada hadiah special untuk tempat PERTAMA, KEDUAKETIGA. Penilaian akan dibuat berdasarkan panjang ulasan dan isi ulasan. Tapi kalau korang kipas novel ni panjang-panjang pun takde guna jugak, sebab aku menilai berdasarkan isi dan kritikan membina yang diterima.

3) Korang boleh tulis ulasan tu kat mana-mana je. Boleh PM aku kat Facebook, tulis dekat ruangan komen kat blog ni, tulis kat blog korang lepas tu bagi link supaya senang aku nak cek, jadikan status kat korang punya Facebook dan tag nama aku. Nak e-mail aku kat nuraqilahsyuhaidah@gmail.com pun boleh.Yang penting boleh memudahkan aku untuk cek.

4) Tarikh tutupnya adalah 30 November 2014

Pemenangnya aku akan umumkan dekat blog ni selepas aku buat penilaian
So kalau ada yang berminat untuk join contest ni, boleh join ;D 
Tak tahu kat mana nak beli novel ni? Boleh PM publisher October Love dekat Facebook

Harganya RM30 (harga online) SM, RM33 (harga online) untuk SS
Kalau dekat kedai buku harganya RM32 (SM), RM35 (SS)

SELAMAT MENCUBA!

Thursday, October 9, 2014

Zikir Cinta (bab 1 hingga bab 30)


Assalamualaikum... macam yang korang tahu, novel Zikir Cinta dah keluar dan dah boleh start order dengan pihak publisher. Jadi sesiapa yang berminat, boleh PM publisher October Love dekat SINI.

Nak baca sinopsis boleh klik dekat SINI

Dan kalau korang masih belum berpuas hati, tak pe... boleh baca bab-bab awal Zikir Cinta dekat blog ni jugak. Tapi kat sini versi sebelum penyuntinganlah ye, maaf kalau ada kesalahan typo, susunan ayat dan sebagainya :)

Klik untuk baca bab 1 - 30


Beli cepat-cepat tau. Pasni aku ada projek novel lain pulak. Hohoho... novel lepas ni adalah novel kesinambungan untuk novel Kutemui Cinta & Zikir Cinta. Aku akan gabung jadi satu. Aku ada mention kat side bar blog sebelum ni ;)

Novel Kutemui Cinta boleh beli dengan Karangkraf Mall. PM diorang dekat SINI. Boleh dapat diskaun tau. Hehehe...

Saturday, October 4, 2014

Sinopsis & cara pembelian novel Zikir Cinta

Assalamualaikum and hye… ok, hari ni aku nak umum yang Zikir Cinta dah boleh di order secara online. Dan tak lama lagi korang bolehlah pergi survey dekat mana-mana kedai buku, MPH, Popular dan sebagainya pulak. Hehe…

Dan kalau tak jumpa kat kedai, boleh order dekat SINI. Ataupun korang boleh PM publisher October Love kat Facebook diorang kat SINI atau kat SINI

Jadual tak berjalan mengikut perancangan aku. Aku ingat KhaiRizal Love Story yang akan publish dulu, rupa2nya Zikir Cinta. KhaiRizal Love Story masih dalam waiting list. Apa patut aku buat? Hmm… adakah aku patut tarik balik manuskrip tu dan hantar pada publisher lain?

Pape Zikir Cinta dah keluar, aku tetap happy. Berbulan-bulan aku tak dapat tidur secara normal menatap benda alah ni. Hahaha…

Cover novel

Sinopsis:

“Kan aku dah cakap, aku cuma mahu lelaki kacak dan kaya. Budak kampung tu bukan taste aku.”

Daniel, dia hanya lelaki biasa. Anak seorang penjual kuih. Penghijrahannya selama tiga tahun ke kota Canberra telah mempertemukan dirinya dengan Cinta Aulia. Namun angkuhnya gadis itu dengan kekayaan yang dimiliki menjadikan dia tahu mencermin diri sendiri.
“Aku mengaku aku sukakan dia, tapi aku tak pernah berangan nak bersama dengan dia. Aku sedar yang status keluarga aku dan dia ibarat langit dengan bawah tanah.”

Cinta Aulia, dia tidak pernah menceritakan kepada sesiapa tentang pedih luka hidupnya ketika zaman kanak-kanak. Peristiwa silam yang menjadikan dirinya seorang pendendam dan membenci lelaki. Tujuannya hanya satu; mahu lelaki tunduk dan patuh di kakinya!

Tiba-tiba Cinta Aulia meluahkan perasaan membuatkan Daniel begitu bahagia, menyangka gadis itu benar-benar ikhlas mengasihi dirinya. Namun tanpa sedar, perasaannya hanya dijadikan bahan gurauan dan dipijak-pijak bagai tidak berharga.

Namun lelaki yang dipermainkan dan dihina itulah yang akhirnya menjadi penyelamat maruahnya. Lelaki itulah yang membimbing dan menyedarkan dirinya daripada terus leka dengan permainan dunia. Saat Cinta Aulia mulai sedar dia telah menemui cintanya di dalam diri Daniel, Daniel sudah tidak sudi untuk menoleh kepadanya untuk kali yang kedua.

Tetapi takdir seakan-akan mempermainkan dirinya kerana sekali lagi takdir menemukan mereka di Malaysia. Dan Cinta Aulia yang kini dijumpainya bukan lagi Cinta Aulia yang dikenalinya sewaktu di Canberra dulu. Lalu... tekad Daniel akhirnya tewas dengan hatinya sendiri.

Siapa menyangka, pertemuan mereka kali ini menemukan mereka kepada kebenaran. Kebenaran yang menyebabkan perasaan antara dua insan itu tidak mendapat restu sekaligus membatalkan niat suci Daniel. Dan kini... setelah mereka mengetahui yang mereka tidak boleh bersatu, adakah masih ada ruang untuk Cinta Aulia mengecap kebahagiaan bersama lelaki bernama Daniel?

“Saya cintakan awak dan saya perlukan sokongan awak. As long as you’re with me, come what may... I know that I will be able to face it…”


Kalau korang berminat untuk beli, boleh klik link yang aku bagi kat atas. Maaf, aku tak ambil order sebab kekangan masa dan takut tak dapat nak uruskan order. Tapi sesiapa 300 orang terawal yang order dengan October Love, memang akan dapat autograf + free gift dari aku. Hehe... so order dengan diorang ok ;)

p/s: Kalau korang mencari novel Islamik (like 100% Islamik) dengan ayat berpuitis macam Ayat-ayat Cinta, Dalam Mihrab Cinta, Tahajud Cinta, Ketika Cinta Bertasbih or something like that, aku TAK recommend korang untuk beli Zikir Cinta sebab novel ni bukan 100% Islamik. Hanya terselit hadis, ayat-ayat al-Quran untuk dijadikan pengajaran dan bagaimana cara untuk apply dalam kehidupan seharian. Ada pengajaran yang boleh diambil, cuma ianya bukan dalam kategori Islamik kerana ianya masih sebuah novel yang lebih bertumpu kepada kisah cinta.

Friday, October 3, 2014

Pelakon-pelakon Zikir Cinta

Hai… tajuk macam apa. Haha… ok ni saja aku tulis supaya senang korang yang baca Zikir Cinta untuk imagine macam mana rupa watak dalam novel tu.



Ok, empat orang kat atas ni ialah main characters yang ada dalam ZC. When I started typing ZC, I imagine them being Daniel, Cinta, Jessica & Adrian. Playing with my imagination with all this characters makes me feel enthusiastic to type it until the end of the story :)

Hero:-
Innocent Muhammad Daniel
Kalau kebanyakan watak hero yang ada dalam novel adalah anak orang kaya, ada kereta mahal 10 biji, playboy, bla3X… kali ni aku buat kelainan sikit. Hero Zikir Cinta hanyalah orang biasa yang berusaha dari titik kosong untuk berjaya. Walaupun klimaks cerita ni ada plot twist sikit. Haha.

Heroin:- 
Gorgeous Cinta Aulia
Ni karya first yang aku beranikan diri untuk tulis yang watak heroinnya tak berapa baik pada awal-awal bab. Dan ianya menimbulkan kebencian dalam diri pembaca. Haha. 

Second heroin:-
Lovely Jessica Lidya Arfan
Second heroin yang aku beranikan diri untuk mewujudkan dirinya sebagai watak gadis Indonesia. Sebab student Indonesia kat Australia memang ramai. Huhu…

Dia kawan yang baik dan penyayang. Dan… selebihnya korang baca sendiri dalam novel. Ngee~

Second hero:-
Caring Muhammad Hafiz Adrian
Second hero yang sangat mengambil berat tentang kawan-kawannya. Karakter seorang sahabat yang sangat jarang ditemui pada zaman kini. Huhu…

Dia panas baran dan garang dalam hal yang melibatkan kawan-kawan dia, tapi dalam masa yang sama has a really warm heart. Haha… hasil survey yang aku jalankan pada kawan-kawan aku, diorang lagi suka watak Adrian daripada Daniel. Errk…adakah kerana karakter Daniel lebih kepada realiti dan karakter Adrian lebih kepada fantasi? Huhu… aku tak tahu.


Last ni aku tempek jugak. Jason Lee. Aku tak nak ceritalah macam mana karakter dia sebab dia watak tempelan je. Haha… kejam aku. Tapi masa korang baca ZC, korang imagine la muka dia macam ni. Haha.


Ok, tu je. Sesiapa yang belum dapatkan ZC, cepat-cepat dapatkan okeng. Boleh order dengan pihak publisher October Love. Ada autograf + free gift untuk 300 pembaca terawal yang order :D