Selamat Datang!!

Followers

Whoever you are, please pray for GAZA

Whoever you are, please pray for GAZA
Let's pray for our Palestinian brothers and sisters. Donations can be made to Aman Palestine Malaysia via sms PALESTIN (10/5/3/1) to 39111

About Me

My photo

Nuraqilah Syuhaida | 24 years old | Terengganurian | UiTM ex-student | Novelist since 17 years old (2010) | Writing is the painting of the voice | Look in your heart & write 

Official FB Group

Official Page

Engagement

Solemnization

Reception

Bertandang

Kutemui Cinta (2010)

Kutemui Cinta (2010)
klik gambar untuk beli on9

Abang Khai Tomboi (2011)

Abang Khai Tomboi (2011)
PM FP untuk pembelian

Amar Farish (2012)

Amar Farish (2012)
klik gambar untuk beli on9

Zikir Cinta (2014)

Zikir Cinta (2014)
klik gambar untuk beli on9

Melodi Cinta (2015)

Melodi Cinta (2015)
Himpunan cerpen & mini novel

KhaiRizal : A Love Story

KhaiRizal : A Love Story
klik gambar untuk beli on9

Kau Bidadariku...

Kau Bidadariku...
manuskrip yang akan diperam. takkan diterbitkan dalam masa terdekat

No Highlight. Left click + ctrl to open new tab

Saturday, August 8, 2015

Berhubung manuskrip KhaiRizal Love Story


Assalamualaikum and hai... ok entry kali ni aku update utk pembaca2 yang setia mengikuti kisah cinta Khai dan Rizal. Macam yang korang tahu, manuskrip Abang Khai Tomboi II @ KhaiRizal Love Story aku dah hantar pada publisher. Aku namakan mereka sebagai PUBLISHER A. Dan diorang ambil masa 5 bulan untuk nilai manuskrip ni.

Aku hantar dari bulan Disember 2013 ok, awok2 semua? Pada bulan April 2014, sungguh aku gembira tak terkata bila PUBLISHER A inform yang diorang setuju untuk terbitkan KhaiRizal Love Story. 

Tunggu punya tunggu, sampai Julai 2014 takde khabar berita. Apa cer?? Aku bukannya tak sabar menunggu giliran, sebab manuskrip ni pun dah lulus untuk diterbitkan. Apa yang ada dalam fikiran aku, kesian pembaca2 yang dah lama giler tunggu novel ni.

Aku tak mau buat pembaca tertunggu-tunggu benda yang tak pasti, sebab PUBLISHER A sendiri tak beri kepastian pada aku bila mereka akan terbit manuskrip ni. Manuskrip aku terperap kerana menunggu giliran. Sedih, kan? Okey, sambung lagi.

So bila aku berfikir-fikir secara dewasa, aku beranikan diri menghantar manuskrip KhaiRizal Love Story pada publisher baru. Aku dah tak mau fikir syarikat sape, yang penting aku nak KhaiRizal Love Story dijadikan buku untuk tatapan pembaca-pembaca yang dah lama mengikuti kisah Khai dan Rizal. Yang ni aku namakan sebagai PUBLISHER B.

Hantar pada PUBLISHER B yang satu ni pun ada masalah. Mula-mula aku macam tak jadi nak hantar. Yalah, sebab aku pun belum tarik manuskrip secara rasmi dengan PUBLISHER A. Berani-berani takut jugaklah sebenarnya.

Dalam nak tak nak hantar, aku terklik button send. Errk... so aku bagitahu publisher tersebut yang aku tersilap hantar dan nak hantar manuskrip lain. Kebetulan aku ada tulis manuskrip lain masa tu. Tapi tiba-tiba aku rasa tak dapat nak siapkan dalam masa yang singkat, so aku cakap aku nak proceed je dengan manuskrip KhaiRizal Love Story tu.

Aku tersend manuskrip PUBLISHER B walaupun aku belum tarik balik manuskrip aku
dengan PUBLISHER A
Pastu bila aku pikir-pikir balik, aku nak teruskan je. At least kalau lulus dengan
PUBLISHER B, aku nak tarik balik dekat PUBLISHER A

Beberapa hari lepas tu, aku dapat e-mail dari PUBLISHER B. Dia cakap dia tak nak aku asingkan manuskrip ikut bab. Dia suruh attach dalam satu Microsoft Word je. Aku pulak hantar dalam bentuk Winrar. Aku takde soal banyak, terus aku attach semua bab sekaligus dan hantar semula pada PUBLISHER B.

PUBLISHER B minta aku attach semua bab ke dalam satu dokumen
sebab katanya susah nak baca.
Okey, fine. Aku ikut apa yang diorang nak, Manuskrip tu aku hantar balik
pada PUBLISHER B dalam bentuk Microsoft Word. Nampak dekat
anak panah tu? I dah attach tau. Haha...

Lepas tu aku dah tak dapat apa-apa reply dah dari PUBLISHER B. Aku sabar je tunggu, maybe diorang tengah buat penilaian kot. Aku tunggu jela, dengan harapan akan dapat feedback positif.

4 bulan aku tunggu, okey? EMPAT BULAN. Dari bulan Julai 2014 sampai bulan November 2014. Disebabkan dah tak tahan tunggu, aku e-mail balik pada publisher tu. Dia nak terima manuskrip aku atau tak. Kalau tak nak, aku tak kesah. Aku boleh hantar kat lain.

Ni aku tanya ye. Nampak tak? Bulan November baru aku tanya
sebab lama sangat.

Tapi nak tahu tak jawapan apa yang aku terima?



Aku baca e-mail tu sambil ternganga. WTF????!!! Aku belum hantar? So maknanya 4 bulan aku tunggu tu sia-sia jelah?! Sumpah aku rasa macam nak pitam. Aku hantar manuskrip tu beberapa jam lepas dia suruh aku attach kan, takkan dia tak dapat? Arghhh!! Sekali lagi aku tension.

Aku macam nak give up. Mungkin aku terpaksa tunggu jawapan dari PUBLISHER A. Pastu aku dah malas nak sentuh manuskrip KhaiRizal Love Story ni. Malas malas malas =,="

Bulan Disember 2014 baru aku fikir balik. Maybe ada something wrong somewhere yang membuatkan manuskrip ni pending sampai sekarang.

So berbekalkan keazaman dan semangat juang yang agak tinggi, aku buka dan tilik semula manuskrip ni. Hmm... mungkin ada benda yang perlu diubah. Mungkin masa aku hantar kat PUBLISHER A tu, aku terlampau rushing sampai jalan ceritanya terlalu simple. Terlalu excited nak manuskrip ni lulus cepat-cepat. Hmm...

Bila aku dah start baca, aku mula buat pengubahsuaian dari segi plot cerita. Jangan risau, yang ada dekat blog ni jalan ceritanya masih sama. Aku cuma ubah bahagian klimaks dan pengakhirannya sahaja. Buat plot twist sikit, supaya tak nampak mendatar sangat.

Bulan Januari 2015 aku habis edit. Aku dah tak nak hantar manuskrip ni kat PUBLISHER B macam sebelum ni. Serik... T.T Aku dah hantar, tapi dikatanya aku tak hantar lagi. Aku tak kata diorang menipu, cuma mungkin diorang terlepas pandang e-mail aku. Masuk bahagian spam ke. Tapi aku dah serik buat masa sekarang. Jadi aku hantar dekat company novel baru jugak, tapi yang lain. Yang ni aku namakan dia sebagai PUBLISHER C.

PUBLISHER C ni cakap, dia akan nilai dalam masa sebulan. So aku hantar Januari, maybe February atau March dah boleh dapat jawapan. Aku tunggu lagi. Tunggu punya tunggu, sampai habis PBKL 2015 tak dapat apa-apa jawapan. Oh, sekali lagi frustrated. Tak nak publish, baik cakap awal-awal. Jangan buat orang berharap, kan? Yang diorang janji, tempoh penilaian sebulan. Ni aku tunggu sampai 4 bulan. Kau nak aku tunggu sampai raya tahun depan?

So habis je PBKL, aku tarik balik manuskrip ni. Aku dah pening + bingung + blur + frust. Manuskrip ditendang sana sini macam bola. Setakat ni aku belum pernah dapat jawapan reject untuk manuskrip ni, tergantung je yang banyak. Aku dah makin rasa bersalah bila ada dua tiga orang pembaca yang menunggu sejak tahun 2013 bertanya tentang perkembangan manuskrip KhaiRizal Love Story.

Aku tak fikir panjang, aku cuba lagi. Aku hantar manuskrip pada PUBLISHER D. Haha... nampak? Punya  tak nak putus asa.


Dan dalam entry ni, aku nak minta maaf banyak2 kepada pembaca2 Abang Khai Tomboi I & II. Maaf sebab buat korang tertunggu-tunggu. Lama giler kan? Aku sendiri penat menunggu sampai naik kematu punggung. Hahaha... 

Aku tak salahkan PUBLISHER A. Yalah, diorang pun tengah popular. Mesti ramai gila novelis yang hantar manuskrip kat diorang. Aku faham semua itu, tapi aku rasa aku tak boleh terus menunggu. Aku harus melakukannya demi pembaca2 blog aku. Cewah :P

Aku husnuzon aje. Mungkin bukan rezeki aku dengan publisher tersebut. Mungkin rezeki aku ada di tempat lain. Haha.

Berbulan-bulan lamanya aku masih lagi menunggu, menunggu & menunggu. Sampailah semalam aku dapat PM dekat Facebook dari pihak publisher October Love yang berminat untuk terbitkan karya ni. Syukur sgt2. Selepas manuskrip ni kesana-kemari, akhirnya ada juga publisher yang memberi jawapan positif. Insya-Allah diorang nak terbitkan kisah Khai & Rizal ni tak lama lagi ^_^

So begitulah ceritanya. Sekarang dah dalam proses, aku masih menantikan proses seterusnya.  Nanti aku post kat blog ni, okeng? Dan kepada pembaca2 yang pernah aku janjikan gift sebelum ni, (Kak Eddayu, Nadya Roslan, Ma Gee, Kiki Wafa dan lollipop kunyah), diharap anda semua pun sabar menunggu. Sampai je novel tu ke tangan aku, aku terus pos pada korang. Terima kasih kerana masih support dan rajin mengkomen sehingga ke hari ni. Tanpa anda semua, siapalah aku. Tenenene~~~

hahaha... tata...

p/s: kepada awok2 semua yang rasa nak booking dulu novel ni, boleh e-mail saya kat nuraqilahsyuhaidah@gmail.com atau PM saya kat FACEBOOK. Nanti dah dapat harganya, saya beritahu cara pembelian ;D

1 comment:

Eddayu said...

finally... setelah sekian lama menanti dn masih sabau menanti..