Selamat Datang!!

Followers

Whoever you are, please pray for GAZA

Whoever you are, please pray for GAZA
Let's pray for our Palestinian brothers and sisters. Donations can be made to Aman Palestine Malaysia via sms PALESTIN (10/5/3/1) to 39111

About Me

My photo

Nuraqilah Syuhaida | 24 years old | Terengganurian | UiTM ex-student | Novelist since 17 years old (2010) | Writing is the painting of the voice | Look in your heart & write 

Official FB Group

Official Page

Engagement

Solemnization

Reception

Bertandang

Kutemui Cinta (2010)

Kutemui Cinta (2010)
klik gambar untuk beli on9

Abang Khai Tomboi (2011)

Abang Khai Tomboi (2011)
PM FP untuk pembelian

Amar Farish (2012)

Amar Farish (2012)
klik gambar untuk beli on9

Zikir Cinta (2014)

Zikir Cinta (2014)
klik gambar untuk beli on9

Melodi Cinta (2015)

Melodi Cinta (2015)
Himpunan cerpen & mini novel

KhaiRizal : A Love Story

KhaiRizal : A Love Story
klik gambar untuk beli on9

Kau Bidadariku...

Kau Bidadariku...
manuskrip yang akan diperam. takkan diterbitkan dalam masa terdekat

No Highlight. Left click + ctrl to open new tab

Wednesday, August 9, 2017

Cara-cara menangani bayi kolik (kembung perut)

.
Assalamualaikum n hai...
.
Aku dilahirkan dalam adik-beradik yang jarak umur yang agak rapat. Setiap seorang selang 2 tahun. Adik bongsu aku lahir masa aku 5 tahun. Umur 5 tahun apalah yang aku tahu pasal baby. Pasti bila aku dah besar, aku kekok dengan baby sebab tak pernah langsung uruskan atau jaga baby seumur hidup.
.
Masa Qayl lahir pun, aku takut-takut nak angkat dia sampaikan aku minta orang katil sebelah ajar aku cara pegang baby. Nurse pun bebel kat aku. Katanya aku kekok sebab tak pernah pegang anak sedara. Lol. Anak sedara apanya, dah abang aku pun baru kahwin sama macam aku. So senang cerita pengetahuan aku pasal baby adalah ZERO.
.
Dua minggu pertama uruskan Qayl cukup senang sebab Qayl cuma tidur. Bangun menyusu je. Tapi makin lama Qayl kerap berjaga dan setiap hari nangis. Aku buntu apa yang tak kena. Setiap kali cek perut, memang konfirm kembung.
.
Dulu masa belum kahwin aku rasa nak uruskan penyakit kembung baby ni senang. Kalau kembung sapu jela minyak telon. Urut-urut sampai dia kentut. Haha. Tapi rupa-rupanya tak semudah yang disangka. Dah takdir dan rezeki aku, aku dikurniakan baby Qayl yang kuat kembung. Dia ni jenis kembung teruk, tak macam baby lain. Setiap hari nangis sebab kembung. Aku ulang lagi sekali "SETIAP HARI." Aku pun masa tu tengah dalam pantang, so aku memang agak stress sebab bila Qayl bangun je dia nangis dan susah untuk ditenangkan.
.
Husband aku sendiri cakap dalam banyak-banyak baby dia jaga (dia banyak jaga anak sedara sebelum ni), Qayl adalah baby paling mencabar dia pernah jaga. Huhu. So boleh bayangkan macam mana aku yang ZERO pasal baby ni nak handle sorang-sorang? So start dari situ aku banyak research pasal kembung.
.
Dah berbuih-buih mulut aku nak explain kat orang tentang anak aku. Antara soalan tipikal yang diterima: "Aku tak tuam ke?" "Tak pakaikan minyak telon ke?" "Pakai barut dan stokin tak?"
.
Weh, semua tu benda basic je. Kalau dah jenis baby cepat kembung, kau sapulah minyak telon dua botol sehari pun, tuamlah 24 jam pun, dia tetap akan kembung jugak. 
.
Aku rasa baby aku ni macam tak sihat sebab hari-hari kembung tapi bila tanya pada pakar, dia cakap benda ni normal. Baby aku kategori baby colic, jenis yang kembung teruk. Masalah ni akan berterusan sehingga 3 ke 6 bulan. Tak ada ubat sebab akan sembuh sendiri bila sistem penghadaman dia dah matang. Tapi macam mana cara aku nak atasi masalah ni sementara nak tunggu sampai 3-6 bulan tu?
.
.
See the gambar? First, aku tukarkan botol susu Qayl kepada botol susu anti-colic. So nanti bila baby menyusu kuranglah sikit jumlah angin yang disedut tu. Sebelum ni Qayl guna botol susu jenama Tommee Tippee jenis yang biasa.
.
Second, TERAMAT-AMATLAH penting untuk sendawakan baby lepas menyusu. Dulu sebab Qayl suka tidur lepas minum susu, aku malas nak sendawakan. Tapi sekarang memang setiap kali lepas menyusu, Qayl mengantuk ke tak, aku tetap paksa dia sendawa. Selagi tak sendawa, selagi tu aku gosok-gosok belakang dia.
.
.
Third, aku tukar susu formula Qayl yang biasa kepada susu yang dikhaskan untuk masalah colic a.k.a kembung. Jangan tanya kenapa aku bagi anak aku susu formula, boleh baca sendiri kat entry Kisah Susu Qayl kenapa aku tak breastfeed. Aku dah explain kat situ.
.
Ada orang cadangkan Novalac AC (anti colic) tapi aku tak nak sebab susu ni tak ada AA dan DHA. Klinik pakar suggestkan susu Enfalac Gentlease tapi aku guna sekejap je sebab najis Qayl warna hijau gelap dan dia sembelit. Sekarang aku guna Frisolac Comfort. 
.
Alhamdulillah, memang bagus sangat susu ni. Qayl dah jarang kembung tapi aku rasa kena tukar susu lagi untuk akan datang sebab sekarang ni syarikat Friso dah tukar bahan-bahan dalam susu Frisolac Comfort. Kat packaging baru dah tak ada tulis untuk colic, just untuk masalah regurgitasi (muak susu) aje. Tak paham aku kenapa nak kena tukar, padahal aku dah bercita-cita nak jadi pembeli tetap Frisolac Comfort lepas ni.
.
.
Seterusnya, tuam setiap kali mandi. Aku guna yang style bunjut ada rempah macam ni. Kalau tak ada, aku guna napkin biasa je tekap dengan seterika. Ni aku tak yah cerita panjang la. Mak-mak semua dah tahu.
.
.
Kelima, minyak telon atau minyak baby. Nampak tak berapa banyak jenis minyak telon aku beli untuk Qayl? Nampak tak? Nampak? Yang minyak Yuu Yee tu aku tak nak guna sebenarnya, sebab ragu-ragu dengan status halal dia. Tapi bila tengok iklan, katanya diyakini halal, aku belila sebotol nak tengok hasil dia macam mana.
.
.
Sixth, sediakan gripe water. Aku dah jarang pakai sebenarnya sebab tak berapa berkesan. Cuma kadang-kadang kalau Qayl kembung yang tak berapa teruk, aku guna jugak.
.
.
Lastlty, Dentinox Infant Colic Drop. Yang ni jauh lebih berkesan berbanding gripe water. Kalau lepas letak minyak telon Qayl masih nangis, aku campur sikit colic drop ni dalam susu. Nanti lepas beberapa minit Qayl terkentut-kentut dan berhenti nangis. Dulu aku bagi ubat ni sampai 6 kali sehari tapi sekarang sekali sehari je. Tu pun bukan hari-hari. Ubat ni tak mahal pun. Kat farmasi belas-belas ringgit je.
.
TIPS: Kalau baby nangis sebab kembung, tenangkan dia dulu. Jangan biar dia menangis lama sebab makin lama dia nangis, dia akan tarik angin dan makin kembung. Cara aku tenangkan Qayl, aku dukung dia dan letak atas bahu. Dengan cara tu perut dia akan tertekan dengan bahu, so kurang sikit rasa sakit dia. Jadi sementara dia tengah tak nangis tu, cepat-cepatlah bancuh susu dan letak colic drop atau gripe water dalam susu dia.
.
UPDATE:-
.
Memandangkan Qayl dah lebih 3 bulan, aku bertukar ke susu kambing R-Rayyan. Dengar kata susu ni pun bagus untuk masalah kembung dan sembelit. So far aku bagi Qayl minum, dia tak kembung, tapi belum berjaya mengatasi masalah sembelit.
.



.
Susu ni aku beli sekotak je. Tak jadi nak beli lagi sebab Qayl macam tak suka dan tak puas minum. Pengasuh pun ada cakap Qayl macam tolak-tolak dengan lidah dia bila minum susu ni. Yalah, walau mak suka, tak semestinya anak akan rasa benda yang sama. So aku bertukar ke Mamex Cherish.
.


.
Alhamdulillah, lepas bertukar ke Mamex Cherish, Qayl dah bebas dari masalah kembung dan sembelit. Aku tak pastilah Qayl dah tak kembung sebab usus dia dah matang atau sebab susu, tapi apa yang pasti, aku berpuas hati dengan Mamex Cherish sebab tak lagi buat anak aku meneran setiap kali nak berak. Huhu. Harap tak perlu tukar susu lagi pasni. Amin...